16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportDiscuție Klaus Iohannis-Andrzej Duda: Polonia vrea adâncirea cooperării militare cu România

Discuție Klaus Iohannis-Andrzej Duda: Polonia vrea adâncirea cooperării militare cu România

Președintele român Klaus Iohannis și omologul său polonez, Andrzej Duda, au declarat, într-o conferință de presă comună, că cele două țări își vor adânci cooperarea militară. Astfel, Polonia va trimite o companie de militari în România, așa cum s-a convenit după summitul NATO de la Varșovia. 

”Dorim să adâncim colaborarea militara cu Romania, Bucureștiul este un partener foarte apropiat”, a apreciat președintele polonez, care a adăugat că a discutat cu omologul român și despre situația din Republica Moldova, ”aici, Romania este foarte interesata, trebuie sa adancim securitatea catre est”.

Și președintele Iohannis a precizat că ”un punct discutat se referă la consolidarea legăturii transatlantice si putem vorbi de o cooperare strategică româno-polono-americană”.  Klaus Iohannis a mai spus și că ”Parteneriatul estic ramane o temă importantă pentru noi, Ucraina, si R.Moldova; am convenit sa ramane intr-un contact strans pentru a putea interveni prompt ori de cate ori e nevoie”. 

Citește și: Ce a obținut România în urma summitului de la Varșovia

Klaus Iohannis a subliniat că la summitul de la Varşovia aliaţii au recunoscut importanţa strategică a Mării Negre şi nevoia unui concept operaţional. 

“Datorită fazei în care ne aflăm acum aparent ar exista opinii diferite, subliniez aparent, fiindcă suntem în mijlocul unui proces de reflecţie. Încă nu există o concluzie comună a aliaţilor. Din varii motive, câteodată, unii politicieni, militarii mai rar, fac afirmaţii care însă nu reprezintă punctul de vedere NATO, ci punctele lor proprii de vedere, de obicei nici măcar punctele lor de vedere, ci anume gânduri pe care le-ar avea ei în relaţia cu această colaborare la Marea Neagră. Toate acestea nu trebuie să ne îngrijoreze, ci trebuie să ne bucure pentru că înseamnă că există o preocupare reală pentru a găsi soluţia cea mai bună pentru Marea Neagră. (…) Privim cu încredere şi cu aşteptări spre ministeriala din octombrie, care va aduce primele clarificări. Eu cred că şi ministeriala apărării va fi doar un pas, fiindcă NATO nu va putea să pună în practică o măsură amplă (…), probabil va fi un prim pas, un pic mai concret, care va coagula ideile”, a punctat șeful de stat român. 
 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă