Nemultumit de faptul ca actuala Constitutie nu reglementeaza clar raportul de forte intre presedinte, premier si Parlament, Traian Basescu nu a avut decat sa-si exprime regretul de a nu fi reusit sa convinga fortele politice de necesitatea revizuirii legii fundamentale. Imediat, dupa doua zile, liderul PD, Emil Boc, a si anuntat ca partidul pe care il conduce detine deja un model de modificare a Constitutiei. Model care, evident, ar incredinta o mai mare putere presedintelui.
Mergand pe ideea lansata de Traian Basescu, conform careia presedintele, desi este ales de populatie prin vot direct, nu are si rol de sef al Guvernului, Emil Boc a avansat propunerea de modificare a Constitutiei in sensul intaririi puterii presedintelui. Constitutia propusa de PD copiaza in parte modelul francez in care presedintele desemneaza primul ministru, dar poate conduce si sedintele de Guvern. Astfel, daca in prezent presedintele, in urma consultarilor cu partidele, doar desemneaza un candidat la functia de premier, in varianta Constitutiei propuse de Boc seful statului ar urma sa numeasca direct premierul. Presedintele nu ar ramane departe de Executiv, ci ar avea si dreptul sa prezideze sedintele Executivului. Acest drept il are si in prezent, dar doar atunci cand Guvernul pune in discutie anumite teme.
Spre deosebire de situatia actuala, cand Parlamentul poate fi dizolvat doar daca senatorii si deputatii nu reusesc sa investeasca, de doua ori la rand, un premier, modelul constitutional dorit de democrati ar oferi simplifica procedurile, oferindu-i presedintelui puterea de a dizolva direct Parlamentul. Presedintele ar avea primul cuvant de spus si in cazul unor situatii de criza. Seful statului nu ar mai trebui sa ceara consultari cu Parlamentul, asa este constitutional stabilit in prezent, ci si-ar putea impune propriile decizii.
Mai putin pentru unul, mai mult pentru altul
PD a anuntat ca sustine in linii mari modelul constitutional francez, care impune republica semi-prezidentiala in care presedintele primeste puteri reale, dar va insista in mod special pe introducerea a trei prerogative: presedintele sa aiba drept de a participa la sedintele de Guvern, de a dizolva Parlamentul si de a organiza referendumuri. In schimbul puterilor mult sporite oferite sefului statului, democratii vor sa le restranga pe cele ale premierului, respectiv ale Guvernului. Executivul nu va mai putea emite oricand si oricum ordonante de urgenta. Asta deoarece aceste acte normative vor putea fi promovate de Guvern doar pentru starile de asediu, de necesitate sau de raboi. Democratii ar dori sa inlocuiasca si actualul sistem al motiunilor de cenzura. Potrivit anuntului facut de Emil Boc, motiunea de cenzura ar urma sa fie inlocuita cu motiunea constructiva de neincredere. Imprumutat de la germani, acest tip de motiune permite demiterea unui premier si inlocuirea cu un altul in aceeasi sedinta a Parlamentului. Practic, partidul sau partidele care initiaza motiunea trebuie sa nominalizeze si candidatul lor la functia de premier. Potrivit lui Emil Boc, democratii ar dori sa modifice Constitutia anul viitor, astfel incat dupa alegerile din 2009 viitorul presedinte sa-si utilizeze noile atributii.