Deลi a înregistrat performanลฃe modeste, reprezentanลฃa României la UNESCO, aflatฤ la Paris, îลi permite sฤ creeze un post special pentru soลฃia preลedintelui ICR, Lilian Zamfiroiu. Pentru Tatiana Zamfiroiu, statul român a plฤtit într-un an 62.400 euro.
România liberฤ dezvฤluia sฤptฤmâna trecutฤ cฤ la scurt timp dupฤ ce actualul ลef al Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, pฤrฤsea postul de adjunct al ambasadorului României la UNESCO, soศiei acestuia, care era casnicฤ, i s-a creat un post în cadrul Delegaศiei. Acest lucru ne-a fost confirmat chiar de MAE. „Tatiana Zamfiroiu ocupฤ un post administrativ, respectiv referent relaศii, în cadrul Delegaศiei Permanente a României la UNESCO, din septembrie 2013. Chiria locuinศei doamnei Tatiana Zamfiroiu este de 3.037,48 euro/lunฤ”, sunt precizฤrile oficiale ale MAE, la solicitarea RL.
Deลi este evident cฤ Tatiana Zamfiroiu nu ar fi putut obลฃine acel post dacฤ nu ar fi soศia preศedintelui ICR, Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO, a ศinut sฤ facฤ urmฤtoarele precizฤri: „Postul ocupat de Tatiana Zamfiroiu nu a fost creat special pentru ea, ci a rezultat din declasarea postului diplomatic pe care îl ocupase soศul sฤu, Lilian Zamfiroiu, pânฤ în momentul plecฤrii acestuia la ICR. Când a plecat Lilian Zamfiroiu se încheiase deja concursul pentru plecฤrile la post în strฤinฤtate, pe care-l organizeazฤ anual MAE, situaศie în care am solicitat ministerului numirea temporarฤ pe postul rฤmas descoperit a Tatianei Zamfiroiu. De comun acord cu cea în cauzฤ, MAE a declasat respectivul post la nivel de referent-relaศii (realizându-se, astfel, o economie la capitolul fonduri salariale), deศi doamna Zamfiroiu avea ศi atunci, ca ศi acum, pregฤtirea necesarฤ pentru a ocupa ศi un post diplomatic, fiind absolventฤ a Universitฤศii Bucureศti, Facultatea de Fizicฤ, ศi a ศcolii Naศionale de Studii Politice ศi Administrative, Masteratul de Management ศi Comunicare”.
2.200 euro, salariu de referent-relaศii
Totuศi, ce prespune postul de referent-relaศii al Tatianei Zamfiroiu? Delegaศia Permanentฤ la UNESCO este formatฤ din trei salariaศi: ambasadorul Nicolae Manolescu, adjunctul sฤu, diplomatul Gabriel Sarafian ศi Tatiana Zamfiroiu. Potrivit fiศei postului, ea întocmeศte referate legate de activitatea celor doi diplomaศi. Fiind un post administrativ, soศia preศedintelui ICR nu este obligatฤ sฤ publice o declaraศie de avere, în schimb, venitul ei apare în declaraศia de avere a lui Lilian Zamfiroiu, pe anul 2013, publicatฤ pe site-ul ICR. Astfel, în patru luni, Tatiana Zamfiroiu a avut un venit de 8.844 euro, adicฤ 2.200 de euro/lunฤ. Întâmplฤtor sau nu, locuinศa de serviciu a soศului a fost pฤstratฤ, iar pentru aceasta statul român plฤteศte chirie 3.037 euro/lunar. Surse de încredere RL au declarat cฤ mizฤ acestui apartament de la Paris este, de fapt, alta. „Unul dintre copiii lui Zamfiroiu studiazฤ la Paris, este student, ศi în toatฤ aceastฤ perioadฤ el a stat în acea casฤ”.
Deศi i s-a solicitat oficial un rฤspuns ศi a fost contactat telefonic de multe ori, Lilian Zamfiroiu nu a vrut sฤ aducฤ precizฤri în legฤturฤ cu postul soศiei dumnealui.
Cu ce se ocupฤ UNESCO
Una dintre cele mai importante misiuni ale Delegaศiei Permanente la UNESCO este sฤ reprezinte interesele statului român în acea organizaศie, la ora actualฤ, statele membre dând mari bฤtฤlii pentru a-ศi lฤrgi lista cu siturile turistice declarate situri UNESCO. Este ศtiut faptul cฤ siturile UNESCO devin vectori de imagine pentru promovarea turisticฤ a zonei. La ora actualฤ, România are doar 7 situri UNESCO. Prin comparaศie cu ศฤrile din jur, Polonia deศine 14, Cehia 12, Grecia 17, pe primul loc fiind Italia, cu 50 situri ศi cu alte 41 pe lista de aศteptare. Orice ศarฤ poate face anual douฤ propuneri.
În mandatul lui Nicolae Manolescu, care a început în 2006, un singur proiect cultural a intrat pe lista de aลteptare UNESCO: „Satele vechi Holloko, Rimetea ลi împrejurimile (2012)”. Motivul este acela cฤ Holloko se aflฤ încฤ din anul 1987 pe lista World Heritage List Unesco. De altfel, în anii 2000, România a reuศit sฤ înregistreze pe lista de asteptare un singur proiect, ศi anume Centrul Istoric din Sibiu, în 2004, în strânsฤ legaturฤ cu renovarea generalฤ a oraศului – capitala europeanฤ a anului respectiv. Dar dosarul fiind considerat incomplet ลi evaluat drept „greลit” de cฤtre experลฃii UNESCO, înscrierea a fost amânatฤ sine die.
Restul obiectivelor românesti, cum ar fi spre exemplu Ansamblul monumental Brâncuศi de la Tg Jiu, sunt înscrise pe lista de aศteptare din 1991. De atunci lista nu a mai fost reactualizatฤ ศi mai ales nu s-au mai înscris noi situri, cu toate cฤ ศฤri ca Germania, Italia sau Franศa, care au nenumฤrate situri, continuฤ sฤ înscrie an de an.
Pentru aceste situri, autoritฤศile locale, împreunฤ cu Ministerul Culturii, ar trebui sฤ întocmeascฤ un dosar cu care sฤ poatฤ convinge experศii UNESCO cฤ meritฤ sฤ intre în patrimoniul mondial.
De pildฤ, în cazul Ansamblului Brâncuศi de la Tg Jiu autoritฤศile locale au început sฤ întocmeascฤ dosarul abia anul trecut.
Întrebat de ce lucrurile merg atât de greu pentru ca operele lui Brâncuศi sฤ devinฤ situri UNESCO, Manolescu a rฤspuns: „În privinศa ansamblului Brâncuศi, lucrurile merg normal. Iniศiativa dosarului a aparศinut primฤriei din Tg. Jiu, cu un an ศi jumฤtate în urmฤ, care m-a contactat ศi, ca urmare, am sesizat Ministerul Culturii în vederea întocmirii dosarului necesar. Experศii în materie de patrimoniu numiศi de minister au întocmit dosarul la timp, deศi este unul foarte complicat (..) Dosarul propriu-zis îศi urmeazฤ cursul, care nu mai depinde de noi. Procesul dureazฤ un an, un an ศi jumฤtate. Uzanศฤ sau birocraศie, asta e procedura”.
Potrivit MAE, bugetul alocat pentru întreศinerea Delegaศiei Permanente a României la UNESCO, pentru anul 2014, a fost de 154.570 euro, iar chiria reศedinศei lui Nicolae Manolescu este de 5.056 euro/lunฤ ศi se aflฤ în primul arondisment al Parisului.