-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1DEZVĂLUIRI. Marioneta lui Dragnea de la Justiție apare în interceptările din dosarul...

DEZVĂLUIRI. Marioneta lui Dragnea de la Justiție apare în interceptările din dosarul lui Mihail Vlasov . Florin Iordache este un adevărat ”geniu din Carpați”: Cinci școli școli și-un doctorat, într-un mandat de deputat

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a obținut, în șase ani, o diplomă de licență, două masterate și a urmat trei cursuri postuniversitare. De asemenea, el a reușit performanța de a obține un doctorat la Chișinău în timp ce era deputat la București.

Florin Iordache are o pregătire educațională care, în mod normal, l-ar face invidios şi pe Einstein. Noul ministru al Justiției a terminat Facultatea de Mecanică din Craiova în anul 1985, a profesat ca inginer la Fabrica de mobilă Caracal și a fost viceprimar al acestui oraș. Apoi, timp de 17 ani, nu a mai urmat niciun fel de specializare.


Programul real de guvernare. Blitzkrieg PSD pentru guvernul-marionetă. Prioritățile PSD: legea grațierii, Codul Penal, salvarea baronilor și a plagiatorilor

PSD a încălcat cutumele parlamentare pentru a grăbi instalarea noului executiv. Parlamentul are undă verde să schimbe legea grațierii iar modificarea Codului Penal este o prioritate a Guvernului.  În dorința de a ajunge rapid la putere, social-democrații au forțat procedurile parlamentare, sărind peste etapele respectate la instalările anterioare de miniștrii. Audierile miniștrilor în comisiile parlamentare și votul final din plenul reunit au fost „înghesuite” într-o singură zi… continuarea aici!


La vârsta de 42 de ani și în timp ce se afla în primul său mandat de deputat, Iordache a avut o revelație și a decis că trebuie să se pună cu burta pe carte. Așa că, în 2002, a absolvit Facultatea de Drept din Craiova, deși lucra în București, iar în CV-ul său nu scrie că ar fi urmat cursuri la distanță.

Avântul educațional continuă și în 2004, când obține un master la Institutul Național de Administrație. În același an, Iordache mai obține un mandat de deputat, dar acest lucru nu-l împiedică să-și continue studiile, obținând în anul 2006 încă un masterat, la Universitatea Nicolae Titulescu.

Urmează în același an cursuri la Colegiul Național de Apărare, iar doi ani mai târziu face cursuri la Institutul Diplomatic Român. În paralel cu desăvârșirea sa educațională, Florin Iordache era deputat și vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Așa că din două una: ori școala, ori politica a făcut-o la fără frecvență.


FOTO. Prim-ministru României a protestat împotriva Justiţiei pentru susținerea unui infractor. Sorin Grindeanu a participat la manifestaţiile PSD de solidarizare cu Constantin Nicolescu, condamnat la 7 ani pentru fraudă din fonduri europene



Teza, la secret

Dar asta nu e tot. În paralel cu activitatea sa din Parlament, Florin Iordache muncea la teza sa de doctorat. În timpul studiilor doctorale domnul Iordache a parcurs încă patru programe de studii ale unor diferite instituţii: Institutul Naţional de Administraţie (2004) – cursuri postuniversitare; Institutul Naţional de Administraţie (2004) – masterat; Univ. „Nicolae Titulescu” Bucureşti (2006) – masterat şi  Colegiul Naţional de Apărare (2006) – cursuri postuniversitare.

Teza a fost elaborată într-un domeniu complet diferit față de cele în care era licențiat. Florin Iordache a devenit doctor în anul 2007 la Universitatea Liberă Internațională (universitate privată înființată în 1992) din Chișinău, oraș aflat la o distanță de 600 km de domiciliul și de locul de muncă ale actualului ministru al Justiției. Pe atunci, Iordache era la al doilea mandat de deputat.

Teza de doctorat a lui Iordache s-a numit „Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE”. Specialiștii consultați de “România liberă” spun că doctoratul este o întreprindere „full-time”, deoarece  „cititul, filtrarea informațiilor, aprofundarea lor ocupă foarte mult timp, apoi e obligatorie formularea unor ipoteze cu un caracter de originalitate”.

Cum a putut face Iordache un doctorat la Chișinău în paralel cu două masterate și cu obligația de a merge zilnic la Parlament? Probabil cu mari compromisuri academice. L-am întrebat pe ministrul de Justiție, Florin Iordache, de ce a ales să își obțină titlul de doctor la Chișinău. Ministrul ne-a răspuns sec: teza este publică.

Garantat de trei profesori

Totuși, teza de doctorat a lui Florin Iordache este ținută la secret. De pe pagina Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare din Republica Moldova, aflăm că teza de doctorat “Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE”  a fost susţinută pe 7 septembrie 2007 în CSS şi aprobată pe 18 octombrie 2007. În CV-ul său, Iordache îi schimbă puțin titlul: “Corporaţiile transnaţionale şi procesele de integrare economică a României în UE” și o trece la capitolul intitulat “Activitate publicistică, științifică în foruri academice”.

Autorul este Iordache Florin, iar gradul este de doctor în economie. Specialitatea: „Economie mondială; relaţii economice internaţionale”, aceeași pe care Florin Iordache a menționat-o în CV-ul său oficial postat pe site-ul Camerei Deputaților. Pe pagina Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare din Republica Moldova au fost postate în format pdf “autoreferatul tezei de doctorat”, dar și “teza în limba română”. Doar că aceste documente nu pot fi accesate.

Potrivit documentelor cercetate de RL, conducătorul științific al tezei de doctorat este Svetlana Gorobievschi, doctor habilitat (înalt titlu academic acordat în mai multe țări, printre care și Republica Moldova, și care presupune elaborarea unei lucrări de doctorat fără îndrumător), profesor universitar, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. Au existat doi referenți: Corina Studionov, doctor, conferenţiar universitar, și Oleg Buga, doctor habilitat, profesor universitar. 

Teza lui Iordache contrazice ideile șefului Dragnea

Florin Iordache a obținut titlul de doctor la distanță, o practică extrem de rară. Pentru a putea fi deputat în România și în același timp să facă un doctorat există riscul apariției unor compromisuri academice pe care le-am mai văzut în cazul politicienilor: plagiatele sau chiar delegarea elaborării lucrării către alte persoane.

Teza de doctorat a lui Iordache are trei capitole: “Conceptul teoretico-metodologic de concentrare şi migraţiune a capitalului transnaţional în economia mondială”, “Rolul sistemului de companii străine în asigurarea creşterii economice a României”, “Existenţele şi perspectivele atragerii de capital de ţările în tranziţie”.

Din CV-ul ministrului Justiției nu reiese că ar avea vreo pregătire în domeniul instituțiilor europene, astfel că e dificil de înțeles de ce și-a asumat asemenea temă. Într-un document oficial de pe pagina oficială a Comisiei de Acreditare a Titlurilor din Moldova, Florin Iordache explică de ce a ales să își dea doctoratul în domeniul relațiilor economice internaționale: “Dezvoltarea sistemului modern al REI derulează sub incidenţa proceselor acceleratorii ale globalizării economice. Forţele motrice ale acestui proces devin Corporaţiile Transnaţionale (CTN), care reprezintă o componentă forte a businessului corporativ, activează preponderent la scară mondială, consolidând relaţiile economice internaţionale. Pentru ţările în tranziţie, care sunt cele mai sensibile la influenţa factorilor externi, integrarea în economia mondială devine o cale fără alternativă, indiferent de orientarea lor geografică sau politică. România, care şi-a concentrat eforturile la compartimentul preluării practicilor economice europene, este nevoită actualmente să-şi reevalueze orientările strategice în contextul integrării europene”, își explică Iordache demersul.

Perspective care par în contradicție cu unele idei ale șefului său de partid Liviu Dragnea, care avertiza asupra capitalului străin care ar fi o amenințare pentru companiile autohtone.  

Florin Iordache, interceptat în dosarul lui Mihail Vlasov

Noul ministru al Justiției, Florin Iordache, a fost interceptat în dosarul lui Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. Vlasov a fost găsit vinovat că a intervenit pentru promovarea în Parlament a unui proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților la data comiterii faptelor apare în mai multe stenograme în care susține inițiativa pentru care a fost condamnat.

FLORIN IORDACHE: Da! Da, eu vin şi te iau de la birou. Da’ până atunci, până ne vedem, eu am scos asta, am îmbrăcat-o, e…cu adresă, cu de toate, i-am făcut bucătăria la lege…

VLASOV MIHAIL: Da!

FLORIN IORDACHE: Şi am lăsat-o acum cinci minute lu’ Mircea Toader, acu’ cinci minute, o juma’ de oră. Dă-i un bip să… să… că zicea că să se audă cu tine, ce şi cum. I-am explicat ce şi cum…

VLASOV MIHAIL: Da. Bine!

FLORIN IORDACHE: Da? Că… Mai strâng dup-aia, restu’ mai… Mă mai ocup astăzi să le strâng, restu’… de semnături.

VLASOV MIHAIL: Bine. Bine….”.

Audiat la DNA

Florin Iordache, a fost audiat de mai multe ori în 2015, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a da lămuriri cu privire la o posibilă implicare a sa în unele afaceri derulate de Poşta Română. Iordache a fost chemat în calitate de martor.  Acest caz ar fi intrat în atenţia anchetatorilor după ce Guvernul a sesizat DNA. 

Poşta Română ar fi fost prejudiciată cu peste 8 milioane de lei prin trei contracte. Prejudiciul cel mai mare, de peste 6,2 milioane de lei, ar fi rezultat din derularea unui contract cu SC Smart Telecom Solutions SRL. Florin Iordache a fost audiat deoarece a fost unul dintre cei trei judecători ai Curţii Române de Arbitraj care a dat câştig de cauză societăţii “Smart Telecom” în litigiul cu Poşta Română.

Soția lui Iordache, pensionare subită de la ICCJ

Magdalena Iordache, soția noului ministru al Justiției, s-a pensionat la numai 47 de ani, de la Înalta Curte de Casație și Justiție unde era judecător la Secția Penală.

Cu puțin timp înainte de pensionare, la 19 ianuarie 2015, Magdalena Iordache fusese desemnată în completul care judeca dosarul în care Alina Bica, fosta șefă a DIICOT era judecată pentru corupție. 

De ce să faci doctoratul la Chișinău

Dragoș Ciuparu a fost consultant de nivel înalt al ministrului Educaţiei Maia Sandu în cadrul programului Uniunii Europene de consiliere a Guvernului Republicii Moldova. El a declarat pentru “România liberă” că „cineva care doreşte să înveţe despre relaţiile economice internaţionale nu cred că îşi poate pune mari speranţe într-o instituţie relativ nou înfiinţată precum Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei, fără tradiţie şi experienţă de cercetare, aflată într-o ţară cu o economie foarte puţin conectată la economiile puternice, în care corporaţiile transnaţionale practic nu existau in 2007, iar despre procese de integrare economică în Uniunea Europeană nici nu putea fi vorba”.

“Singurul răspuns la întrebarea  – de ce s-ar duce cineva la Chișinău să obțină un doctorat în Relații economice internaționale – este: pentru că la Chişinău era uşor de obţinut o diplomă”, a conchis Ciuparu.



OPINIILE editorialiștilor România liberă

Sabina Fati: Ce spune lumii despre România Guvernul Dragnea?
Cine îl va putea lua în serios pe prim-ministrul României, dacă omul, înainte de a răspunde la orice întrebare, se uită să vadă dacă șeful e de acord? Care dintre omologii lui își va pierde timpul să negocieze ceva de-adevăratelea cu el? Câtă bază vor putea pune pe ceea ce spune el partenerii României din Uniunea Europeană, de vreme ce știu că nu el este solistul? … continuarea aici!


Mircea Marian: Cel mai penibil guvern. Deocamdată!
În mai 2012, înainte de a fi validat premier, Victor Ponta a declarat că va conduce „cel mai cinstit guvern“. Mințea, bineînțeles, însă, cu toate păcatele sale, a arătat că îi pasă, că vrea să pară cinstit. În mai 2012, Ponta a renunțat la vreo trei miniștri: unul avea o decizie de incompatibilitate și interdicția de a ocupa funcții publice, doi erau suspecți de plagiat… continuarea aici!


Cătălin Prisacariu: De ce Dragnea are nevoie să demoleze Justiția
O Justiție independentă l-ar scoate din joc pe Dragnea până la finele anului care tocmai a început. Dar Dragnea nu vrea pe tușă, ci vrea să fie mai mult decât jucător, vrea să arbitreze jocul. De pe scaunul de la Cotroceni. Așa că, în acest moment, inamicul numărul unu al șefului PSD îl reprezintă procurorii și judecătorii... continuarea aici!


Mălin Bot: ”Mandatul negru” al Guvernului Dragnea vizează un singur scop, Grindeanu e doar un om de paie cu un program perdea de fum
Ministrul marionetă desemnat la Justiție, Florin Iordache, autorul episodului ”Marțea neagră” ne-a spus la audierile din Parlament ce plan are prim-ministrul de facto, infractorul Dragnea, cu Justiția. Întâmplarea a făcut ca în dreapta lui Iordache, la audieri, să fie exact Șerban Nicolae, șoferul altui infractor celebru: Cătălin Voicu… continuarea aici!



 

 

 

 

Cele mai citite

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...
Ultima oră
Pe aceeași temă