13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportDragnea afirmă că invitația la ceremonia de învestire în funcție a lui...

Dragnea afirmă că invitația la ceremonia de învestire în funcție a lui Donald Trump a fost făcută de Comitetul de organizare. Reacția la precizările Președinției: Nu înţeleg de ce atâta supărare. Eu mă încăpățânez să merg

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, susține că invitația la ceremonia de învestire în funcție a președintelui-ales Donald Trump a venit de la Comitetul de organizare. În ceea ce privește reacția Administrației Prezidențiale, care preciza, luni seara, că România va fi reprezentată oficial de ambasadorul român la Washington, George Maior, șeful PSD a afirmat că nu dorește să comenteze, însă că se va „încăpățâna să meargă”.

 „Nu înţeleg de ce e atâta supărare pe marginea acestei invitaţii. E un eveniment important, la care am primit o invitaţie şi am decis să o onorez, şi eu, şi premierul. Eu am primit acea invitaţie de la Comitetul de organizare a acelui eveniment, pentru că, neexistând o administraţie în mod oficial, singura structură care face aceste invitaţii tuturor celor pe care vrea să îi aibă acolo în aceste zile este acest comitet şi am primit de la acest comitet o invitaţie, transmisă de vicepreşedintele comitetului. Nu înţeleg de ce atâta supărare”, a afirmat șeful PSD.

În ceea ce privește reacția Administrației Prezidențiale, Liviu Dragnea a comentat: „Am înţeles că nu pot să reprezint statul român. Dacă cineva o să mă întrebe acolo de vorbă, probabil că o să-mi fac ceva curaj şi o să răpund. Cred că nu este interzis (…) Este un eveniment important şi eu chiar nu vreau să îl duc în derizoriu, indiferent de supărările unuia sau altuia. Nu vreau să mai comentez despre asta. Am înţeles ce a spus şi Administraţia Prezidenţială. Cu toate acestea, eu mă încăpăţânez să merg“.

Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au fost invitați să participe la ceremonia de învestire a noului preşedinte al SUA, Donald Trump. Luni, Biroul Permanent al Camerei a aprobat, în unanimitate, deplasarea acestuia, în perioada 17 – 21 ianuarie.

„Am avut şi un memorandum intern cu privire la deplasarea domnului preşedinte Liviu Dragnea. A fost invitat să participe la Washington DC la ceremonia de învestire a celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, Donald Trump, şi la evenimentele conexe prilejuite de acest moment. Invitaţia a fost lansată de către vicepreşedintele Comitetului de învestire a preşedintelui. Perioada este 17-21 ianuarie. Normal că a fost aprobată în unanimitate deplasarea domnului preşedinte Liviu Dragnea”, a precizat ecretarul Marcel Ciolacu.

Luni după-amiază, Administrația Prezidențială a precizat că la ceremonia de inaugurare România va fi reprezentată de către ambasadorul român la Washington, George Maior.

 

 „Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor președinți, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie. Această regulă a fost reconfirmată explicit și cu ocazia învestirii Președintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat în invitația trimisă de către Departamentul de Stat, în numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington”, precizează Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român.

„România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii”, se mai precizează în comunicat.

Pe 20 ianuarie 2017, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, va depune jurământul în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Washington, pe treptele Capitoliului.


Citește și: Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, invitați la ceremonia de învestire a lui Trump de un om de afaceri acuzat de corupție. Președinție: Șeful PSD nu poate reprezenta statul. România va fi reprezentată de ambasadorul în SUA


Citește și: Sorin Grindeanu, despre invitația de a lua parte la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Este posibil să merg la Washington


Citește și: Reacția Administrației Prezidențiale, după invitația primită de Grindeanu și Dragnea privind participarea la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor


 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă