27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV DNA anchetează un posibil trafic de influență, săvârșit de Gabriel Oprea...

EXCLUSIV DNA anchetează un posibil trafic de influență, săvârșit de Gabriel Oprea | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

DNA a început, în data de 7 iulie a.c., urmărirea penală in rem (sunt anchetate faptele, nu persoanele) cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar deschis în baza unei plângeri penale împotriva lui Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, şi a lui Neculai Onţanu, fost primar al sectorului 2.

Dosarul în cauză poartă numărul 298/P/2017. Procurorii anticorupţie au fost sesizaţi de către Julian Rosengren, reprezentant al „Romanian Imprisonment Watch“ (RIW), o organizație neguvernamentală specializată în drepturile omului cu sediul în Suedia. Plângerea penală se bazează pe o afirmaţie a Oanei Niculescu-Mizil, făcută în 30 mai a.c. într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3. 

Cu acel prilej, ea a declarat: „Într-o zi m-a sunat (Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare – n. red.) și mi-a propus să am o întâlnire cu domnul Oprea. Am acceptat pentru că am vrut să văd ce are de spus. Eu și fostul meu soţ. Ne-am dus la Ministerul Apărării, întâlnirea a avut loc într-o cameră din spatele biroului lui Gabriel Oprea. Cătălin Cherecheș m-a luat de acolo, m-a văzut lume, de la portarul ministerului, șefa de cabinet de acolo cu care am dat mâna. Jos la poartă era un alt portar, am intrat prin faţă. Am intrat într-o cameră din spatele biroului domnului Oprea. Au participat și domnul Onţanu, cred că era și domnul Botoș (Ilie Botoş, fost procuror ge­neral, fost şef al DGIA – n.red), Cătălin Cherecheș și alte persoane. Mi s-a părut suspect de ce erau în acea încăpere. S-a intrat direct în discuţie. Mi s-a propus să las PSD și să intru în UNPR. Eu știam de această propunere. Am tăcut. Practic, mi s-a propus să preiau funcţia de la UNPR Călărași și să plec cu toată organizaţia locală PSD, mi s-a mai propus o altă organizaţie în București. Am mai avut o întâlnire tot acolo. E o încăpere mică, întunecoasă, cu o masă lungă. Au fost două întâlniri, mai multe discuţii cu Cătălin Cherecheș. Mi s-au oferit funcţii politice, pentru mine erau importante.

De ce era și soţul meu de atunci prezent? Pe linie de afaceri. Acolo nu s-a discutat concret, dar mi s-a spus că vom fi contactaţi și li se va propune ceea ce îi propuneau soţului meu. Știau do­sarul soţului meu și dosarul meu. Concret, soţul meu avea ferme în Călărași, la una dintre ele trebuia montată o conductă de gaz, dar se obţinea greu avizul. Ni s-a spus că în două zile va obţine acea autorizaţie. Mai avea și o fabrică de saltele, ni s-a propus un contract pentru Armată de două milioane de euro, fără licitaţie. Alt aspect important, eu aveam acel dosar cu ANI, mi s-a spus clar că dacă fac această trecere se va rezolva cu dosarul ANI“.

Acuzaţii

În plângerea penală adresată DNA, Julian Rosengren apreciază că cele întâmplate în biroul MApN se încadrează la „trafic de influenţă“, infracţiune definită de Codul Penal drept „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndepli­nească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri şi se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani“. La acea dată, Gabriel Oprea era, pe lângă mi­nistru al Apărării, şi preşedinte al UNPR, iar Neculai Onţanu era secretar general al partidului.

Confirmări. Cherecheș: „Coldea a participat la înființarea UNPR“

În primăvara acestui an, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, apropiat al lui Gabriel Oprea, a făcut o serie de dezvăluiri despre înființarea UNPR, partid din care a făcut parte. „Aceste evenimente despre care vă vorbesc se întâmplau în anul 2010, când s-a înființat UNPR. O spune un om care s-a întâlnit cu Florian Coldea. (…) Florian Coldea și Vasile Dîncu au fost la masă cu Gabriel Oprea în momentul în care s-a înființat UNPR. În sufrageria de la MApN s-a discutat despre înființarea UNPR de față cu Coldea. Pe domnul Dîncu îl știam de ceva vreme. Nu cred că mâncarea era atât de bună la MApN încât Florian Coldea să vină acolo. Cei de la întâlnire erau interesați de puterea pe care Florian Coldea o avea în justiție, nu în politică. Și faptul că avea o putere în instituțiile de informații. (…) UNPR este o creație a statului paralel, asta e evident!“, a povestit Cherecheș, într-o emisiune a TVR 1. El a adăugat că Gabriel Oprea i-a propus devină ofițer DIA (Direcția Generală de Informații a Apărării – n.red), dar l-a refuzat pentru că nu a făcut armata.

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
00:01:31

VIDEO: Un soldat rus spune că nu a vrut să ucidă

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a declarat în fața unui tribunal că nu a vrut să ucidă un civil neînarmat...

Licitație de arme și covoare istorice

O colecție de peste 200 de săbii și covoare, care au trecut proba timpului și reflectă pagini importante din istoria României sau a lumii,...

„Gustul siguranței”: Berea cu tematică NATO se vinde ca pâinea caldă

Telefonul sună non-stop la fabrica de bere artizanală Olaf din Savonlinna, în estul Finlandei. Proprietarul Petteri Vanttinen primește apeluri din întreaga lume de când a...
Ultima oră
Pe aceeași temă