3.4 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1De ce plătește România mai mulți bani pentru un refugiat?

De ce plătește România mai mulți bani pentru un refugiat?

Sosirea migranţilor în Europa a stârnit, pe de o parte, reacţii de sprijin pentru cei ce au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara, iar pe de altă parte de respingere. S-a pus astfel problema că cetăţenii comunitari ar fi dezavantajaţi şi că aceştia plătesc taxe şi impozite, în vreme de refugiaţii primesc gratuit serviciile achitate de la buget.

Statul român a plătit, în 2015, 540 de lei pe lună fiecărui refugiat şi doar 234 de lei persoanelor cu handicap grav, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. „Ambele sume sunt plătite de la bugetul României din impozitele plătite de cetăţeni. Sigur, românul este neîndreptăţit. Însă amândoi vor muri de foame cu banii aştia. În plus, refugiaţii au asigurată cazarea, iar persoanele cu handicap nu”, a declarat, pentru România liberă, consultantul fiscal Adrian Benţa.

De ce există o difenţă între sumele pe care statul le alocă refugiaţilor comparativ cu cele destinate cetăţenilor români cu dizabilităţi? „În conformitate cu prevederile Legii nr.448/2006, persoana încadrată în grad grav de handicap, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază, pe toată durata handicapului, de indemnizație lunară în cuantum de 234 lei, buget complementar în cuantum de 106 lei şi asistent personal sau indemnizaţie lunară în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Muncii, la solicitarea ziarului România liberă. De asemenea, persoana încadrată în grad grav de handicap beneficiază și de alte facilități prevăzute de lege, ca de exemplu scutire la plata chiriei, transport, plata dobânzii la creditele pentru achiziționarea unui automobile sau adaptarea/amenajarea locuinței în raport cu nevoile specifice. În ceea ce priveşte persoanele cu statut de refugiat, reprezentanţii Ministerului Muncii explic faptul că, Legea nr.122/2006 prevede acordarea unui ajutor lunar, pe o perioadă de maximum 9 luni, în valoare de 540 lei, destinat acoperirii nevoilor zilnice de viață, în condițiile în care aceste persoane sunt lipsite de alte mijloace de trai.

Fonduri europene pentru migranţi

Dar, în afara baniilor prevăzuţi în bugetul de stat, UE alocă sume importante pentru statele membre care urmează să preia din valul de migranţi ce a luat cu asalt Europa. Astfel, ţara noastră are alocată o sumă de circa 21,9 milioane de euro prin Fondul pentru azil, migrație și integrare al UE, pentru intervalul 2014-2020, conforrm Regulamentului UE 516/2014. În cazul în care vom primi cei 1785 de refugiați, așa cum ne-am angajat, atunci pentru fiecare persoană țara noastră are alocați circa 13.000 de euro doar de la bugetul UE. În plus, România ar trebui să asigure de la buget, pentru cofinanţarea banilor europeni ce ne sunt alocaţi prin Fondul pentru azil şi migraţie, între 2,44 şi 6,1 milioane de euro pentru cheltuielile necesare preluării unei părţi a refugiaţilor. Însă, costurile se aşteaptă să fie mai mari, fără a se putea face un calcul exact. De exemplu, pentru „asigurări şi asistenţă socială centre de primire şi cazare a persoanelor cu statut de refugiat”, Inspectoratul General pentru imigrări are prevăzut în bugetul pe 2016 o sumă de circa 2,2 milioane de lei.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a decis în luna ianuarie, acordarea unui sprijin, în valoare totală de 5,5 milioane de euro, pentru patru proiecte ce au în vedere provocările legate de starea de sănătate a migranților în statele membre cel mai afectate de criza refugiaților. Unul dintre proiecte, cu un buget de peste 0,5 milioane de euro, vizează România, ca țară de primă destinație sau tranzit, alături de alte state europene.

Cele mai citite

Este oficial: Turul doi la prezidențiale va rămâne pe 8 decembrie

CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale Pe buletinul de vot se vor afla Călin Georgescu și Elena Lasconi. „În cadrul examenului de constituționalitate, privind...

Marcel Ciolacu: Românii să decidă singuri ce este mai bine. Nu fac nici un îndemn

Premierul Ciolacu a anunțat că va avea o discuție cu Ilie Bolojan, liderul PNL Marcel Ciolacu a declarat, imediat după decizia CCR, că PSD "își...

Biletele de tren se scumpesc începând cu 15 decembrie

Începând cu 15 decembrie 2024, se scumpesc biletele de tren cu 4,6%, odată cu implementarea noului mers al Trenurilor 2024-2025. Această ajustare reflectă actualizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă