19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportDilema USL: doar buget sau doar descentralizare?

Dilema USL: doar buget sau doar descentralizare?

PDL a atacat la Curtea Constituţională Legea descentralizării. Dacă tabloul va fi completat de o retrimitere în Parlament a proiectului de buget pe 2014, aşa cum a avertizat deja preşedintele Traian Băsescu, liderii USL se vor trezi implicaţi într-un joc complicat, cu multe necunoscute, din care au destule şanse să piardă.

Când şi-au făcut planul pentru sfâr­şitul anului, liderii PSD şi PNL s-au gândit că o asumare a răspunderii pe Legea descentralizării îi scuteşte de emo­ţii. Adică, s-au gândit că trec rapid legea prin Parlament, urmând apoi să aprobe repejor şi bugetul pe 2014, buget construit pe premisa descentralizării. Şi, uite aşa, baronii locali primeau tot felul de atribuţii şi fonduri, după cum a visat vicepremierul Liviu Dragnea, şi nimeni nu prea avea cum să împiedice planurile puterii. Evoluţiile din ultimele zile ne arată însă că sunt şanse ca liderii Uniunii să fi omis un factor important, pe preşedintele Traian Băsescu. În loc de „şi descentralizare şi buget“, Ponta şi Antonescu s-ar putea trezi ori cu buget, dar fără descentralizare, ori cu descentralizare, dar fără buget.

Scenariul 1: Descentralizarea, „în aer“; trece bugetul

Odată depusă sesizarea PDL la Curtea Constituţională pe Legea descentralizării, primul pas îl constituie anunţarea datei când judecătorii vor analiza argumentele opoziţiei. Or, există precedente în care de la sesizarea CCR şi până la un verdict s-au scurs aproape două luni de zile (cel mai recent s-a înregistrat la Legea referendumului, când sesizarea a fost depusă pe 21 septembrie, iar decizia a fost luată pe 14 noiembrie).

Citeşte şi: PDL a atacat Legea descentralizării la Curtea Constituţională

Pe acest raţionament, dacă judecătorii nu se grăbesc să discute sesizarea PDL şi intrăm în anul 2014 fără a avea promulgată Legea descentralizării, iar, între timp, Parlamentul aprobă bugetul pe 2014, ne vom afla într-o situaţie fără precedent şi greu de rezolvat. Mai precis, vom avea instituţii care func­ţionează în continuare în subordinea ministerelor, dar fără a avea şi fondurile necesare, acestea fiind transferate autorită­ţilor locale şi calculate ca atare în bugetul pe 2014.

Evident că, în cazul în care trenează la CCR sesizarea pe Legea descentralizării, preşe­dintele Băsescu ar putea să nu retrimită bugetul în Parlament, având interesul să-l promulge şi, astfel, să pună USL în dificultate.

Cu atât mai clar este impasul liderilor USL dacă judecătorii CCR decid că Legea descentralizării este neconstituţională (nu neapărat pe fond, ci mai degrabă pe formă, pe modul în care Guvernul Ponta şi-a angajat răspunderea deşi deţine o majoritate de 70% în Parlament).

Scenariul 2: Trece descentralizarea; ­Băsescu retrimite bugetul

În eventualitatea în care CCR se pronunţă foarte repede pe sesizarea PDL, iar verdictul este favorabil USL, Legea descentralizării va fi considerată adoptată. Preşedintele Băsescu are două variante: să o promulge în termen de 20 de zile sau să o retrimită Parlamentului spre reexaminare (în şedinţă comună a celor două Camere). Evident că ambele variante costă USL timp, dar mai există şanse să se încadreze cu întreaga procedură până spre finalul lunii, astfel încât descentralizarea să se aplice de la 1 ianuarie 2013.

Tot preşedintele Traian Băsescu mai are însă un as în mânecă: retrimiterea bugetului în Parlament. Şeful statului a anun­ţat deja că ia în calcul această variantă dacă Guvernul Ponta nu renunţă la introducerea accizei la benzină (de 7 eurocenţi la litru) şi la majorarea uriaşă a bugetului ministerului condus de Liviu Dragnea.

Citeşte şi: LIVE TEXT. Băsescu nu promulgă bugetul, dacă Ponta nu renunţă la acciza la combustibil: “Nu ai dreptul să pui biruri pentru populaţie ca să-i fie bine partidului”

Să presupunem că bugetul va fi adoptat, aşa cum şi-au propus liderii USL, în jurul datei de 3 decembrie. Legea va pleca la promulgare, la şeful statului. Să presupunem că, exact înainte de expirarea celor 20 de zile prevăzute de Constituţie pentru promulgare, preşedintele retrimite bugetul. Înseamnă că aproape de Crăciun, parlamentarii USL vor trebui să vină la muncă pentru a reanaliza bugetul. Va fi, evident, mai mult o formalitate, iar bugetul va reajunge rapid pe masa preşedin­telui. De data aceasta, şeful statului are la dispoziţie doar 10 zile pentru promulgare. Suficiente însă pentru a se fi terminat anul fără ca bugetul pe 2014 să fie adoptat. Or, în această situaţie, Legea finanţelor publice spune că Executivul este obligat să îndeplinească „sarcinile prevăzute în bugetul anului precedent“ până la aprobarea noului buget. Cu alte cuvinte, Guvernul Ponta va intra în 2014 cu limitele bugetare din 2013, motiv pentru care s-a şi grăbit premierul să spună că o întârziere a bugetului pune în pericol indexarea pensiilor şi majorarea salariilor unor categorii de bugetari. Nu în ultimul rând, autorităţile locale nu vor avea şi fondurile necesare pentru a asigura funcţionarea instituţiilor nou-primite în subordine prin descentralizare.

Parlament. Amendamente admise la buget

20 milioane euro pentru reabili­tarea pistei aeroportului din Iaşi (la propunerea liberalului Relu Fenechiu).

26,877 milioane lei pentru fermierii care au trebuit să înapoieze subvenţiile primite în perioada 2007-2010.

40 milioane lei pentru domeniul stomatologiei.

2,85 milioane lei pentru consolidarea şi restaurarea monumentelor istorice.

900.000 lei pentru medicamente, materiale sanitare şi drepturi salariale la unităţile de primiri urgenţe.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă