15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportFotbalFIFA vrea să schimbe regulile fotbalului

FIFA vrea să schimbe regulile fotbalului

Președintele FIFA, Gianni Infantino, este decis să revoluționeze fotbalul și propune ca meciurile să dureze 60 de minute, iar totul să fie cronometrat.

Formatul meciurilor de fotbal ar putea suferi modificări majore, inspirate din baschet și handbal. Concret, din 2024, meciurile ar putea dura exact 60 de minute, iar în momentele în care partida ar fi întreruptă, cronometrul care măsoară timpul ar fi oprit.

Opțiunea este în discuție și va fi studiată și dezbătută la reuniunea International Football Association Board (IFAB) de la Londra, de la sfârșitul săptămânii viitoare. Dezbaterea a fost deschisă de Gianni Infantino, în fața clamatei risipe de timp, iar președintele FIFA vrea să limiteze ceea ce el consideră a fi o plagă a fotbalului modern.

Dacă regula timpului efectiv de joc este doar la stadiul de discuție, din sezonul viitor va intra în vigoare o altă schimbare. Astfel, de la 30 iunie 2023, arbitrul va putea include sărbătorirea golurilor în timpul adițional. Cu alte cuvinte, jucătorii nu se vor mai putea bucura excesiv, tot ce depășește un minut fiind cronometrat de central.

De asemenea, în cadrul întrunirii de la Londra, mai-marii fotbalului mondial vor discuta și despre alte posibile modificări aduse regulamentului, precum interpretarea pozițiilor de ofsaid sau interzicerea întârzierii executării penalty-urilor de către portar.

Deși pentru unii iubitori ai sportului-rege modificarea ar putea trece drept exagerată, aceasta ar aduce un beneficiu fotbalului autohton. Statistic vorbind, conform CIES Football Observatory, Liga 1 se află în topul tragerilor de timp, cu doar 53% de timp efectiv de joc. Concret, din 90 de minute regulamentare, se joacă doar 48, restul constituind întreruperi și trageri de timp.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...
Ultima oră
Pe aceeași temă