7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportDragnea îi face lui Tudose guvern pentru șase luni. Ce trebuie să...

Dragnea îi face lui Tudose guvern pentru șase luni. Ce trebuie să facă Tudose pentru a supraviețui la Palatul Victoria

Noul premier va supraviețui la Palatul Victoria doar dacă va îndeplini obiectivele stabilite de Liviu Dragnea. Draftul noului executiv poartă amprenta șefului PSD.

Printre parlamentarii PSD, premierul desemnat Mihai Tudose și-a câștigat deja porecla de „agățabilul”, din cauza problemelor cu plagiatul și a presupuselor relații cu SRI. Potrivit unor surse din PSD, Tudose ar putea avea un mandat de doar șase luni, fiind văzut în partid ca fiind „într-o perioadă de probă”. Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi fixat lui Tudose câteva obiective majore, de care ar putea depinde supraviețuirea noului premier la Palatul Victoria. Este vorba de modificarea Codului Penal în sensul introducerii unui prag pentru abuzul în serviciu, un sprijin guvernamental pentru legea salarizării și înființarea cât mai rapidă a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Acest fond trebuia să fie realizat chiar de Mihai Tudose, în calitate de ministru al Economiei, dar întârzierea a fost pasată de Dragnea fostului premier Sorin Grindeanu.

Componența și structura noului Guvern au fost întoarse, ieri, pe toate părțile în cadrul unor întâlniri informale la vârful PSD. Premierul desemnat, Mihai Tudose, a venit, ieri, la cabinetul liderului PSD, Liviu Dragnea, de la Camera Deputaţilor. Tot în cursul zilei de ieri, Dragnea i-a convocat pe premierul Mihai Tudose şi pe șefii de organizații PSD la Vila Lac 1, pentru o discuţie exploratorie privind structura Guvernului.

Nemulțumiri în PSD

De remarcat că, la un moment dat, Tudose a părăsit întâlnirea de la vila de protocol, lăsându-l pe Dragnea să tranșeze problema cu baronii locali. Ulterior, Tudose a revenit la negocieri. Filialele din Moldova se consideră nedreptățite de modul în care s-au împărțit ministerele.

Mai mult, negocierile de ieri au relevat și faptul că unii dintre baronii lui Liviu Dragnea stau la distanță de noul Guvern. Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, care s-a abținut la votul pentru propunerea lui Tudose care premier,  a afirmat,ieri, că are rezerve legate de „anvergura” premierului desemnat”de a conduce un guvern”. ”Însă,  cel mai competent premier pe care putea să-l aibă România în acest moment era Liviu Dragnea şi v-o spun cu toată sinceritatea”, a adăugat, imediat,  Bădălău. De altfel, Bădălău a confirmat existența unui mandat de doar șase luni pentru Guvernul Tudose. El a declarat că și Cabinetul Tudose va fi evaluat peste șase luni (așa cum s-a întâmplat cu Guvernul Grindeanu), explicând că partidul nu va „ține” un guvern care să nu ducă la îndeplinire programul de guvernare.

Cine sunt supraviețuitorii

Liderii PSD au analizat o serie de modificări în structura și componența Executivului. Astfel, ministerul Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene se va scinda în Ministerul Dezvoltării Regionale, unde va rămâne ministru Sevil Shhaideh, şi Ministerul Fondurilor Europene, care va fi condus de Rovana Plumb, aceasta devenind, astfel, ministru plin. În Guvernul Grindeanu Rovana Plumb are statutul de ministru delegat pentru Fonduri Europene.

Pe lângă Shhaideh și Plumb și Lia Olguţa Vasilescu va rămâne la Ministerul Muncii. De asemenea, îşi vor păstra portofoliile din Guvernul Grindeanu și Carmen Dan (Interne), Răzvan Cuc ( Transporturi), Petre Daea (Agricultură) dar şi Andreea Păstârnac (ministerul Românior de Pretutindeni). ALDE îi va păstra pe Teodor Meleşcanu (Externe), Graţiela Gavrilescu (Mediu), Toma Petcu (Energie) şi Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul).

Rotația cadrelor în PSD

Ministerul Educaţiei se va uni cu Ministerul Cercetării şi Inovării, iar pentru conducerea noului minister au fost vehiculate mai multe nume:  Mihnea Costoiu și Nicolae Istudor (rector la ASE), Ecaterina Andronescu și Liviu Pop. Actualul ministru al Cercetării şi Inovării, Şerban Valeca, nu se va mai regăsi, astfel, în viitorul Cabinet.

O serie de portofolii au fost disputate pe tot parcursul zilei de ieri, în condiţiile în care unele surse susţin că actualii miniştri nu se vor mai regăsi în Guvernul Tudose. Adrian Țuțuianu, șeful Comisiei SRI, și-a făcut lobby pentru a ocupa portofoliul Apărării, în locul lui Gabriel Leș. Alte nume vehiculate sunt Dorel Căprar, preşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Un al nume vehiculat pentru acest post este cel al lui Mircea Dușa, fost ministru al Apărării și secretar de stat în acest minister.

În cazul cazul Ministerului Sănătăţii, unde Florian Bodog ar putea fi înlocuit de Sorina Pintea, sau a ministerului Culturii. Actualul ministru, Ionuţ Vulpescu, nu a semnat moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu şi a criticat politica dusă de actuala conducerea PSD. El ar putea fi înlocuit de Lucian Romașcanu, președintele Comisiei de cultură din Senat.

Gheorghe Şimon ar putea prelua Ministerul Economiei, condus în Guvernul Grindeanu chiar de Mihai Tudose.

La închiderea ediției, PSD analiza situația de la Ministerul Justiției, pentru a stabili dacă Tudorel Toader va fi susţinut politic pentru un nou mandat de ministru, în condiţiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat frecvent pentru întârzierile repetate legate de pachetul de legi ale Justiţiei.

Vot în regim de urgență

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a convocat deja CExN al PSD pentru astăzi, la ora 12.30, în această şedinţă urmând a se vota lista de miniştri.

Ulterior, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile de specialitate din Legislativ, după care Guvernul va fi votat în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Dragnea vrea ca Guvernul să depună jurământul în cursul zilei de joi.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă