18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleExemplul Africii de Sud

Exemplul Africii de Sud

Ziarul nostru vă oferă azi, într-o grafică deosebită, cele zece stadioane pe care vor avea loc meciurile de la Turneul Final al Cam­pionatului Mondial de fotbal. Zece bijuterii, zece stadioane pentru care Africa de Sud a cheltuit aproape 2,5 miliarde de dolari pentru a le construi (patru arene nu existau înaintea acestui Turneu Final, fiind ridicate special pentru Mondiale), reface sau renova.

Cel mai impresionant proiect – nu şi cel mai costisitor! – a fost cel al arenei din Johannesburg, pe care va avea loc şi finala, Soccer City, pentru care s-au alocat 440 de milioane de dolari în condiţiile în care stadionul era deja construit din 1986, iar banii au fost pentru consolidare şi ridicarea la standardele cerute de FIFA.

Cei mai mulţi bani însă, 700 de milioane de dolari, au mers la Cape Town, unde a fost construit de la zero un stadion de 70.000 de locuri care va găzdui şi o semifinală. Şi, dintr-o dată, mă întreb ce ar face România dacă, prin absurd, ar ajunge în situaţia de a cere organizarea unui Mondial. Noi ne chinuim de ani de zile să facem un stadion naţional la standarde acceptate de UEFA, lucrurile ba merg, ba stau, termenele ba sunt „în grafic”, ba pe lângă acesta, iar oficialii se uită prin buzunare să vadă dacă mai fac sau nu acoperiş retractabil, aşa cum promiseseră. Căci, fără acoperiş, s-ar face economie la buget… şi poate am avea bani de parcare.

Cei care vor vedea Africa de Sud în această perioadă vor avea, probabil, unele mari surprize. Organizatorii au făcut investiţii uriaşe pentru a asigura securitatea participanţilor şi a fanilor (deşi, încă din primele zile, au apărut deja clasicele jafuri), reţeaua de transport a fost modernizată cu preţul a miliarde de dolari, iar gazdele acceptă orice compromis pentru a face ca acest Mondial să rămână unul de poveste.  Am avut un gând, dar nu e cazul să-l mai pun pe hârtie…  Totuşi, ce-ar fi făcut România în locul Africii de Sud?   

Construcţia de la zero a stadionului din Cape Town a costat 700 de milioane de dolari.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă