1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportProgramul real de guvernare. Blitzkrieg PSD pentru guvernul-marionetă. Prioritățile PSD: legea grațierii,...

Programul real de guvernare. Blitzkrieg PSD pentru guvernul-marionetă. Prioritățile PSD: legea grațierii, Codul Penal, salvarea baronilor și a plagiatorilor

PSD a încălcat cutumele parlamentare pentru a grăbi instalarea noului executiv. Parlamentul are undă verde să schimbe legea grațierii iar modificarea Codului Penal este o prioritate a Guvernului. Noul Executiv a fost votat ieri de Parlament cu 295 de voturi pentru și 133 împotrivă.

În dorința de a ajunge rapid la putere, social-democrații au forțat procedurile parlamentare, sărind peste etapele respectate la instalările anterioare de miniștrii. Audierile miniștrilor în comisiile parlamentare și votul final din plenul reunit au fost „înghesuite” într-o singură zi. Pentru comparație, instalarea Guvernului Cioloș a durat două zile – una dedicată audierilor în comisii și alta votului în plen. Toți cei 26 de miniștrii ai Guvernului PSD-ALDE, sprijiniți și de UDMR, au fost validați fără emoții în comisiile parlamentare.

Audierile miniștrilor au fost comprimate la 30 de minute, iar majoritatea PSD a avut grijă să îi menajeze pe candidați, atunci când au primit întrebări incomode. Astfel, Florin Iordache (PSD), ministrul propus la Justiție, a evitat să lămurească întrebările mai delicate.

Întrebat de deputatul USR, Ion Stelian Cristian, dacă are de gând să inițieze o legea a aministiei și a grațierii, Iordache a evitat un răspuns clar, dar a a afirmat ca legea trebuie dezbatuta „transparent”, în Parlament, singurul loc unde poate fi adoptată. Caracterizat de USR drept „autist”, Iordache a fost salvat de colegul de partid Eugen Nicolicea, care a declarat închise lucrările comisiei, iar Iordache a fost validat cu majoritate largă (PMP s-a abținut, împotrivă au fost doar PNL și USR). 

Iordache și-a exprimat propria opinie doar la declarațiile de presă de după audieri. „O astfel de lege discutată de Parlament ar fi de bun augur”, a comentat Iordache. El a anunțat că are de gând să modifice legea răspunderii magistraților precum și Codurile Penal și de Procedură Penală, pentru a le pune în acord cu deciziile Curtii Constituționale. 

Grijă pentru baroni și plagiatori

Alți candidați PSD s-au arătat grijulii față de problemele baronilor locali. Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, a  declarat că trebuie clarificată raspunderea administrativă în primării la nivelul competențelor și că există un proiect de lege în aceste sens la Ministerul Dezvoltării.

Ministrul propus al Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat în cadrul audierilor că tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universităţile care le-au acordat, iar CNATDCU trebuie să fie instanţă de arbitraj. O lege conținând un sistem similar, favorabil pentru plagiatori,  a fost respinsă deja de CCR, după ce fusese votată de Parlament.


Citește și:  Noul ministru al Economiei: a dus Poșta pe pierdere, dar lua prime consistente. Guvernul Cioloș l-a dat pe mâna DNA

Dragnea ne-a aburit: ministrul Apelor și Pădurilor nu și-a rezolvat problemele din justiție


Secretomanie și tâmpenii

Doi dintre miniștrii – Carmen Dan ( Interne) și Gabriel Leș (Apărare) au fost audiați de comisiile de resort cu ușile închise. Social-democrații au justificat aceste decizii prin faptul că s-ar fi discutat subiecte legate de siguranța națională. Aceste decizii au generat controverse, în condițiile în care cei doi nu au preluat încă portofoliile și, neavând acces la informații secrete, astfel de date nu au fost discutate la audieri.

De altfel, candidații pentru portofolii s-au întrecut în declarații controversate.

Viitorul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu (PSD), a declarat, în timpul audierilor în comisiile parlamentare, că ar dori să restructureze complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, companii care nu se află însă în  subordinea Ministerului Economiei, ci la Ministerul Energiei.

Ministrul propus pentru Transporturi, Gabriel Cuc a precizat că nu promite „niciun kilometru de autostradă”.  Toma Petcu (ALDE), avizat pozitiv pentru Ministerul Energiei, a fost întrebat de CV-ul său, plin de greșeli de ortografie. Acesta a susţinut că nu el şi-a scris CV-ul ci secretara sa, în urmă cu zece ani. Olguța Vasilescu (Muncă) nu a știut care este numărul care poate fi apelat în cazurile care vizează copii abuzați.

Grindeanu, laude pentru Dragnea

La ședința în care plenul Camerelor reunite a discutat lista miniștrilor, premierul desemnat, Sorin Grindeanu, și-a început discursul cu o laudă la adresa șefului său de partid, Liviu Dragnea. „Salut în mod deosebit echilibrul domnului Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevarat om de stat, punând interesul național deasupra interesului personal sau de partid”, a afirmat Grindeanu.

 

Acesta și-a subliniat subordondarea față de Dragnea, anunțând că va respecta indicațiile acestuia. „În programul de guvernare veți regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de președintele PSD”, a menționat Grindeanu. De altfel, Dragnea însuși a accentuat impresia de dominare a executivului, prin discursul ținut imediat după Grindeanu.

„Prin vocea mea, transmite hotărârea de neclintit ca aplicarea programului de guvernare să se faca în totalitate, 100%”, a menționat Dragnea. Chiar dacă a dat asigurări că actul de guvernare „nu se va face la partid”, Dragnea a definit imediat limitele „libertății” Guvernului. „Miniștrii vor avea toata libertatea atât timp cât urmăresc ce e înscris în acest program. PSD va fi primul partid care va interveni dacă vă abateți de la programul de guvernare”, a fost mesajul lui Dragnea către Grindeanu.

PNL: Guvernul, feuda lui Dragnea

Controlul exercitat de Liviu Dragnea asupra guvernului a fost criticat de președintele interimar al PNL, Raluca Turcan. „Componenţa acestui Guvern e o palmă dată poporului român. Lista Guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feudă personală a unui şef abuziv. Nimeni nu a votat ca deciziile Guvernului să fie luate doar după ce se trece pe la partid pentru a lua aprobarea lui Liviu Dragnea. Nimeni nu a votat pentru ca PSD -ALDE – UDMR să facă amnistia corupţilor”, a menționat Turcan.

Sabina Fati: Ce spune lumii despre România Guvernul Dragnea?
Cine îl va putea lua în serios pe prim-ministrul României, dacă omul, înainte de a răspunde la orice întrebare, se uită să vadă dacă șeful e de acord? Care dintre omologii lui își va pierde timpul să negocieze ceva de-adevăratelea cu el? Câtă bază vor putea pune pe ceea ce spune el partenerii României din Uniunea Europeană, de vreme ce știu că nu el este solistul? … continuarea aici!


Mircea Marian: Cel mai penibil guvern. Deocamdată!
În mai 2012, înainte de a fi validat premier, Victor Ponta a declarat că va conduce „cel mai cinstit guvern“. Mințea, bineînțeles, însă, cu toate păcatele sale, a arătat că îi pasă, că vrea să pară cinstit. În mai 2012, Ponta a renunțat la vreo trei miniștri: unul avea o decizie de incompatibilitate și interdicția de a ocupa funcții publice, doi erau suspecți de plagiat… continuarea aici!


Cătălin Prisacariu: De ce Dragnea are nevoie să demoleze Justiția 
O Justiție independentă l-ar scoate din joc pe Dragnea până la finele anului care tocmai a început. Dar Dragnea nu vrea pe tușă, ci vrea să fie mai mult decât jucător, vrea să arbitreze jocul. De pe scaunul de la Cotroceni. Așa că, în acest moment, inamicul numărul unu al șefului PSD îl reprezintă procurorii și judecătorii... continuarea aici!


Mălin Bot: ”Mandatul negru” al Guvernului Dragnea vizează un singur scop, Grindeanu e doar un om de paie cu un program perdea de fum
Ministrul marionetă desemnat la Justiție, Florin Iordache, autorul episodului ”Marțea neagră” ne-a spus la audierile din Parlament ce plan are prim-ministrul de facto, infractorul Dragnea, cu Justiția. Întâmplarea a făcut ca în dreapta lui Iordache, la audieri, să fie exact Șerban Nicolae, șoferul altui infractor celebru: Cătălin Voicu… continuarea aici!


 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...
Ultima oră
Pe aceeași temă