12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportDe ce nu renunţă Diaconu la mandatul de senator

De ce nu renunţă Diaconu la mandatul de senator

Agenţia Naţională de Integritate a cerut Senatului revocarea lui Mircea Diaconu, solicitare ce vine în urma boicotării şedinţei de luni a plenului Senatului, în care trebuia să se discute despre încetarea mandatului acestuia.

“Orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităţilor afectează în mod grav atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), cât şi percepţia cetăţenilor asupra domniei legii şi a statului de drept”, precizează, într-un comunicat de presă, Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

ANI arată că prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost menţinut “ca temeinic şi legal Raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu”, hotărâre ce a rămas “definitivă şi irevocabilă în urmă cu mai bine de patru luni, la data de 19 iunie 2012”. “De asemenea, menţionăm faptul că Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioadă de trei ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea 176/2010 – «persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului»”, subliniază ANI.

Luni, şedinţa de plen a Senatului în care urma să se discute subiectul încetării mandatului senatorului Mircea Diaconu a fost suspendată de preşedintele acestui for, Crin Antonescu, după ce a constatat că nu a fost întrunită prezenţa minimă a parlamentarilor. Senatorii Traian Igaş (PDL) şi Toni Greblă (PSD) reclamă că şedinţa de luni a plenului a fost suspendată din cauza absenţei parlamentarilor din cealaltă tabără politică, în situaţia în care trebuia să se discute despre încetarea mandatului senatorului Mircea Diaconu. Senatorul PDL Traian Igaş a declarat presei că şedinţa de plen a fost suspendată din cauza absenţilor din partea puterii, susţinând că din partea democrat-liberalilor au fost prezenţi “undeva la 75% din numărul grupului parlamentar”.

De ce este incompatibil Diaconu

Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a constatat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Pe de altă parte, în 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat senatorul Mircea Diaconu.

ANI a reclamat totodată şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, ar fi promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, “în mod direct un folos material pentru soţia sa”.

Pentru aceste fapte procurorii au început, pe 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă