12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportIncep pedepsele pentru filialele PDL neperformante

Incep pedepsele pentru filialele PDL neperformante

PDL a inceput deja decapitarile in filiale din judetele unde candidatul partidului, Traian Basescu, a obtinut un rezultat slab in turul doi, predand stafeta PSD.

Primul judet in care democrat-liberalii au dat sanctiuni este Botosani. Aici filiala PDL condusa de Catalin Flutur nu a obtinut decat 23,83% din voturi, in timp ce PSD a luat 41,22 de procente pentru Mircea Geoana. Victoria social-democrata este cu atat mai curioasa cu cat filiala PSD din acest judet are numai o conducere interimara, iar  fostul lider Constantin Contac, dat afara din partid, l-a sustinut pe Traian Basescu. PDL l-a acuzat timp de aproape zece ani pe Contac de faptul ca este cel mai mare rau din zona respectiva si ca s-a imbogatit prin saracirea judetului.

Liderul de filiala Catalin Flutur nu-si asuma responsabilitatea esecului, dar a anuntat retragerea sprijinului politic pentru mai multi consilieri locali, pentru unul judetean, dar pentru si directori de institutii deconcentrate din cauza lipsei de implicare in campania electorala. si directorul Agentiei Nationale de Prestatii Sociale a pierdut sprijinul politic al PDL.
Primii vizati sunt consilierii municipali Mihai Vieriu si Lucel Butnariuc. De asemenea, Florin Aconstantinesei, consilier local in comuna Curtesti, va pierde sprijinul Partidului Democrat Liberal Botosani. Pe lista se afla si consilierul judetean Timotei Carligianu, potrivit celor declarate de Catalin Flutur. Primarul Catalin Flutur a anuntat ca va demisiona de la conducerea Partidului Democrat Liberal Botosani daca Traian Basescu nu va castiga un nou mandat de presedinte al Romaniei. "Este un gest de onoare pe care trebuie sa-l faca oricine care nu performeaza. Presedintele interimar va fi decis de Bucuresti", a mai spus Catalin Flutur.

Un scor slab a obtinut Basescu si la Dolj, un judet controlat de baronii PDL Radu Berceanu si de primarul Craiovei, Antonie Solomon. Candidatul PSD la presedintia Romaniei, Mircea Geoana, l-a depasit pe Traian Basescu cu circa 14 procente. Conform rezultatelor finale, Geoana a obtinut in Dolj 44,34% din voturile valabil exprimate, fiind urmat de Traian Basescu – 29,96% (PD-L) si Crin Antonescu (PNL) – 16,65%. Relevant este ca si in orasul Craiova, unde este concentrata aproape jumatate din populatia judetului, scorul a fost in favoarea lui Geoana – 37,64%, pe locul doi fiind Traian Basescu – 28,80%, urmat de Crin Antonescu – 22,97%. Presedintele PDL Dolj, senatorul Radu Berceanu, explica infrangerea prin inclinatia doljenilor catre stanga in ultimii 20 de ani. "Uitati-va la rezultatele din 20 mai 1990.

 

(…) In unele zone FSN a avut peste 80%, iar in altele, 40%. Ele continua aproape fara nici o schimbare si acum", spune Berceanu. seful PDL Dolj arunca insa unele sageti spre primarul craiovean, Antonie Solomon, care s-a ocupat de campania de la Craiova. "Eu am fost la nivel central, nu m-am ocupat de lucrurile de acolo decat din departare, cu tot ce am putut eu sa mai sprijin", s-a justificat Berceanu.
PDL a pierdut si alte judete importante,  in favoarea PSD. Judetul Neamt, controlat autoritar de primarul PDL din Piatra Neamt, Gheorghe stefan, a redevenit rosu, desi organizatia PSD Neamt este inca in convalescenta dupa desfiintarea sa in urma rezultatelor de la parlamentarele din 2008. PDL a pierdut si judetul Dambovita, desi liderul filialei, Florin Popescu, din calitatea sa de presedinte al Consiliului judetean, a "tras sforile" in toate localitatile pentru votul dat lui Traian Basescu.

 Alte judete unde PDL s-a situat sub asteptari sunt Olt,  unde liderul filialei este primarul resedintei  de judet (Darius Valcov la Slatina), si Mehedinti, unde exista o puternica organizatie.

Din perspectiva pastrarii culorii politice deja dominante a judetelor, PSD sta deja mult mai bine. A pierdut insa un judet-cheie – Bacau –, adica zona de influenta a lui Viorel Hrebenciuc. Aici PDL si PNL au obtinut rezultate bune:  31,69% – Traian Basescu si 28,02 – Crin Antonescu. Liberalii nu s-au ridicat insa la inaltime in nici unul dintre judetele controlate de presedintii lor de consilii judetene, cum ar fi in Giurgiu, Hunedoara, Bihor si Calarasi. Nici macar in judetul de bastina Crin Antonescu nu a obtinut un scor bun, plasandu-se abia pe locul trei. Liderul PNL a anuntat ieri ca partidul va trece la evaluari abia dupa turul II. "Nu avem timp si nu avem acum toate datele, important este sa luam toate acele decizii care sunt foarte importante pentru Romania. Vom face aceasta analiza dupa turul II, cand vom avea toate datele", a spus Crin Antonescu.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă