15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportDe ce nu mai este posibilă resuscitarea USL

De ce nu mai este posibilă resuscitarea USL

Cum cele două formaţiuni îşi fac calcule separate, social-democraţii se apropie de o guvernare alături de PC, UNPR şi, eventual, UDMR. Ceea ce înseamnă că PSD va lua grosul poziţiilor pierdute de liberali. Noua majoritate pare dispusă să voteze legi precum cea a amnistiei, care nu a avut sprijinul PNL.

La rândul său, Crin Antonescu se află într-o campanie de atragere a alegătorilor care au votat cu Traian Băsescu în 2009, de al căror sprijin va avea nevoie într-un eventual tur II. Din acest motiv, un pas înapoi l-ar aduce într-o situaţie complicată: dacă USL nu se rupe, Antonescu tot nu poate fi sigur pe sprijinul PSD, dar credibilitatea, ca posibil candidat al dreptei, va fi afectată.

Pe acest fond, Antonescu a adăugat, ieri un nou motiv de despărţire: a acuzat faptul că unii miniştri liberali au făcut jocurile lui Ponta, fapt care l-a obligat să-i scoată din Guvern.Şi tot ieri liderul PNL l-a avertizat pe Victor Ponta că îşi va pierde postul de premier dacă îl refuză pe Iohannis pe postul de vicepremier.

Cu o zi înainte de expirarea termenului limită auto-fixat pentru negocieri, liderii PSD şi PNL se comportă ca şi cum deja s-au despărţit. Social-democraţii împart pe la colţuri posturile liberalilor din Guvern, în timp ce PNL ameninţă cu moţiunea de cenzură şi schimbarea lui Victor Ponta, din postul de premier, cu Klaus Iohannis.

Un nou episod din războiul declaraţiilor s-a consumat ieri, când Crin Antonescu l-a avertizat pe Victor Ponta că, dacă nu îl numeşte pe Iohannis vicepremier, acesta va ajunge premier în locul său. “Îi transmit domnului Ponta un mesaj foarte simplu: să accepte ceea ce e dreptul nostru şi ceea ce-i spre binele domniei sale, să-l aibă pe Klaus Iohannis vicepremier decât, mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis să devină premier.

Citeşte şi: Antonescu: Klaus Iohannis ar putea fi premier în locul lui Ponta. Ponta: Problema USL nu mai poate fi rezolvată doar de doi oameni

Evident, în locul domniei sale. Domnul Ponta poate cel mult să se menţină la putere până în toamnă – în cel mai bun caz pentru domnia sa – dar în condiţiile în care a rupt USL, n-are cum să-şi mai imagineze că poate rămâne premier după toamnă, decât cu un preşedinte pe care-l pune domnia sa”, i-a transmis Antonescu lui Ponta.

Citeşte şi: Ponta, despre lipsa unei discuţii cu Antonescu: Problema USL nu mai poate fi rezolvată de doi oameni

Avertismentul lui Antonescu a venit în contextul în care el a anunţat că, dacă Ponta nu acceptă propunerile PNL, cu Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne, marţi miniştrii liberali îşi vor da demisiile. Ulterior, PNL va pregăti o moţiune de cenzură. Mai mult, liberalul este convins că îl va învinge pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, dacă acesta va decide să candideze. După ce Ponta a vorbit despre un candidat USD, Antonescu a acuzat PSD că şi-a propus, de un an de zile, să îi retragă sprijinul la prezidenţiale, iar acum social-democraţii au trecut la fapte. El l-a acuzat pe Ponta că nu respectă independenţa justiţiei şi nu a luat în serios propunerile economice ale PNL.

Citeşte şi: Antonescu: Decizia pentru Guvernul USL nu este la mine. Nu am fost în Bucureşti, dar m-am uitat la telefon, din când în când, să văd dacă mă sună un anumit om politic

Culisele conflictului

Cum la ora actuală, PSD şi-a asigurat o majoritate parlamentară cu PC, UNPR şi, eventual, UDMR, afirmaţiile lui Antonescu par mai degrabă menite să transmită un mesaj electoratului: un vot pentru Antonescu la prezidenţiale echivalează cu un vot pentru Iohannis ca premier.

Elementul declanşator al crizei decisive din USL pare să fie acelaşi personaj care a anunţat primul înfiinţarea alianţei, în 2011: Dan Voiculescu. Partidul pe care îl patronează, PC, a cerut să primească un post de vicepremier special înfiinţat, în schimbul ocupării de către Klaus Iohannis, propus de PNL, a poziţiei care revine acestui partid. Refuzul PNL a dus la blocarea negocierilor şi i-a permis lui Ponta să clameze imposibilitatea restructurării în Parlament, necesară pentru numirea lui Iohannis ca vicepremier şi ministru de Interne, în absenţa consensului din coaliţia majoritară.

Citeşte şi: Antonescu: Eu nu dau ultimatumuri. Ponta ori înţelege greu, ori uită, noi am făcut propuneri de trei săptămâni

A fost cel mai recent episod dintr-o serie de crize care au escaladat în ultimele luni de zile şi care au anticipat finalul: opoziţia PNL la proiectul Roşia Montană, scandalul legat de comisia Nana, detaşarea liberalilor de votul comun la Codul Penal, cearta legată de electorată sau deciziile prin care premierul a întărit ministerele conduse de social-democraţi în dauna celor conduse de liberali.

Dincolo de manifestările publice, USL a ajuns în pragul rupturii, pentru că susţinerea lui Crin Antonescu la prezidenţiale de către PSD este imposibil de pus în practică. Pe actuala Constituţie, care este puţin probabil să mai fie schimbată, preşedintele joacă un rol decisiv în numirea premierului. Ceea ce acum este oficial – după ce Victor Ponta a declarat că USD îşi va căuta prezidenţiabil –se ştia în culise de mai multă vreme. Conştientizarea acestui fapt de către PNL s-a suprapus cu declanşarea scandalului Roşia Montană, în septembrie 2013.

În plus, baronii locali din PSD au toate motivele să îşi dorească un candidat propriu după ce Crin Antonescu a anunţat că, dacă va ajunge preşedinte, nu îşi va folosi puterea pentru a bloca activitatea justiţiei.

Citeşte şi: Antonescu: Am renunţat şi la desfiinţarea USD, nu se poate spune că nu am făcut concesii

Calcule separate

Din cauza conflictelor publice şi a intereselor divergente nu a mai funcţionat nici relaţia bună dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu, care în trecut a fost prezentată drept piatra de temelie a alianţei. Cei doi au avut momente în care nu şi-au răspuns la telefon, un nou episod de acest gen consumându-se chiar la finalul săptămânii trecute. Antonescu a anunţat că l-a sunat pe Ponta şi acesta nu i-a răspuns, iar premierul a replicat că era într-o întâlnire oficială cu omologul său moldovean. Însă, Antonescu nu a reuşit, potrivit propriilor sale declaraţii, să discute cu Ponta nici a doua zi.

Citeşte şi: Antonescu: Am schimbat miniştrii PNL care se comportau ca executanţi ai ordinelor premierului

Acum, cele două partide îşi fac calcule separate, care îi exclud pe foştii parteneri şi tocmai asta face aproape imposibilă împăcarea. Social-democraţii se apropie de o guvernare alături de partide mici precum PC, UNPR şi, eventual, UDMR. Ceea ce înseamnă că PSD va lua grosul poziţiilor pe care le vor pierde liberalii. Noua majoritate pare dispusă să voteze legi precum cea a amnistiei, care nu a avut sprijinul PNL.

La rândul său, Crin Antonescu se află într-o campanie de atragere a alegătorilor care au votat cu Traian Băsescu în 2009, de al căror sprijin va avea nevoie într-un eventual tur II împotriva candidatului PSD. Din acest motiv, un pas înapoi l-ar aduce într-o situaţie complicată: dacă USL se păstrează, tot nu va avea certitudinea sprijinului PSD, dacă însă amână, credibilitatea sa în postura de candidat unic al dreptei va fi afectată. Crin Antonescu a adăugat, ieri, la o reuniune a PNL desfăşurată la Deva, încă un motiv de despărţire. El a afirmat că unii miniştri ai formaţiunii “au început să se comporte mai curând ca nişte funcţionari executanţi ai ordinelor premierului” decât ca reprezentanţi PNL, ei au fost schimbaţi şi “de aici a început toată bătălia”.

Spiritele nu au fost calmate nici de anunţul lui Crin Antonescu că PNL renunţă să mai ceară desfiinţarea USD, renunţare calificată de Victor Ponta drept lipsită de relevanţă.

Cum arată majoritatea USD

l În Camera Deputaţilor, USD şi Minorităţile au 206 voturi, iar majoritatea necesară este de 206 voturi. UDMR ar mai aduce încă 18 voturi.

l La Senat, USD are 84 de senatori, iar majoritatea este de 86. UDMR ar mai aduce opt senatori.

l La nivelul întregului Parlament, grupurile reunite ale USD plus minorităţile contabilizează 290 de parlamentari. Majoritatea în Camerele reunite este de 289 de aleşi. UDMR ar mai aduce 26 de parlamentari.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă