Familia Sârbu-Ponta și-a cumpărat în intervalul 2007-2013 trei apartamente de lux în cartierul ridicat în centrul Bucureștiului de către Central Residential Park SA, companie controlată de Nicolae Dumitru, trimis în judecată pentru fapte de corupție, după ce a intermediat transferul unor mite uriașe între negustorii de licențe software și sforari cu influență în Guvernul României.
Compania Central Residential Park SA a derulat și alte activități economice în afară de construcția cartierului de lux din spatele Inspectoratului General al Poliției Române și al Centralei de Comunicații a SRI din București. Astfel, o găsim prezentă în acționariatul Central Residential Park Doi SA, iar pe majoritatea acționarilor din această din urmă societate îi regăsim și în componența SRL-ului care a pus mâna, pentru 25 de ani, pe Piața Crângași din Capitală. Aceste personaje au avut interacțiuni în trecut cu avocatul Victor Ponta.
În 2008, la numai trei săptămâni după ce a fost înființată, firma Zenith Business Group& Partners SRL a avut norocul de a încheia cu Primăria Sectorului 6, condusă la acea vreme de apropiatul Elenei Udrea, Cristian Poteraș, un contract de asociere pe „25 de ani“ pentru administrarea respectivei piețe, deși avea experiență „zero“ în administrarea unui astfel de obiectiv și nu derulase activități economice.
Asociații din Zenith Business Group&Partners SRL sunt „Central Residential Park SA“ (controlată de Dumitru Nicolae) și „E.E.I. Imobiliara Investment SRL“ (controlată de Viorica Creștin și de Khalil Abi Chahine). În această firmă apar ca acționari și Ionel Dumitru (fratele lui Nicolae Dumitru, care ulterior și-a cedat acțiunile către una din societățile apropiate de Dorin Cocoș), dar și Anca Dinu (care a intrat în scenă ulterior, după ce acțiunile au trecut mai întâi printr-o suveică de companii din sfera de influență a lui Dorin Cocoș).
În Zenith Business Group& Partners SRL a fost acționară pentru puțină vreme și Meditest Global 2000 SRL (avându-l ca asociat pe Florin Gabriel Dinu, cumnatul lui Dorin Cocoș și al Elenei Udrea – la acea vreme, căsătorit cu Anca Dinu). Presa a scris că această firmă a fost abonată din 2007 încoace la contracte în valoare de 35 milioane de euro cu unitățile spitalicești.
Tot în Zenith Business Group& Partners SRL a deținut părți sociale pentru o scurtă perioadă și SRL-ul Centrul de Diagnostic Clinic Internațional (CDCI), aparținând, de asemenea, grupării Cocoș, unul din asociați fiind Anca Dinu, sora acestuia. Victor Ponta a prestat servicii în calitate de avocat pentru această firmă, în intervalul decembrie 2005- august 2006. La coordonatele de contact ale Centrului de Diagnostic Clinic Internațional găsim adresa Eurohotels (celebrele hoteluri ale cuplului Udrea-Cocoș până la divorț) și numărul de telefon folosit de-a lungul vremii de cabinetul avocatului Victor Ponta. De altfel, acest număr apare în șase SRL-uri legate de membrii familiei Cocoș, căci în intervalul 2005-2006 s-a ocupat de partea legală a actelor, după cum am arătat în episodul al treilea al seriei de investigații publicate de „România liberă“. Ulterior dezvăluirii despre prezența fostului premier în firmele lui Cocoș, acesta a fost forțat să iasă public și să recunoască prietenia care-l leagă de soțul Elenei Udrea. Cosmin Gușă, într-o declarație publică mai veche, afirma chiar că Victor Ponta își datorează cariera politică lui Dorin Cocoș.
La momentul intrării CDCI în acționariatul „Zenith Business Group&Partners SRL“, firma o avea acționar pe Mioara Radu, fost consilier general din partea Partidului Democrat în Consiliul General al Municipiului București în mandatul de primar general al lui Traian Băsescu, fiind colegă de consiliu cu Elena Udrea. În 2011, CDCI a fost trecută pe numele lui Dorin Cocoș. Mioara Radu apare cel mai adesea în firme de succes în contracte cu statul, majoritatea acestora fiind legate de familia Cocoș la anumite momente din istoria lor.
Răsplata primită de Poteraș
În 2008, imediat după ce Primăria Sectorului 6, condusă de Cristian Poteraș, a oferit pe tavă Piața Crângași SRL-ului proaspăt înființat Zenith Business Group& Partners SRL (controlat de gruparea NIRO-Creștin-Cocoș-Chahine), familia primarului își primea tainul de la cei care au pus mâna pe piață.
Astfel, firma All Plan Construction SRL, deținută în proporție de 50% de Aureliana Poteraș (la acel moment soția edilului), a fost cooptată să efectueze lucrări la Piața Crângași. Mai mult, în aprilie 2010, Compania Națională de Investiții (CNI), aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), a acordat aceleiași societăți un contract pe bani publici în valoare de un milion de euro. Director general al Companiei Naționale de Investiții era Ana Maria Topoliceanu, numită cu doar o lună înainte de a acorda contractul pe bani publici firmei soției lui Poteraș.
Presa a descoperit contractul și pentru aplanarea scandalului documentul a fost reziliat, iar Aureliana Poteraș a ieșit din firmă. Însă există indicii că acțiunile au fost doar de fațadă, deoarece la 1 octombrie 2010, la o zi după ce Aureliana Poteraș și-a vândut părțile sociale deținute la All Plan Construction SRL, Consiliul Local Mangalia a atribuit firmei, devenită peste noapte „apolitică“, un nou contract de patru ori mai bănos, respectiv de patru milioane de euro, pentru a reabilita și moderniza zona portului turistic Mangalia. Presa din Constanța titra la acel moment că banii provin tot de la MDRT, condus de Elena Udrea.
La momentul când oferea contracte All Plan Construction SRL, directoarea generală a CNI Ana Maria Topoliceanu era una din cele mai apropiate prietene ale Elenei Udrea, cele două împărțind același apartament la începutul anilor 2000 și fiind acționare în firma Elan Group SRL, alături de Victor Cocoș, tatăl lui Dorin Cocoș. Pe 30 octombrie 2014, cu puțin timp înainte de turul întâi al alegerilor prezidențiale, unde candida și Elena Udrea, au apărut „din neant“ niște fotografii cu aceasta, însoțită la cumpărături la Paris tocmai de Ana Maria Topoliceanu, dar și de șefa DIICOT de la acea vreme, Alina Bica. Ulterior, DNA le-a săltat pe toate trei în diverse dosare penale. Apoi, în spațiul public au apărut informații din rechizitoriul DNA potrivit cărora șefa CNI vehicula șpăgi în numele Elenei Udrea.
Veriga care leagă „Afacerea Crângași“ de „Central Park“
Deși oficial Aureliana Poteraș spusese „adio“ bănoasei firme la care fusese asociată, apare întrebarea dacă personajul căruia i-a cedat 40% din acțiunile sale chiar este „beneficiarul real“ sau e folosit doar ca „paravan“. Se numește Puiu Bogdan Călin și apare la Registrul Comerțului „ca împuternicit“ în celebra Roșia Montană Gold Corporation SA, pe vremea când compania auriferă era în proprietatea unor offshore-uri reprezentate de Frank Timiș. Călin Bogdan Puiu este fiul lui Horia Dumitru Puiu, fostul director general în cadrul Direcției Generale Mine și Geologie din Ministerul Industriilor, responsabil în mod direct de supervizarea afacerii de la Roșia Montană. Coincidență, Călin Bogdan Puiu a ajuns să fie avocatul RMGC până în 2005.
Acesta apare în 2008 și ca administrator al firmei Headquarters Center SRL, înființată de Anca Dragoman (ex-membră în Consiliul de Administrație al Roșia Montană Gold Corporation SA, în 2003) și de Khalil Abi Chahine.
Libanezul deține offshore-ul Meneldil Associated SA, unul dintre acționarii până în 2006 ai Central Residential Park SA, dezvoltatorul cartierului unde familia Sârbu-Ponta deține trei apartamente de lux. Khalil Abi Chahine a fost acționar, alături de Victor Ponta, în 2005, în clubul de fotbal FC Național 2000 SA, cei doi fiind prieteni. De altfel, cuplurile Ponta-Sârbu și Udrea-Cocoș au fost invitați de vază la nunta lui Chahine din 2009 și botezul copilului.
Așadar, Aurelia Poteraș și-a cedat părțile sociale către “băiatul de mingi“ al lui Khalil Abi Chahine, prietenul Elenei Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului și membră marcantă a PDL. Pe același Puiu Bogdan Călin îl găsim și în “Custom Line Energy, unde asociat mai era milionarul Theodor Berna, ex-consilier al lui Traian Băsescu pe când acesta era primar general din partea PDL. De altfel, Berna e vecin de vilă la Snagov cu alt greu al Partidului Democrat Liberal, Adriean Videanu.
Mai grav, Khalil Abi Chahine e chiar unul dintre beneficiarii direcți ai afacerii prin care Cristian Poteraș a înstrăinat pe 25 de ani Piața Crângași, deoarece, așa cum am arătat la începutul articolului, unul dintre asociații Zenith Business Group & Partners SRL este firma „E.E.I. Imobiliara Investment SRL“, controlată de Viorica Creștin și, inițial, pe ascuns chiar de către libanez, prin offshore-ul amintit (în 2012, Khalil Abi Chahine a ieșit la lumină în acționariatul E.E.I., cumpărând părțile sociale de la offshore-ul pe care tot el îl controla). Altfel spus, Puiu Bogdan Călin, „anonimul“ care a cumpărat părțile sociale ale nevestei lui Cristian Poteraș, lucrase de fapt pentru beneficiarul Pieței Crângași, înstrăinată de fostul primar al sectorului 6.
Între gruparea care controlează Piața Crângași și proiectele Central Residential Park și partenerul de afaceri al lui Victor Ponta apare încă un element de legătură în ianuarie 2008, când Khalil Abi Chahine vinde către E.E.I. Imobiliara Investment SRL o parte din părțile sociale deținute în Headquarters Center SRL, firmă administrată inițial de Puiu Bogdan Călin. Nu știm ca la DNA să existe vreun dosar în care să se instrumenteze aspectele evidente identificate de „România liberă“ privind legăturile „din spatele cortinei“ dintre familia primarului care a atribuit contractul, Cristian Poteraș, și unul dintre beneficiarii contractului, Khalil Abi Chahine, via Puiu Bogdan Călin.
Omul „cu muncile murdare“ în Guvernul Ponta
La începutul anilor 2000, în perioada în care numele Anca Dragoman și Puiu Bogdan Călin erau prezente în afacerea Roșia Montană, membru în Consiliul de Administrație al RMGC era Gabriel Dumitrașcu. Ulterior, pe Puiu Bogdan Călin l-am regăsit în afaceri cu parteneri și prieteni ai lui Ponta și Udrea (Khalil Abi Chahine, respectiv familia Poteraș), iar pe Gabriel Dumitrașcu, din ianuarie 2013, șef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în guvernarea Ponta. OPSPI este gestionarul participațiilor Ministerului Economiei și Comerțului la toate companiile energetice, miniere și din domeniul apărării, iar Dumitrașcu a primit de la Guvernul condus de prim-ministrul Victor Ponta însărcinarea de a „negocia“ cu Rompetrol iertarea companiei de o datorie de aproximativ jumătate de miliard de dolari, pe care aceasta o avea către statul român.
Pe 22 ianuarie 2014, premierul ștergea din pix respectiva restanță, în ciuda recomandărilor primite din partea mai multor instituții ale statului, inclusiv de la Curtea Constituțională, să nu o facă, după cum am detaliat în episodul V al acestei investigații.
Primarul, un apropiat al grupării Udrea
Fostul primar al sectorului 6 Cristian Poteraș este cunoscut ca un apropiat politic al Elenei Udrea, cei doi susținându-se reciproc în diferitele campanii electorale ale PDL de pe raza sectorului 6. De altfel, la alegerile parlamentare din 2008, Elena Udrea a candidat în colegiul electoral din Drumul Taberei, aflat pe teritoriul administrativ controlat de Cristian Poteraș.
Legăturile acestuia cu gruparea ai cărei exponenți cei mai vizibili au fost cuplul Udrea-Cocoș nu sunt doar politice. Edilul a luat câteva decizii controversate care au afectat patrimoniul statului și au favorizat apropiați ai Elenei Udrea. Unul dintre cazuri este cel al deciziei favorabile a Subcomisiei Locale de Fond Funciar a sectorului 6, prezidată de Cristian Poteraș, privind punerea în posesie a Institutului Pasteur cu suprafața de 190.116 mp pe raza sectorului 6, dar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru încă o suprafață, de 357.322 mp, pe raza Sectorului 5. Coincidență, în august 2007, la 6 zile după ce Institutul Pasteur a primit cele 19 hectare din terenul statului, firma AL-TEL Communications SRR, a lui Lucian Grecu, verișorul primar al Aurelianei Poteraș, a primit 2,7 hectare în Prelungirea Ghencea din terenul Institutului Pasteur, pentru stingerea unei datorii de 10,3 milioane de lei, generate de neplata unui contract de prestări servicii încheiat la 29 ianuarie 2007. Analizând indicatorii financiari ai firmei verișorului Aurelianei Poteraș, se vede cum valoarea activelor imobilizate ale AL-TEL Communication SRL a crescut de la sub 70.000 euro în anul precedent la 4,28 milioane de euro în 2007, iar cifra de afaceri în acel an a fost de 9,64 milioane lei, în creștere de la sub 153.000 lei în 2006. Ulterior acelei tranzacții, cifra de afaceri a scăzut brusc, indiciu că firma familiei nevestei lui Poteraș a fost doar un vehicul pentru încasarea sumei uriașe pentru „consultanță“.
Un aspect esențial de menționat e că Paul Stănescu, cel care a cumpărat de la stat Institutul Pasteur, e nașul copiilor cuplului Bogdan Georgescu-Narcisa Georgescu. Bogdan Georgescu a fost numit în conducerea RA-APPS imediat după instalarea la guvernare a Alianței DA, presa speculând că a fost plantat acolo de Dorin Cocoș. Narcisa Georgescu a fost cea mai bună prietenă a Elenei Udrea. Celălalt naș al copiilor Narcisei Georgescu este Said Baaklini, apropiat, la rându-i, de gruparea Cocoș. La botezul gemenilor familiei Georgescu, invitat a fost și Elan Schwarzenberg, personaj din același grup de interese.
Mai mult, unul dintre asociații familiei Georgescu, Mihai Claudiu Mitre, a apărut pentru o perioadă în acționariatul Institutului Pasteur. După ce Cristian Poteraș a pus în posesie acest institut cu valoroasele suprafețe de teren, Pasteur a încheiat niște tranzacții imobiliare total păguboase pentru companie, dar extrem de bănoase pentru cumpărător. Astfel, a vândut două hectare către firma Highstown România SRL, cu 2,8 milioane de euro, iar aceasta le-a vândut, după 2 săptămâni, către Sten Consulting cu 7,5 milioane de euro, marcând un profit de 4,7 milioane de euro.
Highstown România SRL a fost înființată de un offshore din Insulele Virgine, cu acționariat ascuns. Patronul Sten Consulting SRL, cumpărătorul terenului, declara în presa vremii că, la negocierile pentru tranzacție, din partea Highstown s-ar fi prezentant soții Georgescu. Conform datelor de la Registrul Comerțului, unul dintre reprezentanții legali ai offshore-ului din Insulele Virgine, Cotan Sofia Marinela, a fost asociat cu mama Narcisei Georgescu. Vedem astfel cum din patrimoniul statului și-au tras rapid profituri uriașe atât apropiatul lui Cristian Poteraș, cât și apropiații cuplului Udrea-Cocoș.
Schemă cu repetiție
Aceeași schemă s-a desfășurat și la mijlocul anilor 2000, când Poteraș, cu concursul Mioarei Mantale (prefect PDL), a pus în posesie prin „compensare“ mai mulți proprietari care deținuseră terenuri la periferia Capitalei, cu parcele amplasate în locații premium precum Splaiul Independenţei (curtea Institutului de Biologie al Academiei Române), Calea Plevnei, între CSM şi Casa Radio, bulevardul Timişoara sau bulevardul Drumul Taberei.
Respectivii proprietari erau folosiți ca masă de manevră, deoarece imediat ce erau puși în posesie își vindeau terenurile pe bani puțini către o grupare care le revindea cu profituri enorme. Din grupare au făcut parte, printre alții, același Lucian Grecu, verișorul soției lui Cristian Poteraș, și Fabian Schwarzenberg, fratele lui Elan Schwarzenberg.
În urma acestei serii de retrocedări ilegale, paguba produsă statului a fost evaluată la 58.230.000 euro. Concomitent, verișorul primar al Aurelianei Poteraș a trecut în doar doi ani de la „locatar de garsonieră“ la proprietar pe teritoriul sectorului 6 al unei suprafațe de 20.193 mp (din care 8.400 mp în incinta ştrandului Crângaşi, 1.880 mp în curtea Institutului de Biologie al Academiei Române de pe Splaiul Independenţei şi 9.830 mp pe Bd. Timişoara), suprafață din care a înstrăinat 11.700 mp, pentru 3.820.000 euro.
Despre Fabian Schwarzenberg, chiar Mihaela Rădulescu, după divorțul de soțul ei, declara într-o scrisoare deschisă remisă presei, că ar fi doar un paravan pentru Elan Schwarzenberg. „Aş vrea să vorbesc la modul general despre milionarii care au transformat România în terenul lor de joacă, unde jocul lor preferat e Monopoly, dar nu prea am cum să nu mă împiedic din când în când şi de fostul soţ. Îl veţi regăsi bine ascuns, deci trebuie să căutaţi bine… în terenuri dintre cele mai disputate… milionarul azi e sărac… Nu mai deţine aproape nimic, nu pentru că ar fi dat faliment, ci pentru că a avut perversitatea de a trece mai tot pe numele angajaţilor, fratelui, prietenilor buni“, scria Mihaela Rădulescu.
Întâmplător, sediul firmei Neocity Group, condusă de Elan Schwarzenberg, era pe Bd. Ion Ionescu de la Brad nr. 53, acolo unde își aveau sediul mai multe societăți controlate de Dorin Cocoș, Alexandru Bittner și apropiații lor.
Nu este o coincidență faptul că prim-ministrul și familia și-au cumpărat trei apartamente de lux într-un cartier construit de Central Residential Park SA al lui Nicolae Dumitru și Chahine, cum nu e o coincidență nici prezența numelui avocatului Ponta în firme din grupul de asociați ai „Central Residential Park Doi SA“, care a pus mâna pe Piața Crângași pe 25 de ani.
Cum nu e o coincidență nici faptul că Victor Ponta și Elan Schwarzenberg au fost în 2002 membrii fondatori ai aceleiași organizații neguvernamentale, “Asociația pentru Promovarea Tinerilor“. Același Elan pe care procurorul Ponta îl declarase cu un an mai devreme „inocent“ după ce i-a instrumentat un dosar de înșelăciune de 1,7 milioane USD.
Ascensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)
Episodul II: Victor Ponta, acționar la o echipă de fotbal cu acționariat controversat
Episodul III : Victor Ponta a lucrat ca avocat pentru familia Udrea-Cocoș
Episodul IV: Victor Ponta a obținut bani nemeritați „doar cu buletinul“