14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAscensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)

Ascensiunea unui premier al României: Episodul I (text integral)

România a ieșit de 26 de ani de sub talpa regimului comunist, însă nu a reușit să evadeze din sărăcie. În tot acest răstimp, am văzut cum portofoliul industrial și imobiliar al statului român s-a topit văzând cu ochii, înșfăcat de fălcile rapace ale capitaliștilor tranziției. Ei nu ar fi putut să „fure țara“ dacă nu ar fi beneficiat de sprijin la nivel înalt politic. „România liberă“ a decis să își asume misiunea de a arăta publicului român care e fața hâdă a politicii atunci când reflectoarele scenei politice sunt date pe „off“. În spatele cortinei se fac și se desfac alianțe pe bază de interese economice, cele mai multe în detrimentul interesului național.

Acest serial de investigații este dedicat ascensiunii celui  mai controversat premier din istoria postdecembristă, Victor Ponta. În cele 14 episoade încercăm să scoatem la iveală conexiunile transpartinice care îl leagă de opozanți politici de prim calibru, cu care, deși pe față se duela în viziuni ideologice, „în afara programului de lucru“, în mod discret, derula relații de afaceri. Vom arăta cum Victor Ponta a supt de la sânul banului public încă din studenție.

Vom prezenta cum a fost luat de mânuță încă de când era un „prunc politic“ și ajutat să crească și să prospere de unele din cele mai toxice figuri ale tranziției din domeniul business-ului. Ulterior, când spatele lui Victor Ponta a fost suficient de puternic, a fost luat pe brațe și pus prim-ministru al României. O poziție din care putea reforma țara sau putea sluji pe mai departe binefăcătorilor săi, care îl ajutaseră financiar și politic „să ardă etape“.

Așa s-a ajuns ca instituții de forță ale statului român să fie populate în funcții-cheie de oameni care în trecut se intersectaseră cu interesele de afaceri ale grupului din jurul fostului premier. În primele trei episoade vom arăta cum studentul Victor Ponta a derulat contracte cu instituții de stat cu o reputație infamă precum Bancorex sau RA-APPS, cum pe când era șeful Corpului de Control al premierului Adrian Năstase s-a asociat cu personaje dubioase în clubul falimentar FC Național și cum, atunci când munca la Guvern i-a fost răsplătită cu primul său mandat de deputat, a câștigat bani muncind cinstit ca avocat pentru firmele cuplului Udrea-Cocoș.

În episoadele ce urmează vom arăta cum, fără scrupule, a primit bani nemeritați de la stat, cum firma de construcții a familiei Ponta a făcut afaceri cu Petrom și Rompetrol.

Aceste companii, după ce Victor Ponta a ajuns premier, au fost favorizate de Guvern. O altă firmă a familiei Ponta, cea de contabilitate, a avut numeroși clienți abonați la bani publici. Vom arăta și rolul avut de trioul infam de baroni PSD Constantin Nicolescu-Mircea Cosma-Liviu Dragnea în bunăstarea afacerilor familiei Ponta și ale asociaților lor.

Nici măcar „cuibul“ lui Ponta, acel loc pe care îl cunoaștem cu numele de „casă“, nu e lipsit de controverse. Premierul și socrul său dețin 3 apartamente de lux într-un cartier ridicat de offshore-urile care au încasat șpaga din Dosarul Microsoft și de Dan Andronic, personajul implicat în dosarul retrocedării ilegale a Pădurii Snagov și a Moșiei Băneasa către gruparea Prințul Paul-Remus Truică. Veți putea citi și cum a ajuns Victor Ponta să practice „sportul automobilistic“ pe bani proveniți din jurul aceleiași grupări de prieteni toxici implicați în “Șpaga Microsoft“ din Guvernul Năstase și legați de serviciile secrete. Oamenii din jurul lui Ponta au încercat activ să oprească investigațiile din acest serial. 

Episodul I

În anii ‚90, Victor Ponta și-a început viața de adult ca om de afaceri în domeniul instalațiilor. A fost abonat 
la contracte cu statul, chiar și cu RA-APPS și Bancorex. 
Și a încălcat inclusiv legea.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea documente și scheme cu afacerile lui Victor Ponta.

Cel care a ocupat timp de aproape 3 ani și jumătate funcția de prim-ministru al României a fost în anii ’90, conform datelor de la Registrul Comerțului, fondator, o perioadă asociat și administrator al firmei Sieco SRL din București, companie abonată la contracte pe bani publici.

Conform istoricului firmei de la Registrul Comerțului, Sieco SRL a fost fondată în 14.02.1992 de următorii fondatori persoane fizice: BĂLAN ADRIAN FLORIN (TEHNICIAN) – asociat 25%, IONIȚĂ ALEXANDRINA – asociat 25%, LEAȘU IOAN (INGINER) – asociat 25%, PONTA VICTOR VIOREL (STUDENT) – asociat 25%, iar administratori erau: BĂLAN ADRIAN și LEAȘU IOAN.

În data 20.04.1993, firma notifică la RECOM retragerea acționarului LEAȘU IOAN și schimbarea cotelor deținute de ceilalți acționari (VICTOR PONTA ajungând la 33%), precum și o „Adăugare administrator“, citez: „numire PONTA VICTOR VIOREL administrator, Cetățenia română; Născut(ă) în BUCUREȘTI la data 20.09.1972; Puteri CF. STATUT“.

Pe 25.11.1993 se schimbă iar acționariatul, retrăgându-se IONIȚĂ ALEXANDRINA, astfel încât PONTA VICTOR VIOREL ajunge la o cotă de 50% din firma Sieco SRL.

În data de 31.05.1995 se modifică din nou structura acționariatului, astfel: „Iese din societate următorul asociat/acționar: PONTA VICTOR VIOREL asociat (retragere), Cetățenia: română; Studii: STUDENT; Cotă participare la beneficii / pierderi 50.0000000000%“.

Deși, începând cu 1995, Victor Ponta nu mai este prezent în societate în calitate de acționar, acesta rămâne însă administrator al SC Sieco SRL până în 2002, conform informațiilor parvenite de la Registrul Comerțului:

Astfel, conform mențiunii din 19.06.2001, la rubrica Administratori/ Reprezentanți/ Cenzori, apare PONTA VICTOR VIOREL administrator; Data numirii în funcție 07.02.1992. (n.r. – este o neconcordanță, care se repetă și în alte mențiuni la RECOM, data oficială a numirii lui Ponta ca administrator fiind 20.04.1993).

După menționarea lui ca administrator al Sieco SRL, e precizată Activitatea principală: „2830 – Producția generatoarelor de aburi (cu excepția cazanelor pentru încălzire centrală“, iar la secțiunea „Activități secundare“ sunt menționate:

– 1552 – Fabricarea înghețatei

-1589 – Fabricarea altor produse alimentare

– 1591 – Fabricarea băuturilor alcoolice distilate

– 1593 – Fabricarea vinului din struguri

– 1594 – Fabricarea cidrului și a vinului din fructe (cu excepția vinurilor din struguri proaspeți)

– 1595 – Fabricarea altor băuturi obținute prin fermentare

– 1598 – Producția de ape minerale îmbuteliate la surse

– 1599 – Fabricarea băuturilor nealcoolice

– 4031 – Producerea aburului și apei calde

Ulterior, în data de 26.04.2002, aflăm că are loc: retragere din funcție PONTA VICTOR VIOREL administrator, Data numirii în funcție 07.02.1992; Motiv/lege: conf. Legii nr.31/1990.

Pentru a consulta informa­țiile de la RECOM despre 
firma fondată și administrată de Victor Ponta, puteți 
consulta tabelul atașat articolului.

Victor Ponta a fost concomitent procuror și administrator de firmă

Dacă analizăm biografia oficială a lui Victor Ponta, constatăm că acesta a ocupat concomitent mai multe funcții în statul român, în paralel cu cea de administrator al unei companii private. Astfel, între 1998 și 2002 (n.r. conform profilului său de pe cdep.ro, între 1998 și 2002, Ponta a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, Secția Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică. Între 2000 și 2001 a ocupat funcția de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor, sau șef al Corpului de Control al premierului Năstase (numit pe 4 aprilie 2001) și administrator de firmă abonată la bani publici (până în aprilie 2002).

Ponta nu avea însă dreptul legal să fie concomitent și procuror, și administrator de firmă. Conform Legii nr. 92/1992, art. 112 – „Magistraţilor le este interzisă exercitarea, direct sau prin persoane interpuse, a activităţilor de comerţ, participarea la conducerea unor societăţi comerciale sau civile“. De asemenea, le este interzisă participarea la administrarea unor asemenea societăţi, articol care ulterior a suferit mici transformări: „Judecătorilor şi procurorilor le este interzisă exercitarea, direct sau prin persoane interpuse, a activităţilor de comerţ, precum şi participarea la conducerea unor societăţi comerciale sau civile ori a regiilor autonome. De asemenea, le este interzisă participarea la administrarea unor asemenea societăţi sau regii autonome“.

Firma fondată de premier, abonată la instituții de renume ale statului, anterior ieșirii sale din conducerea acesteia

Conform site-ului firmei Sieco SRL (www.sieco.ro), descoperim portofoliul de lucrări cu care firma se mândrește. Printre ele apar și numele câtorva instituții care au funcționat (sub respectivele denumiri) atunci când Victor Ponta era fie acționar, fie administrator al SIECO. Astfel, enumerăm doar Fondul Proprietății de Stat Focșani, Fondul Proprietății de Stat Stavropoleos, Fondul Proprietății de Stat Vulcan, Fondul Proprietății de Stat Industriilor, Fondul Proprietății de Stat Griviței, BANCOREX Drobeta Turnu Severin, R.E.N.E.L. Turnu Severin etc.

Bancorex a fost radiată de la Serviciul Comerțului la data de 1 octombrie 1999 (Victor Ponta era încă administrator al Sieco SRL la momentul lichidării Bancorex), iar Victor Ponta a fost administrator al Sieco SRL până în 2002. Asta înseamnă că, oficial, conform documentelor de la Registrul Comerțului, Victor Ponta era activ în firmă. Contactat în mai multe rânduri pentru a-și expune un punct de vedere, în perioada când era premier, Victor Ponta a spus nervos: „Dumitale niciodată“.

Fondul Proprietății de Stat, actuala AVAS, a funcționat sub denumirea de FPS din 1992 până în 2001, când i s-a schimbat numele în Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Proprietății Statului (APAPS), din 2004 fiind rebotezat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Victor Ponta a fost acționar ori administrator în firma Sieco în intervalul 1992-2002, deci contractele cu FPS s-au derulat în perioada în care domnia sa era prezent în firmă.

Regia Autonomă de Electricitate (RENEL) este o fostă companie de stat, înființată în anul 1990, în locul „Departamentului Energiei Electrice și Termice“ (DEET) – fost „Ministerul Energiei Electrice“ (MEE) din perioada ceaușistă. Societatea deținea toate activitățile în domeniul curentului electric în România: producție, transport, distribuție. În anul 1998 RENEL a fost desființată prin spargere în mai multe companii. Și în cazul contractelor cu RENEL, Victor Ponta ocupa în firmă funcția de administrator.

Societatea fondată de Ponta, Sieco SRL, a supt de la țâța generoasă a Petrom, de unde s-a înfruptat, cum vom arăta în episoadele următoare, o altă companie a familiei Ponta, Grossmann Engineering Group, până în anul 2013, când Ponta era premier.

Întreaga panoplie de lucrări ale Sieco SRL o puteți 
vizualiza în tabelul atașat articolului. 

Dintre lucrările din portofoliul Sieco SRL merită subliniat contractul la Vila Lac Doi, administrată de RA-APPS, pentru că la aceasta face referire Vladimir Tismăneanu într-un editorial publicat pe Hotnews în ianuarie 2014 despre Adrian Năstase: „Era convins, în 2004, că va ajunge președintele țării. În «Casa NATO», fosta reședință a lui Ceaușescu din Bd. Primăverii 50, își instalase biroul personal chiar în locul biroului dictatorului executat în decembrie 1989. Vila «Lac 2» a fost complet remobilată și reamenajată pentru a fi reședința de weekend a președintelui Năstase, a primei doamne a țării, Dana Năstase, și a oaspeților lor. S-au cheltuit sume enorme pentru lămpi de cristal, pardoseli de marmură, aparatură de gimnastică, șemineuri de lux, o piscină ca-n basme, servicii de porțelan și canapele din piele importate de la marile firme de mobilă din Italia. N-a fost să fie…“.

Singurul lucru pe care nu-l știm e dacă firma Sieco SRL, fondată și administrată de Victor Ponta până în 2002, a renovat vila pe când Năstase era premier, sau anterior. Dacă Vila Lac 2 a fost renovată în guvernarea Năstase, atunci prezența Sieco SRL pe lista de contractori ai RAAPPS se explică prin faptul că un apropiat al lui Victor Ponta, Eugen Bejinariu, a ocupat în perioada 2001-2003 funcția de director general – Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat și în 2003-2004 pe cea de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, funcție din care controla RA-APPS.

Buna cunoaștere de către 
Victor Ponta a patrimoniului 
RA-APPS s-a văzut imediat după venirea sa la guvernare, când locatarul Vilei Lac Trei, președintele Traian Băsescu, l-a numit „dottore“ fix înainte ca Nature să publice plagiatul său, iar ca replică Ponta „a aflat din interiorul RAAPPS“ și făcut public planul de „retragere“ a lui Băsescu la Vila Dante. Mai mult, într-un gest de „pseudo-transparență“, premierul Ponta s-a prefăcut că face publice numele tuturor persoanelor care se bucură de patrimoniul Regiei de Protocol, când în realitate listele au arătat doar o parte a „abonaților“ la cele mai valoroase active imobiliare ale statului.

Rugăm cititorii să contribuie la anchetă cu informații și despre alte lucrări efectuate de firma Sieco SRL la obiective ale statului, precum spitalele indicate pe site, dat fiind că SIECO, în finalul enumerării de lucrări din portofoliul său, încheie astfel: „și multe, multe altele…“.

Legătura societății mamei lui Victor Ponta cu Sieco SRL

Pe data de 31.05.2001, firma Sieco anunță la Registrul Comerțului că și-a schimbat sediul social la o nouă adresă: „Modificare sediu social: sect. 5, Str. Caporal Burlacu Ion, nr.69, cod poștal 70000, Act sediu: Contract de vânzare-cumpărare nr. 403 din data 09.03.1999“.

Conform Monitorului Oficial și Registrului Comerțului, mama premierului, Cornelia Niculina Naum, și sora premierului, Alexandra Florina Herțanu, au fost asociate în firma Exfin 2000 SRL. În urma hotărârii din 13.05.2008 a Adunării Generale a Asociaților, mama lui Victor Ponta și-a cedat părțile sociale către o terță persoană, rămânând oficial în firmă doar Alexandra, sora prim-ministrului, cu 49%. Cu acel prilej s-a decis și deschiderea unui „punct de lucru pentru activitatea de contabilitate și audit financiar, consultanță în domeniul fiscal, având nr. 6920 în Codul CAEN, la etajul clădirii din Str. Cap.Burlacu Ion nr. 69, sector 5, București, conform contractului de închiriere nr. 2/04.10.2005 și a actului adițional nr. 1/01.10.2006 la contractul de închiriere“. Această adresă e aceeași cu sediul firmei fondate de Victor Ponta, Sieco SRL. Mai mult, societatea de contabilitate Exfin 2000 SRL și-a deschis un punct de lucru în clădirea firmei Sieco SRL, fondată de Victor Ponta.

La momentul numirii lui Victor Ponta prim-ministru în mai 2012, Exfin 2000 SRL își desfășura încă activitatea în aceeași clădire cu Sieco SRL. În toamna lui 2012, când am vizitat sediul firmei Exfin 2000, la birou le-am găsit pe mama premierului, care, deși din 2008 nu mai este acționar în firmă, dă o mână de ajutor, și pe ex-soția premierului, Roxana Ponta, care e angajată a firmei, împreună cu alte rude ale familiei. Mai mult, firma Sieco SRL face parte din portofoliul de clienți ai firmei de contabilitate Exfin 2000 SRL.

Citește și episodul al II-lea din serialul RL: Ascensiunea unui premier al României. Episodul II: Victor Ponta, acționar la o echipă de fotbal cu acționariat controversat

Cele mai citite

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă