10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportDe ce vrea USL campanie scurtă pentru Constituţie

De ce vrea USL campanie scurtă pentru Constituţie

Juriştii USL au întocmit calendarul revizuirii Constituţiei în Parlament. Deputatul PSD, Florin Iordache, membru în comisia de revizuire a Constituţiei,  susţine că votul Parlamentului pentru Constituţia revizuită va avea loc cel mai probabil pe 5 sau 6 mai. “Calendarul este estimativ şi este legat şi de o serie de termene ale Curţii Constituţionale, de faptul că aşteptăm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia”, a declarat Florin Iordache pentru “România liberă”.

CCR va emite două avize: unul când va analiza forma venită de la comisia parlamentară specială şi cel de-al doilea se va referi la forma finală, votată de cele două Camere ale Parlamentului.

Citeşte şi: Ponta: Avem baza legală pentru comasarea alegerilor asigurată de Boc

Un prim semn de întrebare este legat de introducerea în textul constituţional a observaţiilor Comisiei de la Veneţia.

Citeşte şi: 12 capcane în noua Constituţie

Preşedintele acestui for, Gianni Buquicchio, a anunţat, încă din toamna anului trecut că evaluarea finală va avea loc în luna iunie. El a explicat de ce Comisia de la Veneţia aşteaptă ultima variantă în luna ianuarie. “Da, în ianuarie, pentru că în februarie este puţin cam târziu, pentru că avem nevoie de ceva timp pentru a discuta cu autorităţile române şi cu societatea civilă”, a declarat preşedintele Comisiei de la Veneţia, în octombrie 2013. Ori, comisia constituţională se va întruni abia în 27 ianuarie şi va trimite ultima variantă Comisiei de la Veneţia în feabruarie. Aceasta ar urma să emită o evaluare în sesiunea din 21-22 martie, dar evaluarea finală va fi în sesiunea din iunie, adică după încheierea referendumului din România, programat pentru 24-25 mai. Evaluarea din 21-22 martie va avea caracter provizoriu, iar Parlamentul de la Bucureşti va putea să o ignore.

Explicaţiile USL

Florin Iordache dă asigurări că lucrurile nu vor sta chiar aşa. “Cele mai importante observaţii ale Comisiei de la Veneţia se vor regăsi în textul constituţional”, a afirmat Iordache. Întrebat punctual despre propunerea Comisiei de la Veneţia ca suspendarea preşedintelui să fie decisă de o instanţă şi de nu de către Parlament, Florin Iordache a replicat”este un comentariu, nu o observaţie”. Colegul său de partid, Ciprian Nica, este mai explicit. “Vom analiza observaţiile Comisiei de la Veneţia. Vom vedea dacă este sau nu cazul să ţinem cont de ele. Ei vin să facă propuneri, nu să scrie Constituţia României. Nu suntem obligaţi să ţinem cont de ele”, afirmă Ciprian Nica.

Un alt semn de întrebare este legat de faptul că din momentul votului în Parlament – 5 sau 6 mai, rămân doar 17 sau 18 zile pentru campania propriu-zisă în care varianta finală să fie prezentată alegătorilor.  Intervalul pare destul de scurt, în condiţiile în care Constituţia oferă un termen de maximum 30 de zile. În plus, liderii USL trebuie să convingă peste 50% din alegători să vină la vot. “Suntem contrânşi de termenele menţionate. Dacă unele avize vor veni mai repede, ne vom reorienta”, afirmă Florin Iordache. “Oamenii nu pot spune că nu cunosc Constituţia. Au fost dezbateri ale Forumului constituţional, iar varianta votată de Comisia Constituţională este pe site. Vom pune pe site fiecare articol din varianta finală, imediat ce va fi votat”, susţine Ciprian Nica.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă