23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportFotbalAnaliza Transfermarkt: România, „Cenușăreasa” EURO 2024. La ce sumă este evaluat lotul...

Analiza Transfermarkt: România, „Cenușăreasa” EURO 2024. La ce sumă este evaluat lotul „tricolor”

România a terminat preliminariile EURO 2024 en fanfare și merge la al șaselea turneu final din istorie, dar avem cel mai slab lot valoric dintre toate naționalele calificate.

Naționala condusă de Edward Iordănescu a învins Elveția cu 1-0 și s-a calificat la Campionatul European din Germania de pe primul loc în Grupa I, dar așteptările suporterilor ar trebui să fie temperate, chiar dacă „tricolorii” se vor afla în urna a doua la tragerea la sorți de la Hamburg.

Într-un clasament al celor 21 de naționale calificate până acum la EURO 2024, bazat pe cotelor de piață estimate de Transfermarkt, România ocupă ultima poziție!

Pe baza fotbaliștilor convocați de selecționeri la jocurile din această lună, portalul Transfermarkt a stabilit că lotul de 26 de jucători pe care Iordănescu s-a bazat pentru meciurile cu Israel și Elveția valorează cumulat 72 de milioane de euro. „Tricolorii” sunt surclasați chiar de Albania, „coșmarul” de la EURO 2016, al cărui lot este estimat la 82 de milioane de euro. Cel mai valoros fotbalist român este Radu Drăgușin, fundașul lui Genoa fiind evaluat la 10 milioane de euro. De partea cealaltă, albanezii îl au pe Kristjan Asllani, mijlocașul lui Inter cotat la 12 milioane de euro.

În afara României și Albaniei, restul echipelor trec borna celor 100 de milioane de euro. Spre comparație, lotul vecinilor din Ungaria valorează 147 milioane de euro, iar cel al Serbiei 294 de milioane. Elveția, formație pe care am surclasat-o în preliminarii, este cotată la 209 milioane de euro.

Clasamentul este condus de finalista ediției trecute, Anglia, care are un lot evaluat la 1,09 miliarde de euro, și vicecampioana mondială Franța, cu 1,04 miliarde.

Tragerea la sorți a grupelor EURO 2024 va avea loc sâmbătă, 2 decembrie, la Hamburg. În calitate de țară gazdă, Germania este cap de serie în Grupa A și va ocupa poziția A1; prin urmare, va juca în meciul de deschidere de vineri, 14 iunie 2024, pe arena din Munchen. Turneul final al EURO 2024 se va încheia cu finala de la Berlin, programată pentru duminică, 14 iulie, pe Olympiastadion.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă