11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportFormula 1Liviu Dragnea e nepotul de văr al unui ofițer venit în România...

Liviu Dragnea e nepotul de văr al unui ofițer venit în România cu tancurile sovietice. Generalul Marin Dragnea a făcut parte din Divizia ”Tudor Vladimirescu”, cunoscută ca ”Divizia trădătorilor” l Cea mai citită dezvăluire a săptămânii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este rudă cu generalul (r) Marin Dragnea, un prieten apropiat al Rusiei, decorat în urmă cu doi ani din dispoziţia lui Vladimir Putin.

Concret, bunicul lui Liviu Dragnea a fost frate cu tatăl lui Marin Dragnea. Altfel spus, tatăl liderului social-democrat şi al generalului în rezervă erau veri, iar Liviu Dragnea este nepot de văr.

Gen. Marin Dragnea a luptat în Al Doilea Război Mondial, a fost luat prizonier de război de către ruşi şi a revenit în ţară, în 1944, împreună cu Divizia „Tudor Vladimirescu”, care a avut o contribuţie esenţială în comunizarea Armatei Române.

O relaţie de familie destul de tensionată în prezent, după cum au declarat „României libere“ surse confidenţiale. O relaţie pe care Liviu Dragnea a recunoscut-o în exclusivitate pentru “România liberă”. „Da. Se pare că da, dacă îl cheamă tot Dragnea şi este din Teleorman. Nu ştiu sigur, că nu am arborele genealogic”, ne-a declarat liderul PSD. Apoi a adăugat cu un ton autovictimizant: „Dacă a făcut ceva rău, sigur are legătură cu mine…”.

Prizonier în Rusia, implicat în reprimarea mișcărilor studențești

Generalul (r) Marin Dragnea are 93 de ani. La fel ca Liviu Dragnea, este teleormănean. S-a născut în 30 mai 1923, în comuna Siliștea-Gumești, evocată de scriitorul Marin Preda în celebrul roman „Moromeţii”.

Potrivit Wikipedia, la vârsta de 12 ani a intrat copil de trupă într-un regiment de cavalerie din București. A luptat în Cel de-al Doilea Război Mondial. În 1942 a fost luat prizonier. S-a întors în țară doi ani mai târziu cu Divizia „Tudor Vladimirescu”, constituită în 1943 pe teritoriul fostei URSS.

După război, a avut o ascensiune rapidă în structurile militare. În 1954 primeşte gradul de colonel şi este numit comandant al Corpului 40 Armată.

Tot Wikipedia relevă că, în timpul Revoluției din Ungaria din 1956, col. Marin Dragnea a avut un rol important în reprimarea mișcărilor studențești de solidaritate din Timişoara. În semn de apreciere pentru anihilarea revoltei, este numit în funcția de comandant al Corpului 38 Armată şi primeşte în 1957 gradul de general-maior.

Funcţii sportive

Începând cu anul 1974, Marin Dragnea, la acea vreme general-locotenent, a ocupat diverse funcții de conducere în cadrul mișcării sportive din România: președinte al Comitetului Olimpic Român (1974-1984), prim-vicepreședinte (1973-1974 și 1977-1981) și președinte al Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport (1974-1977 și 1981-1984). În această perioadă, România a obținut importante succese sportive la Jocurile Olimpice de la Montréal (1976), Moscova (1980) și Los Angeles (1984), situându-se printre primele 5 țări din lume. În anul 1983, Comitetul Internațional Olimpic i-a acordat medalia de argint a Ordinului Olimpic.

Avansat de două ori de Ion Iliescu

În ciuda vârstei înaintate, gen. (r) Marin Dragnea este, în momentul de faţă, președinte al Asociației Naţionale a Veteranilor de Război, func-ţie pe care o ocupă din anul 1990. Fostul preşedinte Ion Iliescu l-a avansat, în două rânduri, în 1994 şi 2000, la gradele de general-colonel (cu 3 stele) și general de armată (cu 4 stele). Tot Iliescu i-a acordat Ordinul național „Steaua României”, în grad de Comandor (2000) și în grad de Mare Ofițer (2004), în semn de apreciere pentru vitejia și curajul de care a dat dovadă „în grelele bătălii purtate pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Mondial, făcând cinste glorioaselor tradiții ale Armatei Române”.

Decorat de Putin, contestat de luptătorii anticomunişti

În octombrie 2015, generalul (r) Marin Dragnea a fost decorat cu “Ordinul de Prietenie” – decorația de stat a Federației Ruse – pentru aportul acestuia la dezvoltarea relațiilor româno-ruse. Distincţia, conferită din „dispoziţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin”, cu prilejul a „70 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, i-a fost înmânată de către ambasadorul rus de la acea vreme, Oleg Malginov.

Potrivit flux24.ro, diplomatul l-a prezentat drept „cel mai apropiat veteran al meu aici, în România, şi cel mai iubit prieten”. În contrapartidă, gen. Marin Dragnea a ținut un discurs în care a lăudat Rusia și pe președintele său, Vladimir Putin. „Vă aștept!”, şi-a încheiat el discursul, potrivit flux24.ro.

Discursul său a provocat reacţia vehementă a veteranilor de război, foşti luptători în rezistenţa armată anticomunistă, deţinuţi politici şi urmaşi ai acestora. Aceştia au protestat cu indignare faţă de afirmaţiile gen. Marin Dragnea. „Este binecunoscut faptul că generalul Marin Dragnea este unul dintre acei ofiţeri români trădători care, în 1944, au revenit în ţara ocupată de Armata Roşie în cadrul Diviziei «Tudor Vladimirescu», alcătuită de sovietici în 1943, din prizonieri români, cu concursul deosebit al sinistrei Ana Pauker. În această calitate, generalul Dragnea s-a bucurat în timpul regimului comunist de onoruri şi privilegii, în timp ce ofiţeri loiali ai Armatei Regale Române au fost epuraţi sau aruncaţi în închisorile politice, unde au sfârşit umiliţi de uneltele Moscovei.

Putem înţelege prezenţa protocolară a generalului Dragnea la o recepţie a Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Dar nu putem admite sub nici o formă adresarea de elogii unui regim care a reabilitat toate simbolurile stalinismului şi care înţelege să reediteze politica de tristă amintire a fostei Uniuni Sovietice, călcând în picioare suveranitatea naţională şi integritatea teritorială a altor naţiuni, aşa cum se întâmplă în Ucraina, Cecenia, Georgia sau Republica Moldova”, se preciza într-o poziţie publică. Ei au cerut demisia din fruntea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, reclamând „gravitatea acestui gest inadmisibil al liderului veteranilor de război al unei ţări membre NATO, aflată într-un parteneriat strategic deosebit de important cu Statele Unite ale Americii, în contextul geopolitic atât de dificil din această regiune a Europei”.

Istorie recentă. Ce era Divizia „Tudor Vladimirescu“

Divizia I Infanterie Tudor Vladimirescu, organizată sub atenta supraveghere a NKVD, a fost una din cele două divizii (alături de Divizia „Horia, Cloșca și Crișan”) de voluntari români constituite în U.R.S.S. la data de 15 octombrie 1943, în principal din prizonieri de război români. Aceştia aveau de ales între a fi trimişi în Gulag sau a se alătura Diviziei, ceea ce, pe timp de război, era considerată crimă de înaltă trădare. Divizia a fost constituită din inițiativa lui Iosif Visarionovici Stalin, ca o unealtă de propagandă, și de comunizare a Armatei Române. Cea care a coordonat eforturile propagandistice a asigurat componenta ideologică şi a fost cureaua de transmisie între divizie şi sovietici a fost Ana Pauker. Ea a fost asistată şi de alţi politruci sovietici celebri, precum Petre Borilă, Leonte Răutu, Dumitru Coliu, Vasile Luca sau Valter Roman (Ernest Neulander), tatăl fostului premier Petre Roman. Toţi aceştia au intrat în ţară pe tancuri, odată cu trupele sovietice, şi au sosit în Bucureşti în ziua de 31 august 1944.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Șeful Lufthansa își exprimă frustrarea în legătură cu problemele Boeing

Întârzierile de livrare a avioanelor de la Boeing sunt „extrem de enervante” și costă Lufthansa foarte mulți bani, dar constructorul american de avioane ar...

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...

VIDEO. Messi și compania revin și câștigă partida cu Montreal

Inter Miami, echipa unde evoluează Lionel Messi, s-a impus cu 3-2 în meciul cu Montreal, dar argentinianul nu a reușit să înscrie. Seria lui Lionel...
Ultima oră
Pe aceeași temă