Presedintele Traian Basescu lanseaza in cadrul unui interviu acordat BBC un mesaj de reconciliere cu liberalii. Aceasta oferta care nu poate fi refuzata, vorba unei replici dintr-un film celebru, survine dupa episodul tensionat desfasurat saptamana trecuta la Palatul Cotroceni intre cei doi actori Basescu si Tariceanu pe tema comunitatii de informatii. Cele doua parti au convenit sa se gaseasca o formula de compromis, hotarand sa sisteze atacurile reciproce. Presedintele Basescu i-ar fi promis premierului ca va mai astepta cu promovarea proiectului de lege privind comunitatea de informatii si ca se va gandi la forma in care il va promova.
PD este trimis un pas in spate
Anticipatele au pierdut trenul. Semnalul este dat de presedintele Basescu in cadrul unui interviu acordat BBC: „In momentul de fata, neajungandu-se la un consens in interiorul Aliantei cu privire la alegerile anticipate, ar fi prea tarziu ca subiectul sa mai fie abordat de acum inainte. Probabil dupa raportul de tara al Comisiei Europene se va mai putea relua subiectul”. Basescu arata ca in prezent, „fiind in stadiul la care nici o decizie nu e luata in interiorul Aliantei, avem obligatia sa impingem lucrurile, in orice conditii, pana la Raportul de tara, indiferent care va fi pozitia Curtii Constitutionale”.
Presedintele Basescu califica a fi „o mare greseala si o mare eroare politica” ruptura si mersul separat al PD si PNL in alegerile anticipate. Seful statului subliniaza ca din punct de vedere politic, solutia este „Alianta impreuna” in eventualitatea alegerilor anticipate. „Nu mi se pare ca o separare a celor doua partide ar fi, in momentul de fata, o solutie, iar din punct de vedere politic nici macar nu trebuie facuta constructia pe anticipate duse separat, pentru ca aceste doua partide au un protocol de valabilitate pana in 2008, prin care sunt legate unul de altul”, a spus Basescu. El a atentionat ca „tentatia de a spune acum ca PD e mai tare decat PNL este gresita”. Presedintele a amintit ca in mesajul sau transmis Conventiei Partidului Democrat isi exprima sustinerea ca cele doua partide sa-si respecte angajamentul si protocolul pe care l-au semnat pana in 2008″. In analiza mea, ca om politic, cele doua partide nu au dreptul sa se desparta inainte de alegerile legislative din 2008, daca atunci vor fi alegerile la termen”, a conchis seful statului.
Avertisment pentru Curtea Constitutionala
Respingerea de catre Curtea Constitutionala a pachetului legislativ privind legile proprietatii si justitiei pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, inseamna ratarea obiectivului 2007, a declarat Basescu. „In ceea ce priveste Consiliul Concurentei, progresele sunt vizibile. Justitia este insa nu numai o zona in care Executivul, practic, nu poate sa intervina, dar este si puternic influentata de perceptie. Justitia are mecanismele ei interne, nu este supusa Executivului care s-o ordoneze si, chiar daca ar deveni, la un moment dat, operativa, indreptandu-se catre standarde europene, mai este de parcurs un drum foarte lung pana la realizarea unei perceptii pozitive. In nici un caz, nu sper ca perceptia sa fie pozitiva pana la sfarsitul anului”, a spus seful statului. Basescu si-a exprimat convingerea ca magistratii au inteles mesajul ca trebuie sa-si autocontroleze sistemul in asa fel incat sa dea primele semne concrete ca se produce modernizarea si eficientizarea justitiei.
„Aici trebuie clarificate lucrurile si din punct de vedere legal: cel care administreaza justitia, in conformitate cu legislatia noua a Romaniei, este CSM. Ministrul Justitiei nu mai administreaza justitia ca in perioada guvernului Nastase. Toata autoritatea administrarii justitiei a fost transferata Consiliului Superior al Magistraturii, ca element de independenta a justitiei in raport cu Executivul si cu Parlamentul”.