Miercuri, italienii AC Milan și Inter Milano și Atlético Madrid din Spania au declarat că nu vor mai participa, la o zi după ce Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool și Tottenham Hotspur au anunțat că se vor retrage din noua ligă propusă.
Inversările de poziție au venit după o zi de discuții frenetice din culise de la cluburile Super League, în urma condamnării internaționale pentru implicarea lor într-un proiect care amenința să răstoarne ierarhia celui mai popular sport din lume. Doisprezece cluburi din Anglia, Spania și Italia au semnat contracte obligatorii weekendul trecut pentru a intra în competiție, dar echipe din Franța și Germania au refuzat să participe.
Manchester United, deținută de miliardara familie americană Glazer, care se numără printre arhitecții Super League, a declarat: „Am ascultat cu atenție reacția fanilor noștri, a guvernului britanic și a altor părți cheie interesate.”
Ed Woodward, vicepreședintele executiv al Manchester United, a demisionat, deși va continua să lucreze pentru club până la sfârșitul anului.
Într-o scuză video, proprietarul american al Liverpool, John Henry, le-a spus suporterilor că i-a dezamăgit. „Vreau să-mi cer scuze tuturor fanilor și susținătorilor clubului de fotbal Liverpool pentru perturbarea pe care am provocat-o în ultimele 48 de ore.”
Daniel Levy, președintele Tottenham Hotspur, a declarat: „Regretăm anxietatea și supărarea cauzată”.
Arsenal a spus: „Am făcut o greșeală și ne cerem scuze pentru asta”.
După ce cluburile engleze s-au retras, Aleksander Ceferin, președintele Uefa, care conduce sportul în Europa, a spus: „Este admirabil să recunoaștem o greșeală și aceste cluburi au făcut o mare greșeală.
„Dar acum sunt înapoi împreună și știu că au multe de oferit nu doar competițiilor noastre, ci și întregului joc european”.
Retragerile au avut loc în urma furiei crescânde dintre fani și politicieni și a amenințărilor cu sancțiuni.
După o întâlnire, marți, a celor 14 cluburi englezești de vârf care nu au fost implicate în propunere, Premier League a declarat că are în vedere „toate acțiunile” pentru a împiedica progresul proiectului și a amenințat că va trage la răspundere cele șase cluburi separatiste. Cluburile au spus că au „respins în unanimitate și viguros” planul.
Andrea Agnelli, președintele Juventus și unul dintre arhitecții ligii separatiste, a sugerat că reacția politică din Marea Britanie ar fi de vină pentru spulberarea planurilor.
„Rămân convins de frumusețea acelui proiect”, a spus el pentru Reuters.
Juventus, unul dintre cluburile italiene care participă la liga propusă, a emis o declarație spunând că „rămâne convinsă” de temeinicia proiectului, dar a recunoscut șansele „limitate” ca acesta să fie lansat în „forma concepută inițial”.
Super League părea să obțină un avantaj de la un tribunal comercial din Madrid, într-o hotărâre pronunțată în urma unei cereri depuse de grup. Un judecător a emis măsuri provizorii care restricționează orice acțiune pe care FIFA, organismul de conducere mondial al fotbalului și Uefa ar putea să o ia împotriva concurenței. Decizia a însemnat că federațiile de fotbal și membrii acestora ar putea fi împiedicați să aplice sancțiuni împotriva cluburilor și a jucătorilor acestora.
Super League a fost concepută pentru a avea 15 membri permanenți, inclusiv Barcelona și Real Madrid din Spania. Cluburile ar împărți marea majoritate a veniturilor generate de competiție, care ar include doar alte cinci locuri de calificare în fiecare sezon.
În schimb, Liga Campionilor, cel mai prestigios turneu de club al continentului, este deschisă oricărei echipe care se califică prin performanțe puternice în ligile lor naționale respective.
Amenințarea unei acțiuni tangibile și coordonate împotriva cluburilor Super League a accelerat criza în creștere a fotbalului european.
Boris Johnson, prim-ministru al Marii Britanii, a scris pe Twitter: „Acesta este rezultatul potrivit pentru fanii, cluburile și comunitățile de fotbal din întreaga țară. Trebuie să ne protejăm în continuare jocul nostru național. ”
Ceferin amenințase că va interzice echipele din Liga Campionilor din acest sezon, în timp ce Uefa și FIFA au declarat că jucătorilor li se poate interzice să-și reprezinte țările în competițiile internaționale.
Jucătorii și managerii și-au exprimat, de asemenea, opoziția.
James Milner, jucătorul de la Liverpool, a declarat pentru BBC: „Nu-mi place deloc și sper să nu se întâmple”.
Marcus Rashford, atacantul Manchester United cunoscut pentru eforturile sale de campanie în jurul meselor școlare gratuite, a scris pe Twitter că „Fotbalul nu este nimic fără fani”.
Pep Guardiola, managerul Manchester City, a declarat într-o conferință de presă că „sportul nu este sport dacă să pierzi nu mai contează”.
Nasser al-Khelaifi, președintele și directorul executiv al Paris Saint-Germain, campionii francezi, au spus că „orice propunere fără suportul UEFA. . . nu rezolvă problemele cu care se confruntă în prezent comunitatea fotbalului, ci este în schimb condus de interesul propriu ”.