20.4 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeSportFormula 1Șeful Jandarmeriei Române și adjunctul său susțin că, înainte de 1989, au...

Șeful Jandarmeriei Române și adjunctul său susțin că, înainte de 1989, au activat ca ofițeri ai Jandarmeriei. Totuși, această Armă a fost reînființată abia în 1990. Cei doi au fost ofițeri ai Securității | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Șeful Jandarmeriei Române, Marin Andreiana, și adjunctul său, Ovidiu Vasilică, susțin, în CV-urile lor că înainte de ’89 au activat ca ofițeri în unități ale Jandarmeriei, deși această Armă a fost reînființată abia în 1990. În realitate, cei doi erau atunci membri ai Trupelor de Securitate.

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Marin Andreiana, notează în CV-ul postat pe site-ul instituției, la capitolul “Experiență profesională”, faptul că, în perioada 1987-1990, a fost comandant de pluton la Centrul de Instrucție Jandarmi Câmpulung. Mențiunea din CV este cel puțin bizară, dat fiind că, în acea perioadă, Jandarmeria nici măcar nu exista. În realitate, Centrul de Instrucție Jandarmi Câmpulung de astăzi era în anii ‘80 o unitate a Trupelor de Securitate, iar Marin Andreiana activa în Securitate cu gradul de ofițer, pe care l-a obținut în 1987, după absolvirea Școlii Militare de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne. 

Același lucru l-a făcut și generalul de brigadă Ovidiu Vasilică. Prim-adjunctul inspectorului general  și șeful statului major al Jandarmeriei susține în CV-ul său că, între anii 1988 și 1990, a fost comandant de pluton în cadrul Unității Speciale de Jandarmi Protecție Instituțională din București.

La fel ca în cazul șefului său, generalul Vasilică activa, de fapt, într-o unitate a Trupelor de Securitate. Și tot ca ofițer, el fiind, de asemenea, absolvent al Școlii Militare de Ofițeri activi a Ministerului de Interne, din 1988, după cum apare chiar în CV-ul său.

Biroul de Presă și domnitorul Ghica

La întrebarea “României libere” (Cum se explică faptul că, deși Jandarmeria Română a fost reînființată în 1990, în CV-urile domnilor Marin Andreiana și Ovidiu Vasilică apar informații potrivit cărora ar fi activat în unități ale Jandarmeriei înainte de acest an?), Biroul de Presă al Jandarmeriei Române a răspuns cu istoria de la 1850, când “domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obștesc, semnând «Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi»…”. 

Din cele 40 de rânduri transmise de Biroul de Presă, doar cinci rânduri aruncate spre sfârșitul textului răspund, de fapt, la întrebare. “Având în vedere numeroasele redenumiri/reorganizări pe care le-a cunoscut Jandarmeria, folosirea titulaturii actuale a instituțiilor care au funcționat în componența Armei în evocarea experienței profesionale permite identificarea mai exactă a etapelor parcurse în cariera cadrelor militare, urmărirea traseului profesional urmat, precum și cunoașterea profilului de activitate”, precizează Biroul de Presă al Jandarmeriei. Cu alte cuvinte, șefii instituției au înlocuit Securitatea cu Jandarmeria în CV-urile lor pentru a nu produce confuzie în rândul publicului.

Faptul că cele două unități menționate de șefii Jandarmeriei în CV-uri au aparținut Securității de Stat înainte de 1989 a fost confirmat, pentru “România liberă”, chiar de către surse din cadrul fostei Securități. 

Cum a devenit Jandarmeria Securitate și invers

La începutul anului 1949, în România se înființează Trupele de Securitate. Ulterior, trupele de jandarmi și centrele de instrucție trec la Securitate, iar Jandarmeria rurală se subordonează Miliției, scrie jandarmeriaromana.ro, site-ul oficial al instituției, la secțiunea “Repere Istorice”. În 1949, deci, la un secol de la înființare, Jandarmeria este oficial desființată. Abia la 5 iulie 1990, “în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 0749, cu privire la creşterea capacităţii de acţiune şi îmbunătăţirea structurii organizatorice a Ministerului de Interne,

Comandamentul trupelor de Pază şi Ordine s-a transformat în Comandamentul Trupelor de Jandarmi”, se arată pe site-ul Jandarmeriei. Apoi, prin Legea nr. 40 din 18 decembrie 1990, s-au legiferat structura şi atribuţiile trupelor de jandarmi. După 1949, unitățile militare ale Jandarmeriei din zona urbană au fost transformate în unități ale Trupelor de Securitate. Și au funcționat ca unități ale Securității până în 1989, fiind apoi redate Jandarmeriei, în 1990.

Numit de un ministru urmărit penal

Generalul de brigadă Marin Andreiana a fost numit în fruntea Jandarmeriei Române, în februarie 2016, printr-un ordin al ministrului de Interne de atunci, Petre Tobă. Andreiana l-a înlocuit pe generalul-maior Mircea Olaru, care, din ordinul aceluiași ministru, a fost instalat în funcția de director al Direcției Afaceri Europene și Relații Internaționale din cadrul MAI.

Fostul ministru de Interne Petre Tobă este acuzat de DNA de favorizarea făptuitorului, pentru că ar fi refuzat să declasifice o serie de documente. Actele i-ar fi ajutat pe procurorii anticorupție să lămurească dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea, foşti şefi ai serviciului secret din MAI şi mai mulţi ofiţeri de informaţii ar fi cheltuit haotic şi ilegal banii de misiuni, iar apoi ar fi secretizat rapoartele de achiziţii. Confruntat cu acuzațiile DNA, ministrul Petre Tobă a demisionat. 

Cele mai citite

Avantajele cazinourilor online față de sălile de jocuri

Primul cazinou online a fost lansat la mijlocul anilor 1990. După cum vă așteptați, acesta nu era nici de departe la nivelul siteurilor de...

Un fost ministru al Educației este acuzat că a colaborat cu Securitatea

Un fost ministru al Educației, Mircea Dumitru, este acuzat că a colaborat cu Securitatea comunistă. La Curtea de Apel București se derulează un proces care...

Incendiu pe Calea Dorobanți. Pompierii au trimis 11 autospeciale

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București - Ilfov (ISUBIF) a trimis 11 autospeciale pentru a stinge un incendiu pe Calea Dorobanți. Incendiul s-a declanșat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă