19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportFormula 1NATO a dat 20 de milioane de euro pe „tunuri“ românești pentru...

NATO a dat 20 de milioane de euro pe „tunuri“ românești pentru F-16. Baza aeriană Borcea a fost modernizată de firme deținute de persoane arestate DNA. Legături cu prietenul baronului roșu Oprișan și cu oamenii lui Ghiță

Mai multe firme implicate în scandaluri de corupție și cu conexiuni în sfera politică au reușit să pună mâna pe contracte de la organizaţia nord-atlantică și Ministerul Apărării Naționale. Sumele au fost primite pentru lucrările de reabilitare și modernizare a infrastructurii Bazei Aeriene 86 Fetești, cunoscută sub numele de „Aerodromul Borcea”.

De pe “Borcea” decolează avioanele F-16, intrate de curând în dotarea Forțelor Aeriene Române. Baza Aeriană 86 Fetești a fost inclusă în Programul NATO de Investiții în Securitate (NSIP) pentru a fi modernizată după standardele NATO și să fie compatibilă cu tehnica de dirijare și operare a zborurilor avioanelor F-16.

În cadrul acestui program, au fost finanțate zece proiecte cu o valoare inițială de 31.713.200 euro. NATO a contribuit cu suma de 20.816.636 euro și România cu 10.896.564 euro. Responsabilitatea pentru cheltuirea banilor a revenit Direcției Domenii și Infrastructuri a Ministerului Apărării Naționale, care a asigurat managementul de atribuire a contractelor și a execuției lucrărilor.

Prietenul baronului Oprișan a refăcut pista

Lucrările la “Aerodromul Borcea” au început cu refacerea și modificarea pistei de aterizare-decolare. Pentru demararea acestor lucrări, în martie 2013, Armata a semnat un contract în valoare de 7,6 milioane euro cu asocierea dintre firmele VEGA ‘93 și Glacial Prod. Contribuția NATO a fost de 83% din valoarea totală a contractului, adică în jur de 6,3 milioane euro, restul banilor au fost asigurați din bugetul Ministerului Apărării.   

La scurt timp după câștigarea contractului, cele două firme au intrat în insolvență, deși au câștigat de-a lungul timpului zeci de contracte cu statul. Firma VEGA ‘93 este deținută de Corneliu Istrate, unul dintre sponsorii oficiali ai PSD în guvernarea Năstase și un apropiat al baronului Marian Oprișan. Primele contracte publice le-a obținut în anul 1998. Ulterior, a primit numeroase contracte pentru construcția unor săli de sport și blocuri ANL, în județul Galați. 
Tot în Galați, firma lui Istrate a realizat majoritatea lucrărilor hidrologice, pentru care a primit de la Apele Române aproximativ 350 milioane lei, contracte cofinanțate din fonduri europene. Cu toate acestea, localitățile din județul Galați sunt afectate anual de inundații. Numele firmei lui Istrate a apărut și în scandalul de corupție al fostului deputat PDL Alin Trășculescu, condamnat la trei ani de pușcărie pentru mai multe fapte de corupție.  

“Recidivist“ de la Deveselu

Cornel Istrate a declarat pentru “România liberă” că nu înțelege de ce îl sunăm: „Eu nu mă mai ocup de Vega de patru ani de zile. Nu. Nu mai sunt în activitate. M-am retras din firmă. Din 2000 și ceva… m-am retras din activitate”. Dar documentele de la Registrul Comerțului îl contrazic, Istrate apare în continuare ca asociat în firmă. 

Cealaltă firmă, Glacial Prod, este patronată de tulceanul Vasile Ivan. Firma, însă, nu este la primul contract finanțat din fonduri NATO. Primul contract l-a semnat în decembrie 2012 pentru construcția clădirilor temporare necesare în vederea amplasării sistemului american de apărare antirachetă la baza din Deveselu. Valoarea contractului a fost de 3,3 milioane dolari, dar lucrările le-a subcontractat altor firme. Numai că, în loc să-și plătească subcontractorii, patronul Vasile Ivan a cerut și obținut insolvența propriei companii. Am încercat să vorbim despre acest contract cu Vasile Ivan, însă secretara acestuia, Rodica Dragu, a precizat că proprietarul Glacial Prod este plecat din țară.  

Strabag a primit peste zece milioane de euro

Un an mai târziu, pe 14 mai 2014, a fost atribuită o nouă licitație. De data aceasta, au fost contractate lucrări pentru „facilități de depozitare, asamblare și testare materiale speciale”. Contractul în valoare de aproximativ 1,5 milioane euro a fost câștigat de firma Strabag, care a subcontractat o parte din lucrări firmelor Electroaxa și Avitech Co. După un an, în mai 2015,  contractul a fost suplimentat cu puțin peste 72.000 euro. Pe lângă acest contract, Strabag a mai primit alte două contracte. Unul pentru construirea unui „hangar mentenanță și ateliere de reparații” în valoare de 2,14 milioane euro, suplimentat de trei ori cu aproximativ 200.000 euro în total. Ultimul contract, în valoare de aproximativ 6,1 milioane euro, a fost pentru executarea unor lucrări prin care să se asigure „facilități carburanți – lubrifianți pentru aeronave”. Și acest ultim contract a fost suplimentat de două ori, cu aproximativ 600.000 euro în total. 

Companie urmărită penal pentru ucidere din culpă

Strabag SRL este o companie de construcții, prezentă pe piața românească încă din anul 1991, abonată la contractele publice. Potrivit Registrului Comerțului (RC), acționarul firmei este compania Bau Holding Beteiligungs AG, din Austria, parte a grupului Strabag Austria. Tot de la RC aflăm că Strabag SRL este urmărită penal pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Dosarul penal 3827/P/2009 se află încă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Mai mult, în februarie 2015, numele companiei Strabag a fost vehiculat și într-un dosar de evaziune fiscală, instrumentat de Direcția Generală Antifraudă Fiscală. 

Președintele Consiliului de Administrație al Strabag Austria este fostul cancelar austriac Alfred Gusanbauer, de numele căruia se leagă mai multe scandaluri politico-economice controversate. Gusanbauer apare și în conducerea companiei Gabriel Resources, implicată în scandalul internațional legat de exploatarea aurului de la Roșia Montană. În schimb, “Washington Post” menționează într-un articol că Gusanbauer a fost consilierul președintelui kazah Nursultan Nazarbayev, acuzat de încălcarea drepturilor omului în țara sa, dar și al premierului sârb Alexandar Vucic.

Săteanul incompatibil și curenții tari

În toate cele trei contracte câștigate de Strabag pentru modernizarea Bazei Aeriene 86 regăsim firma Electroaxa, din comuna suceveană Dolhasca, pe lista subcontractorilor. Din primul contract, Electroaxa a subcontractat lucrări în valoare de 205.000 euro. Ulterior, a mai primit două subcontracte, unul în valoare de 299.000 euro și celălalt de 1.058.508 euro. 

Fiecare subcontract a avut ca obiect execuția lucrărilor de instalații electrice de curenți tari. Asociații firmei Electroaxa sunt Ioan Petraru și Mircea Mihai. Cel din urmă a fost consilier local în comuna Dolhasca și vicepreședinte al filialei locale a PNL. Ioan Petraru a declarat următoarele pentru RL: „Noi suntem o firmă care a executat lucrări electrice sub antrepriza Strabag. Nu știu absolut nimic despre contract. Am mai lucrat pentru Strabag la Iași”.

Agenția Națională de Integritate a constatat în 2014 că Mircea Mihai se afla în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier local, întrucât firma la care era asociat și administrator, Electroaxa, a încheiat și derulat trei contracte cu Primăria Orașului Dolhasca. Mircea Mihai a precizat că nu mai are treabă cu politica: „Asta este problema mea. La cât de dragă mi-a fost politica, am renunțat la ea. Politica este în regulă, trebuie făcută, dar cu atenție”.  

Oamenii lui Ghiță, angajați de Strabag

Un alt subcontractant folosit de Strabag este firma Avitech Co., din Voluntari, care a primit lucrări în valoare de 102.098 euro pentru executarea unor lucrări de instalații electrice de curenți slabi.  

Firma Avitech Co. este patronată în acte de Traian Valentin Dogaru și Anton Gabriel Roescu. Cel din urmă este fostul partener de afaceri al fugarului Sebastian Ghiță, fost deputat și membru în comisia SRI, din firma 360 Revolution. În 2015, procurorii DNA au făcut percheziții la sediile firmelor Avitech Co. și 2k Telecom, firma fratelui mai mic al lui Sebastian Ghiță. 

În plus, fostul director tehnic al firmei Avitech, Ciprian Constantin Ghioc, a fost angajat la grupul Asesoft în perioada 2003-2008, când a fost mutat de Ghiță în funcția de consilier al ministrului PSD de la Mediu, Nicolae Nemirschi. Ulterior, Ghioc a fost numit la șefia Agenției de Protecție a Mediului, de unde a dat un contract de 20 milioane euro firmelor Asesoft și Teamnet, controlate de Sebastian Ghiță. Ulterior, premierul Victor Ponta l-a numit pe Ghioc la șefia Autorității de Management POS Mediu, organism care stabilește strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu.  

Mădălin Neculăesei, CEO al Avitech Co., a transmis următoarele pentru RL: “AVITECH Co. a fost subcontractată pentru o lucrare de instalaţii de curenţi slabi şi stingere incendiu ce a fost efectuată în cadrul unei clădiri a Aerodromului Militar Feteşti. Lucrarea a fost finalizată în 2015.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat cercetări în februarie 2015 la sediile mai multor companii, printre care şi AVITECH, în legătură cu licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru proiectul «Internet în şcoala ta». Nu deţinem informaţii cu privire la stadiul acestor cercetări.

Nu au existat şi nu există legături între compania AVITECH Co. SRL şi domnul Sebastian Ghiţă. Domnul Anton Gabriel Roescu a fost acţionar, pentru câteva luni de zile, în cadrul unei firme în al cărei acţionariat era şi domnul Sebastian Ghiţă. Domnul Roescu a părăsit acea companie în anul 2008, la scurt timp de la fondarea acesteia”.  

10.000.000 € către persoane cercetate

În martie 2015, Direcția Domenii și Infrastructuri a Armatei a contractat servicii pentru refacerea și extinderea platformei de parcare avioane, dar și pentru platforma de mentenanță a avioanelor. Pentru aceste lucrări NATO și Ministerul Apărării au plătit aproximativ zece milioane euro firmei Societatea de Construcții Napoca SA, controlată de afaceristul penal Ioan Bene. Mai mult, firma Napoca SA este acuzată de procurorii anticorupție că a încercat să obțină fonduri europene cu acte false. 

În schimb, Ioan Bene a fost arestat preventiv în dosarul de corupție al lui Dorel Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj. Anchetatorii l-au acuzat pe Bene de dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri și spălare de bani. Potrivit unui comunicat al DNA, Uioreanu i-a cerut lui Bene suma de 300.000 lei pentru ca firma Napoca SA să își primească banii din contractele încheiate cu CJ Cluj. 
După ce s-a pricopsit cu contractul de zece milioane euro, Napoca SA a subcontractat firmei ICCO Energ lucrările de canalizare și de instalații electrice de balizaj. Valoarea subcontractului a fost de 2,24 milioane euro. ICCO Energ face parte din grupul de firme ICCO, controlate de afaceristul Călin Filimon Costan. Printre asociații lui Costan se află și fosta lui soție, Simina Mariana Costan, acuzată de complicitate la abuz în serviciu în dosarul de corupție în care este anchetat primarul Brașovului, George Scripcaru. Procurorii DNA susțin că primarul George Scripcaru împreună cu Simina Costan și Ciprian Mihai David au făcut demersuri pentru a prelua activele, licențele și activitatea CET SA.    

Directorul general al firmei Napoca, Dănuț Viorel Canta, a declarat că aceste contracte sunt vechi: „Contractul nu s-a semnat în mandatul meu. E vorba de o dublă finanțare de la NATO și Ministerul Apărării. Am subcontractat firmei ICCO Energ pentru că sunt specialiști pe lucrările de balizaj și instalații speciale. Pe mine nu mă interesează cine sunt patronii firmei. Eu analizez parteneriatele din punct de vedere tehnic și nu am treabă cu alte aranjamente”.  

FILIERĂ. Fostul prefect de Galați, subcontractat de americani 

Ministerul Apărării a negociat direct cu firma americană Engineered Arresting System Corporation (ESCO) achiziționarea și montarea unui sistem de frânare a aeronavelor. Valoarea contractului a fost de 2.147.829 euro. Banii au provenit în proporție de 89% de la NATO, restul de la Ministerul Apărării. Însă, americanii au subcontractat firmele Aries Comerț&Industrie și Vega ‘93 pentru a executa lucrările la Baza Aeriană 86 Fetești. Firma Aries a primit un contract în valoare de 230.800 euro, iar Vega aproximativ 360.000 euro. Coincidență sau nu, firma Aries este patronată de fostul prefect al județului Galați, Ionuț Cosmin Păun, și de soția acestuia, Doina Păun.  

 

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă