10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1„Mită“ electorală în dedicaţii la Fuego. Bugetele publice ale comunelor se scurg...

„Mită“ electorală în dedicaţii la Fuego. Bugetele publice ale comunelor se scurg în conturile fraților Micula | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Prezenţe insolite în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). De câteva luni, pompos intitulate „Publicitate la televiziune naţională“, sunt postate zeci de contracte semnate de primării din mediul rural pentru difuzarea de dedicaţii la una dintre emisiunile de la postul de televiziune Favorit TV.

În SEAP ajung însă doar o parte dintre aceste achiziţii. „Sunt sute de primării care fac dedicaţii cu diverse ocazii“, spune unul dintre edilii care a semnat contracte de acest gen. Şi ocazii se găsesc, vrei, nu vrei. Cel puţin în ultimele luni, „s-au înfierbântat” crawl-urile emisiunii: Crăciun, Anul Nou, Bobotează, Sf. Ioan, 1 martie, 8 martie sau Paşte. Tot omul trebuie felicitat, chiar dacă din bani publici. Mai uită şi el că uliţa nu-i desfundată şi WC-ul în fundul curţii.

„Să iubească şi să fie -iubite“, pe bani, la Fuego în emisiune

De Ziua Femeii, ediţia 2017, emisiunea „Familia Favorit“ de la Favorit TV a venit cu următoarele mesaje pe „burtieră“: „Primarul comunei Recea, jud. Maramureş, dl. Pavel Octavian şi Consiliul Local, doresc ca ziua de 8 Martie să aducă doamnelor şi domnişoarelor comunei Recea zâmbetul pe buze şi toată fericirea de pe pământ.

La Mulţi Ani!” și „Primarul comunei Golăieşti, jud. Iaşi, d-l Bîzdîgă Mihai şi Consiliul Local urează ca ziua de 8 Martie să fie un nou început pentru doamnele şi domnişoarele comunei Golăieşti, cu fericire şi noroc. La Mulţi Ani!“, printre altele.

O situaţie particulară, potenţial tristă, se pare că a avut loc într-o comună din Ardeal, unde doamnele şi domnişoarele ar fi trecut printr-o cumpănă. De aici, probabil, și mesajul următor: „Primarul comunei Horoatu Crasnei, jud. Sălaj, Sur Florian, şi Consiliul Local, urează ca ziua de 8 Martie să readucă doamnelor şi domnişoarelor comunei Horoatu Crasnei zâmbetul şi bucuria, să iubească şi să fie iubite. La Mulţi Ani!“. 

Ce-aţi citit până acum a adus aproape 1.300 de lei în contul firmei Herva Pan SRL Constanţa, cea care produce emisiunea „Familia Favorit“. Ancora, idolul, vedeta acestei producţii cu o durată de două ore şi difuzare săptămânală este Paul Surugiu, alias Fuego.

„Sunt sute de primării care fac dedicaţii“

În SEAP apar până în prezent aproape 40 de dedicaţii cumpărate la această emisiune. Majoritatea de primării de la ţară, dar sunt şi excepţii: oraşele Jimbolia şi Geoagiu, municipiul Olteniţa sau Serviciul Public de Interes Local de Administrare a Domeniului Public şi Privat al comunei Bârzava.

Numărul autorităţilor contractante care au bătut palma cu Herva Pan SRL este, însă, mult mai mare. Astfel, din cele circa 30 de primării ale căror nume au curs pe crawl-ul a trei melodii din timpul emisiunii din data de 8 martie 2017, peste 80% nu figurează cu aceste achiziţii în SEAP. „Sunt sute de primării care fac dedicaţii cu diverse ocazii“, a declarat primarul din Erbiceni-Iaşi, Ionel Lungu, fan declarat al emisiunii. Recunoaşte că apelează la dedicaţii ori de câte ori este necesar pentru a transmite mesaje de felicitare conlocuitorilor, inclusiv de sărbători religioase cum ar fi Sfinții Apostoli Petru şi Pavel.

Pe 8 martie 2017, acestea au fost doar „cireaşa de pe tort“, anterior doamnele şi domnişoarele întâlnite pe uliţe primind flori, gestul fiind urmat de un „frumos spectacol“ în noua sală de sport terminată în decembrie 2016.

Motivul: „Perpetuarea relaţiilor sociale“

„Domnule, spre deosebire de oraş, la sat este foarte important ca relaţiile sociale să se perpetueze“, motivează contractul cu Herva Pan primarul comunei Tulca, Ioan Bulzan. Nu-i îngrijorat că ar putea spune cineva că vrea să câştige capital electoral cu banii Primăriei, mai ales că, în toate felicitările, numai numele primarilor apare cu majuscule: „Noi şi pe adversarii politicii îi iubim şi îi respectăm, şi credem că şi ei pe noi“.

Radu Gheorghe, edil-şef în comuna Cătina-Buzău, instituţie care a cumpărat dedicaţii şi de 12 martie, cu ocazia „sosirii primăverii“, spune că a felicitat femeile de 8 martie pentru că „toată lumea se gândeşte atunci la soţie, mamă, fiică, dai dovadă de omenie“. Respinge ideea cumpărării electoratului cu muzică: „Când eşti primar, politica e afară“.

Auzind că primarul de la Golăieşti, Iaşi, a cumpărat dedicaţiile făcând chetă prin instituţie deoarece a avut o frică de faptul că suma, deşi mică, ar putea fi depistată drept cheltuială ilegală de Curtea de Conturi, Radu Gheorghe a declarat: „Gheşefturi eu nu fac, greşeli da. Eu zic că nu am încălcat Legea 98 a achiziţiilor publice, dar, dacă vine Curtea de Conturi şi spune că am greşit, îi mul-ţumesc, calculăm cât e paguba, cu tot cu penalităţi şi dau eu banii înapoi“.  

BISNIS. Banii din dedicații ajung și la bogații frați Micula

Deşi Valentina Herţa, producătoarea emisiunii şi acţionar la Herva Pan SRL, nu a dorit să dezvăluie cât la sută din veniturile societăţii provin din contractele încheiate cu primăriile, se pare că acestea reprezintă o sursă importantă de bani pentru firma sa. „Am ajuns în situaţia de a ne ajuta reciproc ca să facem un produs de calitate“, admite, totuşi, Herţa. Pe 8 martie, toate felicitările de pe crawl erau de la primării, însăşi Herţa recunoscând că cele de la persoane fizice sunt „mai puţine“.

Conform datelor contabile din 2015, înainte de explozia de dedicaţii din bani publici 2016-2017, cifra de afaceri a Herva Pan era de circa 330.000 de lei, iar profitul net, de puţin peste 32.000 lei. Cu toate acestea, Herţa susţine că producţia are „greutăţi mari“ din punct de vedere financiar şi că îşi doreşte ca „măcar să nu vin cu bani de-acasă“, înşiruind o serie de cheltuieli pentru realizarea „Familiei Favorit“. Printre acestea, plata către patronii postului, fraţii Micula, care i-au pus la dispoziţie spaţiul de emisie de la televiziunea lor. Printr-o stranie încrengătură capitalistă din media autohtonă, se poate imagina că cei doi fraţi, aflaţi ani buni în Top 10 al celor mai bogaţi români, primesc nişte bănuţi de la mai multe sute de primării de la ţară, via o firmă ce produce o emisiune prezentată de Fuego. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă