18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportDouă lovituri pentru USL. Urmează şi a treia?

Două lovituri pentru USL. Urmează şi a treia?

Legislativul nu are dreptul constituţional să decidă cine participă la Consiliul European, după cum vroia USL. Curtea Constituţională a decis, ieri, şi că parlamentarii USL nu au respectat legea atunci când au lipsit PDL de dreptul de a avea reprezentanţi în CA al TVR. Curtea urmează să se pronunţe şi pe revocarea lui Vasile Blaga.

După un model deja împământenit, judecătorii constituţionali au desfiinţat ieri alte două decizii din seria celor impuse de USL pe repede-înainte, doar în virtutea majorităţii pe care o deţine în Parlament. Deciziile vizează controversata lege privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi, respectiv, modul în care cele două Camere au numit noul Consiliul de Administraţie al televiziunii publice.

Pe ordinea de zi de ieri a Curţii Constituţionale mai figura un subiect „fierbinte” pentru USL: sesizarea PDL referitoare la modul în care a fost revocat Vasile Blaga de la şefia Senatului. O decizie în acest caz a fost amânată pentru astăzi, iar un verdict defavorabil ar zgudui serios USL.

A doua „palmă” pe obrazul lui Ponta

Printre prevederile catalogate drept neconstituţionale de judecătorii CCR se numără şi cea potrivit căreia, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg, Parlamentul ar avea dreptul să stabilească cine conduce delegaţia României la Consiliul European. Cu alte cuvinte, aplicat la actualii „locatari” de la Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria, majoritatea parlamentară deţinută de USL nu poate juca rolul de arbitru între Traian Băsescu şi Victor Ponta.

Or, nu mai departe de sfârşitul lunii iunie, Curtea Consti-tuţională s-a mai pronunţat o dată în disputa Ponta-Băsescu, dispută pe care şi atunci a tranşat-o tot în favoarea preşedintelui. Atunci, judecătorii au arătat că preşedintele participă la reuniunile Consiliului European în calitate de şef al statului, iar pentru a putea exercita această atribuţie premierul trebuie să primească delegare în mod expres.

Chiar şi după decizia fără echivoc a Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a insistat să meargă la Consiliul European din 28-29 iunie, susţinând că nu poate fi ignorată decizia Parlamentului (a se citi majorităţii USL din Parlament) prin care primise un mandat. Ulterior, după suspendarea lui Traian Băsescu, explicaţiile oferite de premier au căpătat nuanţe hilare: se afla la Bruxelles cu treburi şi, pentru ca scaunul României să nu rămână gol, l-ar fi sunat pe preşedinte ca să-i fie delegată atribuţia de reprezentare. „I-am spus atunci «vă rog frumos, ca să nu rămână gol scaunul, vă trimit o cerere în scris să-mi semnaţi mandatul aşa cum a zis CCR». El a zis «nu sunt de acord». Bun şi ce facem, lăsăm scaunul gol? A fost aşa o mică bătălie, important este că pentru mine atunci a fost destul de clar că era imposibil să găsim o soluţie de coabitare. Dacă preşedintele se ducea la intrare, eu nu mă duceam”, au fost declaraţiile năucitoare oferite de Ponta, pe la mijlocul lunii iulie, într-o emisiune la B1 TV.

Legea declarată ieri parţial neconstituţională a fost adoptată rapid de Parlament pe când era în toi scandalul din iunie al reprezentării la Consiliul European. Potrivit actului normativ, stabilirea conducătorului delegaţiei României ar fi trebuit să se facă, prin acord, de către Administraţia Prezidenţială şi Guvern, cu cel puţin 20 de zile înaintea fiecărei reuniuni. În caz de dezacord, decizia ar fi revenit Parlamentului.

CA al TVR, de la zero

Tot în defavoarea USL au hotărât judecătorii CCR şi în privinţa desemnării noului Consiliu de Administraţie al televiziunii publice, în condiţiile în care, din cele opt funcţii împărţite în Legislativ, PDL nu a primit nici una, contrar algoritmului parlamentar. Mai precis, proporţional cu mărimea grupurilor parlamentare, PDL ar fi trebuit să aibă, potrivit legii, trei reprezentanţi în CA al TVR. Prin voinţa majorităţii formate din USL, UNPR şi minorităţi, cele opt posturi au revenit exclusiv puterii.

Odată publicată în Monitorul Oficial decizia CCR, actualul CA al TVR se desfiinţează, iar Parlamentul va fi obligat să reia procedura de numire.  

Cele mai citite

VIDEO. Lewis Hamilton o bagă în sperieți pe Kendall Jenner. “Te urăsc la propriu!”

Fotomodelul Kendall Jenner a trecut prin momente de panică. Lewis Hamilton a avut-o drept copilot pe celebrul fotomodel în momentul în care a condus...

Crește numărul cazurilor de tuse convulsivă. Sugarii, cei mai expuși

În cursul anului 2023 și până în aprilie 2024, țările UE/SEE au raportat aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă, o creștere de 10...

Asociația GIC IOR-Titan acționează în instanță Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate ilegal din Parcul IOR

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod...
Ultima oră
Pe aceeași temă