Într-un eveniment găzduit de Muzeul Satului din București, Federația Română de Fotbal a lansat Cupa Satelor, competiție la a cărei primă ediție s-au înscris deja peste 10.000 de copii cu vârsta sub 13 ani din satele și comunele României. Aceștia vor împărtăși pasiunea și talentul lor pentru fotbal în fazele locale, regionale și finale ale Cupei Satelor, toate organizate în mediul rural.
Primii care au susținut acest proiect, prin clipuri video difuzate pe internet, au fost membrii echipei naționale de fotbal a României. Selecționerul Cosmin Contra, dar și internaționali precum Constantin Budescu, Florin Niță, Nicușor Bancu, Cristian Săpunaru au vorbit despre utilitatea proiectului Cupa Satelor. Competiția va respecta structura anului școlar, urmând a fi organizată pe principiu piramidal. Mai întâi vor avea loc fazele locale, după care etapa județeană. Campioanele din fiecare județ al României se vor califica pentru faza zonală, iar de aici cele mai bune echipe vor merge mai departe, la turneul final. Calendarul estimativ spune că undeva în luna martie 2019 vom ști numele tuturor campioanelor județene.
Primul județ care a anunțat pe cale oficială numărul de echipe înscrise în Cupa Satelor este Oltul, unde 28 de formații vor concura, împărțite în 7 grupe locale.
Aurică Țicleanu: ”Și eu am plecat de la țară”
Manager de proiect pentru Cupa Satelor este Ciprian Paraschiv, director de dezvoltare la Federația Română de Fotbal, în timp ce fostul internațional Aurică Țicleanu a fost numit Ambasador al competiției. În exclusivitate pentru „România liberă”, Țicleanu a declarat: ”Cupa Satelor este o oportunitate deosebită pentru copiii din mediul rural. Și eu am plecat de la țară, din comuna Teliuc, județul Hunedoara. Acolo am deprins tainele fotbalului. Apoi la 15 ani jucam titular, ca juniori în teren, la Divizia C, la Metalurgistul Sadu. Mă voi implica permanent pentru susținerea acestui proiect de importanță națională, care poate asigura un bazin uriaș de selecție pentru fotbalul românesc”.Aurel Țicleanu are 44 de selecții în echipa națională a României, pentru care a marcat două goluri. A evoluat la turneul final al Campionatului European din Franța 1984. S-a consacrat pe postul de mijlocaș defensiv, prinzând o semifinală de Cupa UEFA cu Universitatea Craiova, în sezonul 1983-1984. S-a transferat apoi la Sportul Studențesc, iar cariera de fotbalist și-a încheiat-o în Cipru, la Olympiakos
Nicosia.