20.9 C
Bucharest
Friday, 29 September 2023
HomeSportFormula 1Acuzații cu iz penal între Ministerul Educației și firmele care au licitat

Acuzații cu iz penal între Ministerul Educației și firmele care au licitat

Recent, a început un scandal național după ce elevii de clasa I și a II-a s-au trezit fără manual. Licitația organizată de Ministerul Educației pentru editarea manualelor trebuie reluată de la zero după ce mai multe contestații au fost admise. În acest context ministrul Remus Pricopie a decis ieri să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I şi a II-a.

Totuși, disputa ar putea aluneca în continuare spre zona penală, în condițiile în care CNSC a constatat că Ministerul Educaţiei a eliminat oferte valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare, la licitaţia pentru manuale, spune Federaţia Editorilor din România (FER), care a și prezentat, drept dovadă, decizia consiliului.

În acest context, FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO împreună cu Editura Litera şi respectiv CD Press, declarate iniţial câştigătoare, întrucât acestea au fost desecretizate şi deja prezentate publicului larg. Mihnea Penescu, președintele FER, l-a acuzat direct pe ministrul Pricopie că încearcă de doi ani să organizeze o licitație care să fvorizeze compania SIVECO. Penescu a arătat, pentru România liberă că, deși ministerul anunțase o licitație pentru noiembrie 2013, aceasta a avut loc abia în aprilie 2014. „Dar chiar și atunci au venit cu documnte cu multe greșeli, care au trebuit corectate, astfel încât procedura a avut loc, efectiv, în iulie. S-au prezentat multe oferte, spre surprinderea Ministerului. În aceste condiții, deși trebuiau să aleagă pe fiecare disciplină șase oferte pentru evaluare, conform propriilor regulamente afișate pe SEAP, reprezentanții Ministerului Educației au acționat în ciuda legii și au declarat direct câștigători ­SIVECO și acoliții săi”.

Solicitați de RL să exprime un punct de vedere, reprezentanții SIVECO ne-au precizat că firma lor și editura Litera, au depus, în asociere, oferta pentru 2 (două) dintre cele 24 de loturi propuse, fiind declarate câștigătoare alături de alți participanți la licitație. “Aserțiunea că asocierea din care face parte compania noastră ar fi influențat în vreun fel derularea procesului de achiziție sau evaluare a manualelor este complet nefondată, fiind lansată de alți participanți la licitație încă înainte de demararea acestui proces”. Editura, al cărei director este și președintele UER, a avut (cu o singura excepție) cel mai mare preț în cadrul acestei licitații, în comparație cu toți ceilalți participanți (câștigători sau nu),  la toate loturile la care a participat.

Din anul şcolar 2014-2015, elevii ­claselor I şi a II-a ar fi urmat să ­înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală. Pentru ­realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

După ce a admis trei contestaţii integral şi şase parțial, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a obligat Ministerul Educțaiei la reevaluarea tuturor ofertelor, astfel că elevii ­claselor I şi a II-a nu au manuale, în condiţiile în care noul an şcolar a început la 15 septembrie.

Ministerul Educaţiei a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina „celor care au blocat procedura”. În prima zi de şcoală, ministrul Remus Pricopie a promis că manualele digitale „vor veni, cu toată efervescenţa şi încăpăţânarea unora”, şi a avertizat profesorii să nu se transforme în agenţi comerciali ai editurilor ce au profitat de lipsa noilor manuale pentru a vinde auxiliarele.    

Cele mai citite

Masacru la Rotterdam. Mai mulții oameni uciși cu focuri de armă. Suspectul, în uniformă de luptă, reținut

  Mai multe publicaţii olandeze scriu că suspectul purta o ţinută de luptă şi că ar fi fugit cu un scuter, potrivit News.ro.Suspectul a...

Și-a înscenat răpirea, ca să stea cu amanta, de Anul Nou. Nu i-a ieșit pasența și trebuie să plătească bani poliției pentru timpul pierdut...

Paul Iera a fost adus marți în fața judecătorilor unei instanțe din Wollongong, o localitate din statul New South Wales, care l-au informat...

Românul Adrian Stoica şi câinele său, Hurricane, au câştigat America’s Got Talent. Sceneta care le-a adus 1 milion de euro!

După performanța obținută de Ana-Maria Mărgean, un alt român face spectacol pe scena de la Americas Got Talent. Este vorba despre Adrian Stoica,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies