19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportGuvernul acceptă doar cinci amendamente la legile pe alegeri şi promovarea judecătorilor

Guvernul acceptă doar cinci amendamente la legile pe alegeri şi promovarea judecătorilor

Guvernul a acceptat doar cinci amendamente dintr-un total de 18 depuse la proiectele de legi privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, puţinele propuneri agreate fiind din partea PDL (3), UDMR şi grupul parlamentar al PNL (cate unul), scrie Mediafax.

Astfel, la solicitarea grupului parlamentar UDMR s-a decis ca alegerile parlamentare să aibă loc în colegii uninominale delimitate prin hotărâre de guvern cu cel puţin patru luni (în loc de trei luni) înaintea datei alegerilor, la propunerile comisiei parlamentare speciale, iar propunerile aceste comisii să fie înaintate Guvernului cu cel puţin cinci luni (în loc de patru luni) înaintea datei alegerilor.

Din partea PDL s-a acceptat ca din lista din care vor fi desemnaţi preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale să fie trecuţi numai jurişti care nu fac parte din niciun partid politic şi din nicio organizaţie aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri şi nu sunt rude până la gradul al patrulea cu niciunul dintre candidaţi.

Tot din partea PDL s-a acceptat introducerea unui nou articol, care stabileşte că birourile electorale ale secţiilor de votare pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării se constituie conform articolului 19 din lege.

De la PNL s-a agreat ca din birourile electorale ale secţiilor de votare să facă parte şi cel mult şapte (în loc de şase) reprezentanţi propuşi de grupurile parlamentare.

În privinţa legii privind promovarea judecătorilor, singurul amendament acceptat este depus de PDL şi stabileşte că din comisiile de concurs va face parte şi un profesor de logică, propus de Institutul Naţional al Magistraturii (în loc de câte un profesor de etică de la o facultate de filosofie, propus de ministrul Justiţiei, precum şi câte un sociolog din cadrul Asociaţiei Române de Sociologie, propus tot de ministrul Justiţiei, aşa cum a fost propus în amendament).

Surse guvernamentale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Executivul a primit 21 de amendamente pentru cele două proiecte, dintre care 18 pentru alegeri şi 3 pentru promovarea la ICCJ.

Potrivit surselor, din totalul amendamentelor depuse la proiectul de comasare a alegerilor, 5 au fost primite din partea Senatului şi 13 de la Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte cele trei amendamente la legea privind promovarea judecătorilor la ICCJ, toate acestea au fost primite de la Camera Deputaţilor.

Guvernul a adoptat, luni, proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi a decis să promoveze actele normative prin angajarea răspunderii în Parlament.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat, luni, după şedinţa Birourilor Permanente, că până joi se pot depune amendamente la proiectele de lege, după care Guvernul îşi asumă răspunderea. Anastase a menţionat că o moţiune de cenzură poate fi depusă până sâmbătă, urmând ca în data de 19 decembrie aceasta să fie citită în plen, iar în 22 decembrie să fie dezbătută.

USL a anunţat că va depune moţiune de cenzură.

Cele mai citite

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă