13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportFotbalFRF a aniversat centenarul meciului regal dintre Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor...

FRF a aniversat centenarul meciului regal dintre Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor și Regatul României

FRF a sărbătorit miercuri primul meci al echipei naționale a României, centenarul meciului regal dintre Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor și Regatul României din 8 iunie 1922 de la Belgrad, eveniment la care au luat parte mai multe oficialități române, dar și reprezentanți ai fotbalului românesc și internațional.

Miercuri, 8 iunie, la exact 100 de ani de la primul meci jucat de echipa națională a României, Federația Română de Fotbal a organizat la Casa Fotbalului un eveniment la care au participat și președintele FRF, Răzvan Burleanu și ministrul Sportului, Eduard Novak, transmite frf.ro.

Pe lângă discursurile invitaților, participanții au avut ocazia să urmărească și mesajele transmise de președintele FIFA, Gianni Infantino, și președintele UEFA, Aleksander Čeferin, ambele felicitând echipa națională pentru cei 100 de ani de istorie și contribuție la familiile fotbalului european și mondial. Mihai Covaliu, președintele COSR, a transmis și el un mesaj către invitați, printre care s-au numărat președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, Comisia Tehnică și oameni din conducerea FRF. Evenimentul a fost moderat de Răzvan Mitroi, managerul departamentului de relații publice al FRF.

FRF a aniversat centenarul meciului din 8 iunie 1922 de la Belgrad, dar și cu gândul la generațiile care vor veni în fotbalul românesc

Următoarea generație de jucători a fost reprezentată de Mihai Andronesi, 13 ani, cel mai bun jucător și cel mai bun marcator la faza finală a Cupei Satelor, competiția națională dedicată micilor fotbaliști din mediul rural.

Suntem astăzi la 100 de ani și aproximativ 700 de meciuri ale naționalei de seniori de la momentul Belgrad. Privim cu dragoste și respect ceea ce a însemnat fotbalul românesc, dar ne asumăm și responsabilitatea viitorului. Ce va fi peste 100 de ani, cum pregătim dezvoltarea fotbalului? Cum construim emoția și satisfacția în jurul unui joc ce nu mai seamănă mai deloc cu ce au inaugurat Regele Ferdinand și Regina Maria? Cum asigurăm finanțarea fotbalului pentru viitor? Acestea sunt întrebările pentru care Federația Română de Fotbal lucrează în zilele de azi.

Sunt convins că peste o sută de ani, se va putea vorbi despre momentul schimbării de mentalitate în fotbal și despre viziunea la care s-a lucrat cândva, în anii 2020. Le urăm urmașilor noștri să aibă grijă de cele 19 echipe naționale, sau și mai multe, pentru bucuria și mândria tuturor românilor!”, a spus președintele FRF, Răzvan Burleanu.

FRF a serbat centenarul meciului din 8 iunie 1922 de la Belgrad, primul meci al echipei naționale a României fiind un eveniment regal

Primul meci al echipei naționale a României s-a disputat acum 100 de ani, la Belgrad, în 8 iunie 1922, cu ocazia nunții regale a Principesei Mărioara (fiica Reginei Maria și a Regelui Ferdinand) cu Alexandru I, Regele Iugoslaviei.

Cu două luni înainte de debutul României, pe Stadionul „Bolta Rece” din București, reprezentativa locală o întâlnea pe cea a Belgradului într-un meci terminat la egalitate, 2-2. Cele două părți au decis atunci să joace partida revanșei pe teritoriul Serbiei, pe data de 8 iunie. De această dată însă, în teren avea să intre echipa României Întregite.

Mario Gebauer – cel despre care se spune că ar fi adus prima minge de fotbal în România – a primit instrucțiuni să se ocupe de formarea lotului. El l-a ales selecționer pe Teofil Morariu, unul dintre cei care în 1919 pusese bazele Asociației Fotbaliștilor din Transilvania. Morariu, fost student în Budapesta, înființase inclusiv acolo o echipă de români, „Petru Maior”, alături de care a jucat pe teritoriul Ungariei câteva meciuri amicale. Primele echipamente au fost cumpărate din banii unuia dintre jucătorii convocați – fundașul Elemer Hirsch, care a insistat ca pantalonii să aibă în partea din spate buzunare dedicate batistelor cu care jucătorii și-ar fi șters frunțile de transpirație.

Pe 8 iunie 1922, cu ocazia nunții regale, Belgradul a găzduit o varietate de evenimente sportive – de la atletism la fotbal –, iar atunci când „tricolorii” au intrat pe teren, din tribune, alături de 5.000 de spectatori, priveau și trei regi: Ferdinand al României, Alexandru I al Iugoslaviei și George al II-lea al Greciei. Miza meciului? Cupa Regelui Alexandru.

După 35 de minute, gazdele au deschis scorul de la 11 metri prin Sifer, însă bucuria nu avea să dureze nici măcar până la pauză. Tot de la punctul cu var, la cealaltă poartă, Francisc Ronay, atacantul de 22 de ani al celor de la CAO Oradea, a marcat primul gol din istoria echipei naționale, stabilind și scorul cu care cele două echipe au intrat la cabine.

În a doua repriză, România i-a fost net superioară Iugoslaviei, nota unul dintre ziarele vremii, Dimineața, în cronica de meci. Primul jucător care a purtat banderola României, Aurel Guga, atacantul lui „U” Cluj, a marcat golul victoriei în minutul 61, însă naționala noastră a mai trimis de două ori mingea în bară până la final.

Sub privirile Regelui Ferdinand, „tricolorii” câștigau primul meci și prima cupă din istorie. Trofeul a fost expus la București o săptămână, înainte să plece într-un „turneu” prin Transilvania, locul de unde proveneau, de altfel, majoritatea fotbaliștilor trimiși în teren de Teofil Morariu la Belgrad.

IUGOSLAVIA – ROMÂNIA 1-2 (1-1)
Au marcat: Sifer (35 – pen.) / Ronay (41 – pen.), Guga (61)
ROMÂNIA: Adalbert Ritter – Alois Szilagy, Elemer Hirsch – Dezsö Jakobi, Nicolae Hönigsberg, Francisc Zimmermann – Aurel Guga (Cap), Carol Frech, Paul Schiller, Francisc Ronay, Ion Auer. Selecţioner: Teofil Morariu
IUGOSLAVIA: Dragutin Fridrih – Jaroslav Sifer, Andrija Kujundzic – Stjepan Sterk, Artur Dubravcic, Rudolf Rupec – Ivan Sojat, Vladimir Vinek, Emil Perska, Branko Zinaja, Dragutin Babic. Selecţioner: Veljko Ugrinic

Meciul de acum 100 de ani a fost reeditat de către Naționalele Regale de fotbal ale României și Serbiei în 2017 și 2018

Și la meciul din 2017 de la Timișoara, și la meciul din 2018 de la Belgrad, evenimentul s-a bucurat de o foarte bună audiență și apreciere în mediul public. Evenimentul sportiv vine să promoveze un stil de viaţă sănătos, respectul față de istorie, competiția fair-play, precum şi creșterea performanţelor sportive.
În 11 iunie 2017, meciul a fost organizat cu mult entuziasm și dăruire de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) şi Asociaţia pentru Regatul Serbiei (KraljeVinaSrbija), cu sprijinul Federaţiei Române de Fotbal, al Universităţii Politehnice Timişoara şi al Asociaţiei Suporterilor lui Poli Timişoara-Druckeria.
În primele 10 minute ale meciului, jucătorii celor două echipe au purtat tricouri cu numele celor care au jucat în 8 iunie 1922 la Belgrad, printre care amintim pe timișorenii: Adalbert Ritter (Chinezul, Timişoara), Francisc Zimmerman (C.A. Timişoara), Carol Frech (C.S. Chinezul, Timişoara), Paul Schiller (C.S. Chinezul, Timişoara).

Meciul a fost jucat în două reprize de 45 de minute, iar victoria a revenit României Regale, care a învins Serbia Regală cu scorul de 5 la 3.

Federația Română de Fotbal a fost fondată în anul 1909 (în timpul domniei Regelui Carol I) și a ajuns la maturitate în anul 1930 (în timpul domniei Regelui Carol al II-lea), fiind cea care a stimulat și susținut participarea României la Campionatul Mondial de Fotbal din Uruguay, din același an, la iniţiativa Regelui Carol al II-lea, echipă condusă de timișoreanul Rudy Wetzer.
În iunie 2018, Naționala Regală de fotbal a României a fost invitată la Belgrad de către Naționala Regală de fotbal a Serbiei pentru al doilea meci al acestui eveniment aniversar, în încercarea acesteia din urmă de a-și lua revanșa, după modelul Cupei Regelui Alexandru al Iugoslaviei din anii 1920-1930.
Atunci, la 10 iunie 1923, pe stadionul F.S.S.R. (undeva în zona Arcului de Triumf) s-au adunat aproximativ 3000 de oameni. România câştigase în 1922 Cupa Regelui Alexandru, chiar la primul meci nternațional, la Belgrad, sârbii dorind acum să-şi ia revanşa., ceea ce s-a și întâmplat, oaspeții câștigând meciul cu 2-1.

Revanșa cerută de jucătorii regali din Serbia a însemnat o nouă victorie pentru Naționala Regală a României

În data de 9 iunie 2018, la Belgrad, la Palatul Regal, Principele Radu a luat parte la o recepție de bun-venit oferită de Familia Regală a Serbiei, la care au participat echipele de pe teren, personalități din societatea civilă, precum și membri ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) şi ai Asociaţiei pentru Regatul Serbiei (KraljeVinaSrbija).
După-amiază, Principele Moștenitor Alexandru și Principele Radu au urmărit meciul de fotbal dintre Echipele Regale ale României și Serbiei, la Stadionul Bask. La meci, care s-a desfășurat într-o extraordinară atmosferă de colegialitate și ospitalitate, a asistat și ambasadorul României la Belgrad, alături de numeroși suporteri români și sârbi.
Echipa regală a României a învins echipa regală a Serbiei cu scorul de 3-0 (0-0). Principele Moștenitor Alexandru a înmânat cupa echipei românești, iar Principele Radu a oferit cupa echipei Serbiei.

Tradiția meciurilor dintre cele două țări continuă și în 2022

O nouă înfruntare România Regală – Serbia Regală, care să marcheze Centenarul, va avea loc anul acesta. Până atunci, România Regală va avea un meci de pregătire duminică, 12 iunie, de la ora 18.30, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești cu o echipă de „old-boys” din Olanda, SC Heerenveen, la care au evoluat și jucătorii români, Rodion Cămătaru și Dumitru Mitriță.

Iubitorii fotbalului, dar și ai istoriei monarhiei din România sunt așteptați în tribune!

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă