15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. Vodă Daea și boierii lui ovini din teritoriu: Ministrul Agriculturii face...

EXCLUSIV. Vodă Daea și boierii lui ovini din teritoriu: Ministrul Agriculturii face vizite personale unor fermieri pe care are de gând să-i instaleze în funcții | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

USL trăiește cu succes chiar și la trei ani și jumătate după ce a sucombat oficial. Pentru un liberal care a avut funcții publice în mandatul de premier al lui Ponta, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a deplasat până la Botoșani. Vizita a fost privată, fără să fie anunțate oficialitățile județene, și a avut loc într-o sâmbătă seară de martie.

Ce e drept, liberalul cu pricina nu e chiar oricine: se numește Ionică Nechifor, a fost ani la rând director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți, este omul de casă al liberalului Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean Botoșani și e în cărți pentru o nouă funcție publică. De data asta, cu girul ministrului pesedist Daea.   

Numele lui Ionică Nechifor apare în mai multe dosare penale aflate în lucru la Direcția Națională Anticorupție, dar și la parchetele locale, pentru nu mai puțin de nouă capete de acuzare. Toate au legătură cu devalizarea stațiunii de cercetare. În plus, Agenția Națională de Integritate îi verifică averea, dar și faptul că a fost incompatibil cu funcția de director. 

De la liberalul Țurcanu, Nechifor a fost preluat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, de la PSD. În seara zilei de 11 martie, în miez de noapte, ministrul Petre Daea împreună cu soția sa, Camelia Luchian, au făcut o vizită-fulger acasă la Ionică Nechifor, vizită imortalizată într-o fotografie făcută publică chiar de consoarta lui Daea. Motivul? Conform surselor RL din Ministerul Agriculturii, ministrul Daea intenționează să îl pună pe funcția de director pe Nechifor la stațiunea de cercetare sau șef la APIA Botoșani. Ultima funcție, însă, ar fi dorită și de senatorul Doina Federovici pentru Mihai Cîmpanu, actualul director adjunct de la APIA Botoșani, conform unor surse din PSD.

Daea a reorganizat stațiunea condusă de Nechifor

După două luni și o săptămână de la vizita făcută lui Nechifor, ministrul Daea a semnat o Notă de Fundamentare care a stat la baza unei hotărâri de guvern de reorganizare a Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți. Se întâmpla pe 18 mai 2017. Atunci, funcția de premier era ocupată de Sorin Grindeanu. La cererea lui Daea, Grindeanu s-a conformat și a emis Hotărârea de Guvern 359 din 2017. Prin acest document, ministrul Petre Daea a reglementat, practic, cadrul juridic al stațiunii, stabilirea patrimoniului unității, obiectul de activitate, sursele de finanțare, dar și – cel mai important aspect – „stabilirea organelor de conducere a stațiunii”.

O altă modificare impusă de ministrul Petre Daea a fost ca stațiunea să beneficieze de fonduri direct din bugetul Ministerului Agriculturii, alocate Academiei de Științe Agricole și Silvice, pentru proiecte de interes național strategic de lungă durată şi pentru conservarea şi valorificarea resurselor genetice vegetale şi animale.

Cinci politicieni, presiuni pentru Nechifor

În perioada 2012-2013, Ionică Nechifor a fost șeful de cabinet al lui Mihai Țurcanu, la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Mihai Țurcanu este fiul liberalului Florin Țurcanu. În prezent, Țurcanu jr este europarlamentar în locul lăsat liber de Eduard Hellvig, după instalarea acestuia din urmă ca șef al SRI.

După ce a rămas fără funcție, Ionică Nechifor a fost recuperat de Florin Țurcanu, care l-a instalat șef la Stațiunea de Cercetare Popăuți. Cum? Cu sprijin politic. În 2013, Florin Țurcanu și patru politicieni liberali au făcut presiuni asupra lui Gheorghe Sin (președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, instituția căreia îi e subordonată Stațiunea Popăuți) pentru al numi pe Nechifor pe funcție. Unul dintre cercetătorii stațiunii, Gheorghe Hrincă, le-a declarat procurorilor că a avut o discuție cu Gheorghe Sin, care i-a spus că a fost nevoit să îl numească pe Nechifor în urma presiunilor politice. Audiat de procurori, Sin a recunoscut că a avut o discuție cu un grup de parlamentari și oameni politici care i-au sugerat o soluție–schimbarea managerului de la Stațiunea Popăuți. Dar a negat că Nechifor a fost -recomandat de aceștia.

Cercetători concediați

Una dintre primele măsuri luate de Nechifor la Stațiunea Popăuți a fost să concedieze mare parte din cercetători. Astfel, au mai rămas doi din zece. Pe ultimii nu a putut să îi dea afară pentru că unul era implicat într-un proiect de cercetare, iar celălalt era un profesor cu state vechi în stațiunea de la Popăuți. Pe lângă executarea corpului de cercetători, Nechifor „a utilizat resursele umane, financiare precum și bunurile stațiunii în mod ilegal, în folos propriu sau al altor persoane”, se menționează într-o plângere aflată la DNA. Totodată, Nechifor a fost acuzat de angajații stațiunii de cercetare că ar fi prestat servicii de colectare a laptelui de la fermele familiei sale și ale altor fermieri, ar fi folosit instalațiile și resursele stațiunii și ar fi prestat servicii către fermieri fără aprobarea Consiliului de Administrație. 

Director la stat, șef de asociație, fermier

Ionică Nechifor nu este un simplu slujbaș la stat. În paralel cu funcția de director al stațiunii de cercetare, acesta deținea funcția de președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine „Moldoovis”. Această asociație are sediul în incinta Stațiunii de Cercetare Popăuți și administrează Registrul Genealogic Karakul, în baza căruia crescătorii de ovine primesc subvenții de la APIA. În plus, Nechifor este și secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine „Romovis 10 mai 2006”. Totodată, familia sa deține o fermă de ovine.

„Firmele familiei Nechifor folosesc patrimoniul Stațiunii de Cercetare Popăuți pentru activități proprii, cum ar fi pășunatul animalelor, aprovizionarea cu furaje și cultivarea unor suprafețe în regim privat”, se menționează într-una din plângerile depuse la DNA.

În primă fază, Ionică Nechifor a negat că are probleme cu justiția. Apoi și-a adus aminte că are vreo opt dosare penale. Pe care le consideră calomnii. „Nu am făcut afaceri, nu fac afaceri. Eu sunt un mic producător. Mi-am permis să opresc căpușarea stațiunii. A fost un grup infracțional care acționează la comandă. Nu pot să spun cine face parte din grup. Nu-i problema dvs. că am fost șeful de cabinet al lui Țurcanu”, a declarat Nechifor pentru RL. 

Noul director de la Popăuți acuză contracte ilegale

Din anul 2015, la conducerea stațiunii a fost numit Traian Atanasiu. Dar Nechifor nu s-a lăsat dus din stațiune și, cumva, a reușit să rămână angajat ca inginer. Directorul Traian Atanasiu a declarat pentru RL că stațiunea are încheiate două contracte de concesiune a unor terenuri pe care le consideră ilegale. „Sunt două contracte cu un cetățean Timofte Dumitru. Acele contracte au fost semnate în 2014, când era director Nechifor Ionică. Se vor termina în 2019. Contractele sunt puțin pe lângă lege. Trebuia să semneze un contract în participațiune pentru cercetare. O persoană fizică nu poate face cercetare. Din informațiile mele,  acest Timofte Dumitru este angajatul domnului Nechifor”, a declarat Atanasiu.

Atanasiu – în medicale, Nechifor – iar la conducere

Terenurile concesionate de Traian Atanasiu sunt amplasate chiar lângă ferma de oi a lui Nechifor. „De pe terenurile astea își asigură furajele pentru fermă. Când au trecut cu oile pe terenurile stațiunii, am luat atitudine și ne-am certat. De când sunt eu director, nu am acceptat sub nici o formă ca terenurile și utilajele să fie folosite, fără drept, de către nimeni”, spune Atanasiu.

În urma scandalului, Atanasiu a fost nevoit să își ia concediu de odihnă. Se întâmpla în luna mai. Apoi și-a mai luat trei concedii medicale. În concediu se află și astăzi. Dar, surpriză: atribuțiile de director au fost preluate de nimeni altul decât de Ionică -Nechifor.

Țurcanu a vrut să preia stațiunea la CJ

Fostul președinte al CJ Botoșani, Florin Țurcanu, a încercat să preia stațiunea de la Academia de Științe Agricole, în 2013. Atunci, un grup de zece deputați și senatori liberali au inițiat un proiect de lege privind „transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului și din administrarea Academiei de Științe Agricole și Silvice – Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți, județul Botoșani, în domeniul public al Județului Botoșani și în administrarea Consiliului Județean Botoșani”. Inițiativa a fost respinsă în Camera Deputaților. 

Vile pentru politicieni, șpagă recunoscută la DNA

Liberalul Florin Țurcanu a fost președintele Consiliului Județean Botoșani în perioada 2012-2014. Acum trei ani a fost înlocuit din funcție după ce a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

O vilă pentru socru

Țurcanu a fost acuzat de fals și uz de fals, după ce a consemnat, deși nu era adevărat, în 2001, că mai mulți membri ai PNL au fost excluși din partid. În urma acestei decizii, acei membri PNL și-au pierdut funcțiile de consilieri locali și județeni.

La scurt timp după condamnare, DNA l-a acuzat de trafic de influență, abuz în serviciu și spălare de bani pentru că ar fi atribuit preferențial contracte publice firmei Cornell`s Floor, controlată de afaceristul Marcel Bîrsan, în calitate de președinte al CJ Botoșani. Vicepreședinte al CJ era actualul senator Doina Federovici, de la PSD. În urma contractelor cu dedicație, Țurcanu a primit șpagă o casă construită pe numele socrului său.

Senatorul Federovici, vilă tot pe numele socrului

În fața judecătorilor, Țurcanu a afirmat că nu este singurul politician care s-a pricopsit cu o casă de la Bîrsan. El a declarat că afaceristul construise o casă în localitatea Stăuceni, din Botoșani, pe numele socrului senatorului PSD Doina Federovici, membru în comisia SRI. Senatorul Doina Federovici a fost plecată recent în Israel cu o delegație PSD, condusă de Liviu Dragnea.

Într-adevăr, Doina Federovici locuiește în vila răsărită în curtea socrului ei, din Stăuceni. La solicitarea RL, Doina Federovici a spus că se aștepta să fie chemată de procurori pentru a da declarații în legătura cu construcția vilei, însă nu a fost citată până acum. Senatorul neagă că vila a fost construită de firma lui Bîrsan.   

Federovici: “Este o casă de familie”

Senatorul Doina Federovici a declarat pentru RL că „omul, în disperare de cauză, debitează tot felul de acuzații. Eu cu acest om am fost în conflict în decursul timpului. Casa am început-o în 2010. A durat ani de zile. Este o casă de familie. Acolo locuiesc și eu. Casa este construită de toată familia. Inclusiv eu am av ut o contribuție. Inclusiv frații soțului meu. Casa pare mare, la prima vedere. E vorba de un living, bucătărie și trei dormitoare. Nu am făcut un calcul cât a costat. Am cumpărat în timp. Au fost credite bancare“.   

ANI îl verifică pe Nechifor 

Agenția Națională de Integritate (ANI) a început să investigheze averea lui Ionică Nechifor, dar și eventuala stare de incompatibilitate în care s-ar fi aflat acesta. La solicitarea RL, ANI a transmis că „instituţia nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenţiei, respectând astfel principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii”. Practic, ANI a confirmat începerea  unei investigații în legătură cu Nechifor, însă nu oferă nici un alt amănunt suplimentar.

Proprietar peste 330.000 mp teren 

Ionică Nechifor, fostul director de cabinet al lui Țurcanu jr, a cumpărat peste 234.000 mp teren agricol, în perioada 1998-2009. Tot pe numele lui se mai află un teren de 3.626 mp, aflat în extravilanul localității Răchiți, dar inclus în circuitul civil. În plus, Elena Nechifor, soția sa, a cumpărat în anul 2010 un teren agricol de 95.900 mp. Cei doi soți dețin împreună o casă de locuit de 87 mp și un spațiu comercial de 550 mp, construit în 2009. În iunie 2012, Ionică Nechifor a vândut fiicei sale un teren cu anexe evaluat la doar 15.000 lei. Toate aceste informații apar în declarația de avere depusă în anul 2012. Doi ani mai târziu, în 2014, din declarația de avere a lui Nechifor dispare spațiul comercial. La capitolul salarii, Nechifor a declarat că este angajat cu patru ore la asociația “Moldoovis”, de unde a încasat suma de 15.081 lei, iar de la stațiunea Popăuți a primit 13.877 lei. În schimb, soția sa figura ca angajată la „II Nechifor Claudia Ionela”, adică la firma fiicei sale, de unde primea suma de 6.611 lei.

Un alt aspect interesant îl reprezintă faptul că soții Nechifor primesc subvenții de la APIA separat. Ionică Nechifor a primit 14.369 lei, iar soția sa – 13.092 lei.     

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă