14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Codul mitei vicelui CJ Caraș: un “pupic” egal cu mită de...

Codul mitei vicelui CJ Caraș: un “pupic” egal cu mită de 5000 de lei. Intermediarii erau dezbrăcați pentru a nu ascunde tehnică de ascultare

Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș Severin, Ionesie Gheorghioni, reținut de DNA după prinderea în flagrant cu o tranșă de 20.000 de lei din mită, știa că este monitorizat, dar ispita a fost mai mare.

„Şi noi suntem monitorizaţi […] Suntem puşi într-o imposibilitate, aşa…nişte pârghii…domnule, ăştia omoară oamenii”, îi spunea vicele omului de afaceri  Paul Valentin Armașu, pe care l-a ajutat să obțină  contracte repararea și întreținerea unor drumuri județene încă din 2013. De asemenea, vicele Gheorghioni îl ajuta pe Armașu să obțină banii pe lucrările efectuate prin firma Camand Impex SRL. Legătura vicelui cu patronal firmei era soția acestuia, Adina Armașu.

Negocierile, intervențiile la funcționarii din subordine, interceptate. Frica de interceptări nu i-au oprit nelegalitățile

Pentru serviciile sale, vicele CJ primea 10% din sumele plătite firmei Camad Impex de instituția publică.

Problemele  în relațiile de “afaceri” au apărut când funcționarii de la Direcția pentru Administrarea Patrimoniului Public și Privat al Județului Caraș – Severin au refuzat să facă procese verbale de recepție a lucrărilor fără de care Gheorgheni nu putea interveni pentru ca firma Camand Impex să-și primească banii cu prioritate.

 Funcționarii publici nu au vrut să facă recepția unor lucrări prost făcute, însă vicele a început munca de lămurire pentru deblocarea plăților, dialoguri înregostrate de procurori.

Convorbirile telefonice și dialogurile din biroul vicelui au fost interceptate

Potrivit DNA,  “ inculpatul afirma „Să stea liniştit (referindu-se la soţul lui Armaşu Paul Valentin , cum vin banii îi dăm opţional, pe lucrări…[…] Poate vin la rectificare ceva şi îi împărţim tot pe lucrări executate”.

Vicele Gheorghioni Ionesie își manifesta permanent  temerea că s-ar putea afla în atenţia organelor de urmărire penală, afirmând „Toată lumea-i cu ochii pe noi, parcă cine ştie ce dracu’ am face aici”, dar și-a continuat intervențiile ( înregistrate de anchetatori) pentru a-și încasa banii.

Spre exemplu, vicele Gheorghioni, în convorbirile cu subordonații, spunea : „S-ar putea să vină o rectificare pe drumuri, să putem să le dăm banii la oameni, că şi aşa e necăjită femeia”.

Accidentul rutier a întârziat flagrantul, dar a fost interceptat și în spitalul privat

 În data de 18 noiembrie 2014 autoturismul în care  se afla vicele Gheorghioni Ionesie s-a tamponat cu o altă mașină, iar alesul local a ajuns la o clinică privată din Timișoara , unde a fost operat.

În toată  perioada, vicele CJ  inculpatul Gheorghioni Ionesie a ţinut legătura telefonic cu soția patronului firmei Camand Impex  tot pentru a rezolva problama plăților.

 Vicele s-a întâlnit cu Adina Armașu, soția patronului firmei protejate, și în spital, unde  i-a cerut ce i se cuvine și anume 10% din plățile de circa 700.000 de lei efectuate.

Vicele a fost prudent în dialog, evitând să spună suma care i se cuvine, explicându-i că se teme că ar putea fi înregistrat de procurorii anticorupție. A explicat și faptul că pot fi interceptați prin telefoanele mobile pe care le au asupra lor.

Așa că s-a trecut la măsuri “conspirative”. Când s-a ajuns iar la sumă, vicele Gheorghioni a spus că se mulțumește cu oricât, referindu-se la problemele judiciare ale lui Armaşu Valentin. Astfel,  inculpatul Gheorghioni Ionesie i-a spus textual „Cât poţi…nu-i concurs…îs vremuri, vremuri grele…ştii tu…acu’ urmează…vremuri grele…până ne aşezăm…”

Limbajul codificat

Pentru că vicelui CJ îi era frică să spună câți bani vrea pentru serviciile sale, soția patronului societății Camand Impex i-a propus să folosească limbaj codificat pentru a fenta DNA.

Doamna Armand i-a propus să folosească câte un  “pupic” pentru fiecare 5000 de lei.

Vicele Gheorghioni Ionesie i-a spus, însă, că nu va discuta aceste aspecte prin telefon, ci că intenţionează ca “suma să-i fie remisă printr-un intermediar de încredere, care urmează a o contacta telefonic sub pretextul că intenţionează să închirieze o maşină/utilaj de la firma lor” potrivit DNA. Pentru că firma a încasat 700.000 de lei, procentul datorat  vicelui gheorgioni era de  70.000 lei, reprezentând folosul infracţional în procent de 10%.

In dialoguri, când era vorba de bani vicele vorbea în  șoaptă pentru a nu fi interceptat, apoi revenea la tonalitatea normal.

Cum se ferea de DNA

Arsenalul de fentat DNA al vicelui CJ Caraș era: dezbrăcarea reprezentantei firmei protejate înainte de a vorbi cu ea pentru ca să nu aibă tehnică; vorbitul în șoaptă sau pe bilețele, care erau apoi distruse, primirea banilor prin intermediar ( un nepot) , care se întâlnea cu mituitorul ( soția omului de afaceri protejat) după regulile conspirativității: plimbări prin tot orașul, preluarea de pe traseu a soției omului de afaceri, luarea banilor, abandonarea soției la întâmplare.

Precauțiunile au fost inutile deoarece  totul a fost înregistrat. Prima tranșă primită a fost de 4.000 de euro. Au urmat și alte tranșe, tot cu întâlniri conspirative ( credea vicele).

Scena dezbrăcării. Știa că era urmărit la pachet cu “șăfu”, Sorin Frunzăverde

La una din întâlniri cu soția patronului, pentru a fi sigur că nu are aparatură pe ea, i-a spus că trebuie să o dezbrace. […] Sunt urmărit cu şăfu’ (referindu-se la preşedintele Consiliului Judeţean Caraş – Severin, Frunzăverde Sorin – şi io am mai rămas […] Poate ştii că un om, când ajungi la necaz, cum o fost măgarul acela de la Armeniş (referindu-se la un fost primar prins de DNA și care a denunțat pe altcineva) Scapă cine poate, mai ales că îi o treabă care nu-i legată de… activităţi”.

Apoi a ținut legătura cu soția patronului.

Convorbiri în șoaptă în timp ce la televizor era prezentat cazul baronului PSD de Argeș Nicolescu

Vicele avea și alți protejați, distribuind discreționar contractele de deszăpezire. De aici, divergențele cu Armașu, care și-a dorit și el astfel de contracte, din care a primit doar o parte. Așa au devenit denunțători soții Armașu. Vicele a aflat că e vizat . „Am înţeles că îs vizat în relaţia cu tine…ne-au ascultat…ăsta o zis că ce relaţii am cu tine? … telefonice convorbiri la Timişoara…” Aceste fragmente ale dialogurilor purtate de către inculpatul Gheorghioni Ionesie s-au purtat pe un ton şoptit, în timp ce la televizorul din birou era prezentată ştirea condamnării definitive al fostului preşedinte al C.J. Argeş, Constantin Nicolescu, la pedeapsa de 7 ani şi 8 luni închisoare cu executare, moment în care inculpatul Gheorghioni Ionesie a mărit şi mai mult volumul sonorului televizorului şi a continuat discuţia şi mai precaut, apropiindu-se de martoră, căreia i-a dat asigurări că o va sprijini şi în continuare cu asigurarea fondurilor necesare plăţii lucrărilor efectuate, afirmând „Să nu-ţi faci probleme…aicia vine…ştiu eu alea cu fondurile”, explicându-i martorei că se teme pentru libertatea sa, în contextul înţelegerilor infracţionale pe care le impunea „Mi-e frică, mi-e teamă, mi-e teamă de orice…am şi eu o familie, am…mi-e frică efectiv…s-a auzit de relaţia mea cu „Camand” (firma lor […] Numa’ cu nebunii ăştia nu poţi…toată lumea zice <Deci tu urmezi, tu urmezi, tu urmezi, tu urmezi> Legaţi îs toţi”

Filmarea primirii mitei

În data de 19 martie 2015 Consiliul Judeţean Caraş – Severin a efectuat o plată către S.C. „Camand Impex”S.R.L. în cuantum de 330.403,79 lei (cu tot cu TVA), reprezentând contravaloarea unor lucrări executate, procentul de 10% din valoarea fără TVA a decontării fiind calculată de către martora Armaşu Adina la suma de 26.000 lei.

Adina Armașu și vicele Gheorghioni s-au înrtâlnit în mașina “martorei” . Vicele i-a precizat pretinde aceşti bani pentru a-i folosi în politică „dar crede-mă că şi politica asta nu se face fără nişte cheltuieli. Şi te sperii dacă vezi…La ei a explodat, şi da peste tot”.

În continuare, martora Armaşu Adina i-a remis direct inculpatului Gheorghioni Ionesie suma de 10.000 lei în interiorul autoturismului „Uitaţi aicia o sută de milioane…aşa…şi mai…când mai scot mai…”, însă inculpatul a dorit să afle cât a încasat firma pentru a calcula câţi bani i s-ar fi „cuvenit” din acea decontare, astfel că martora i-a explicat „acu’…la încasarea care am văzut-o eu trebuia să vă dau 260(referindu-se la 260 milioane ROL, respectiv 26.000 lei – s.n.)…că or fost trei miliarde trei sute cu tot cu TVA şi am scăzut TVA-ul şi…dar mai trebuie să mai aduc eu (referindu-se la diferenţa între cei 10.000 lei pe care tocmai i-a remis-o inculpatului şi totalul de 26.000 lei ce reprezenta 10% din valoarea totală a sumei încasate fără TVA .

După ultima tranșă de bani, vicele Gheorghioni s-a ales cu cătușe.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă