20.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSportDe ce l-a ameninลฃat Traian Bฤƒsescu pe Andrei Marga cu SUSPENDAREA

De ce l-a ameninลฃat Traian Bฤƒsescu pe Andrei Marga cu SUSPENDAREA

Ministrul Afacerilor Externe a fost anunลฃat de cฤƒtre Administraลฃia Prezidenลฃialฤƒ cฤƒ va fi suspendat dacฤƒ nu trimite toate documentele aferente numirii unor ambasadori, în special a celui propus pentru Roma, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

„În timpul acestei întâlniri (cu oamenii de afaceri prezenลฃi la Camera de Comerลฃ-n.r.), am avut o discuลฃie telefonicฤƒ urgentฤƒ cu ministrul Marga, care m-a informat cฤƒ pe problema unor ambasadori care au fost audiaลฃi ลŸi au primit vot negativ în comisiile de politicฤƒ externฤƒ, de la Cotroceni i s-a transmis cฤƒ dacฤƒ nu trimite toate documentele – este vorba în special de ambasadorul de la Roma, dacฤƒ am înลฃeles bine, din scurta discuลฃie – va fi suspendat pentru cฤƒ nu îลŸi îndeplineลŸte îndatoririle. Eu am considerat cฤƒ nu avem nevoie de o nouฤƒ crizฤƒ ลŸi avem nevoie de ministrul de Externe, astfel cฤƒ i-am cerut sฤƒ procedeze la trimiterea documentelor cฤƒtre preลŸedinte, dar în momentul în care Parlamentul a dat aviz negativ ลŸi preลŸedintele vrea sฤƒ numeascฤƒ mâine ambasadori, se dorea o nouฤƒ crizฤƒ”, a spus Ponta.

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX cฤƒ premierul Ponta a fost informat, joi, cฤƒ preลŸedintele Traian Bฤƒsescu intenลฃioneazฤƒ sฤƒ îl suspende pe Andrei Marga din postul de ministru al Afacerilor Externe, pentru cฤƒ ministrul insistฤƒ în cazul numirii unui ambasador care nu are avizul Parlamentului.

„Este vorba în principal de ambasadorul de la Roma”, au arฤƒtat sursele.

Anterior, premierul Victor Ponta a plecat pentru un minut din ลŸedinลฃa cu oamenii de afaceri de la Camera de Comerลฃ pentru o discuลฃie telefonicฤƒ, afirmând la întoarcere cฤƒ a aflat cฤƒ preลŸedintele Traian Bฤƒsescu îl lasฤƒ fฤƒrฤƒ ministrul de Externe.

„Am ieลŸit din salฤƒ, pentru cฤƒ am fost sunat ลŸi am aflat cฤƒ Traian Bฤƒsescu tocmai mฤƒ lasฤƒ fฤƒrฤƒ ministrul de Externe”, a spus Ponta.

El a declarat ulterior presei cฤƒ a avut o discuลฃie cu ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, în care a aflat cฤƒ acesta a fost atenลฃionat de cฤƒtre PreลŸedinลฃie cฤƒ ar putea fi suspendat.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat însฤƒ, întrebat despre faptul cฤƒ premierul Victor Ponta a spus cฤƒ a aflat cฤƒ Traian Bฤƒsescu tocmai îl lasฤƒ fฤƒrฤƒ ministrul de Externe, cฤƒ nu ลŸtie despre ce este vorba.

„Nu ลŸtiu, nici nu ลŸtiu la ce vฤƒ referiลฃi”, a spus Marga.

Întrebat dacฤƒ a avut vreo discuลฃie cu premierul sau cu preลŸedintele Traian Bฤƒsescu privind o eventualฤƒ suspendare a sa din funcลฃie, precum ลŸi despre reproลŸurile care i-ar fi aduse, Marga a spus ca nu a avut nicio discuลฃie pe aceastฤƒ temฤƒ ลŸi cฤƒ nici nu întelege despre ce ar fi vorba.

Comisiile pentru politicฤƒ externฤƒ ale Parlamentului au respins, pe 26 iunie, propunerea MAE ca Dana Manuela Constantinescu sฤƒ fie numitฤƒ ambasator al României în Italia, cu reprezentare ลŸi în Malta ลŸi San Marino.

Propunerea a întrunit 9 voturi „împotrivฤƒ”, trei voturi „pentru” ลŸi douฤƒ abลฃineri.

În cadrul audierilor, ea nu a ลŸtiut sฤƒ spunฤƒ numele miniลŸtrilor italieni care deลฃin portofoliile de Interne ลŸi Externe.

Ministrul Marga a declarat, pe 19 iunie, cฤƒ premierul Victor Ponta ลŸi preลŸedintele Traian Bฤƒsescu au opinii divergente privind nominalizarea Danei Constantinescu pentru postul de ambasador al României la Roma, propunere fฤƒcutฤƒ de fostul ministru Cristian Diaconescu.

Marga a arฤƒtat cฤƒ el susลฃine opinia premierului Victor Ponta, însฤƒ a inclus-o pe Dana Constantinescu, propunere formulatฤƒ de predecesorul sฤƒu, Cristian Diaconescu, în lista de nominalizฤƒri de ambasadori pe care MAE a transmis-o spre avizare comisiilor de politicฤƒ externฤƒ ale Parlamentului.

„Discutând, ca de obicei, sincer, este o discuลฃie privind ocuparea Ambasadei României de la Roma, acolo avem opinii clar divergente. Opinia PreลŸedinลฃiei este una, opinia primului-ministru este alta, opinia fostului ministru de Externe care a dat aprobarea este alta, opinia actualului ministru de Externe este aidoma opiniei primului-ministru ลŸi a altora dintre cei care au analizat”, a declarat Marga, dupฤƒ audierea de la Comisia de politicฤƒ externฤƒ a Senatului.

El a arฤƒtat cฤƒ nu trebuie „dramatizatฤƒ” aceastฤƒ densitate de opinii. „Prin urmare, suntem în situaลฃia aceasta, dar nu trebuie sฤƒ dramatizฤƒm densitatea de opinii. Vreau sฤƒ spun urmฤƒtorul lucru: când apar opinii diverse, trebuie tratate lucrurile pฤƒstrând legalitatea ลŸi urmฤƒrind-o cu stricteลฃe”, a spus Marga.

De asemenea, ลŸeful diplomaลฃiei a arฤƒtat cฤƒ a inclus nominalizarea Danei Constantinescu pentru postul de ambasador al României la Roma în lista de propuneri pe care MAE a transmis-o comisiilor parlamentare, având în vedere ลŸi cฤƒ trebuie sฤƒ respecte semnฤƒtura predecesorului sฤƒu, Cristian Diaconescu. „Propunerea este. De ce? A fost fฤƒcutฤƒ de fostul ministru de Externe ลŸi am considerat, pentru cฤƒ este ลŸi un anumit fair-play între miniลŸtri, chiar dacฤƒ ei au pฤƒreri divergente în multe privinลฃe, sฤƒ respecte semnฤƒtura unui ministru, presupunând cฤƒ fiecare ministru dฤƒ în mod serios semnฤƒtura, adicฤƒ dupฤƒ ce chibzuieลŸte”, a mai spus Marga

PreลŸedintele Comisiei pentru politicฤƒ externฤƒ a Senatului, Mircea Geoanฤƒ, i-a cerut la începutul lunii iunie ministrului Marga sฤƒ retransmitฤƒ Parlamentului propunerile de ambasadori pentru posturile vacante, având în vedere neregularitฤƒลฃile de la audierea din 24 aprilie. Geoanฤƒ i-a adresat o scrisoare lui Marga cu privire la solicitarea sa, el subliniind în text cฤƒ este „esenลฃialฤƒ” analizarea de cฤƒtre Parlament a listei cu ambasadorii propuลŸi pentru diferite ลฃฤƒri, având în vedere „controversele care au însoลฃit desemnarea unor ambasadori ai României în ultima perioadฤƒ”.

Marga declara pe 17 mai cฤƒ preลŸedintele Traian Bฤƒsescu a solicitat audierea din nou în comisiile de specialitate ale Parlamentului a Danei Constantinescu, ambasadorul propus pentru Italia, deoarece la precedenta ลŸedinลฃฤƒ nu s-a întrunit cvorumul. „În legฤƒturฤƒ cu ambasadorul din Italia, nu a avut cvorum comisia atunci când i-a dat avizul. De la PreลŸedinลฃie s-a cerut sฤƒ se întruneascฤƒ toate condiลฃiile legale ลŸi de aceea aลŸteptฤƒm acum sฤƒ intre din nou în comisie”, a afirmat Marga.

Fostul preลŸedinte al Comisiei de politicฤƒ externฤƒ din Senat, Titus Corlฤƒลฃean, declara pe 24 aprilie, înainte de cฤƒderea Guvernului Ungureanu, cฤƒ „slujitorii” lui Traian Bฤƒsescu din Parlament ลŸi din MAE ar fi convocat ilegal o ลŸedinลฃฤƒ a comisiilor de politicฤƒ externฤƒ, pentru audierea unor ambasadori fฤƒrฤƒ acordul opoziลฃiei de atunci, printre aceลŸtia fiind ลŸi propunerea pentru Italia.

„Am descoperit cฤƒ pe lista acestor ambasadori figureazฤƒ o ลฃintฤƒ extrem de importantฤƒ pentru domnul Traian Bฤƒsescu, se numeลŸte postul de ambasador al României în Italia”, a afirmat Corlฤƒลฃean.
El a acuzat cฤƒ Dana Manuela Constantinescu, în prezent ambasador în Slovenia, ar fi o „sinecurฤƒ politicฤƒ”, afirmând cฤƒ aceasta a fost ลŸef serviciu în Ministerul Transporturilor, între 1996-1999, iar ulterior a fost numitฤƒ de Traian Bฤƒsescu director general în acelaลŸi minister.

„Altfel spus, o colaboratoare apropiatฤƒ a lui Traian Bฤƒsescu din anii anteriori, care nu are nicio legฤƒturฤƒ cu serviciul diplomatic de carierฤƒ (…) ลŸi care acum a primit misiunea de la comandantul suprem de a rezolva alegerile parlamentare din toamna acestui an, unde se aflฤƒ o importantฤƒ comunitate româneascฤƒ”, a mai spus Corlฤƒลฃean.

Procedural, MAE face propunerea de ambasador pentru un post. Aceasta se transmite la Guvern ลŸi apoi la PreลŸedinลฃie. PreลŸedintele îลŸi dฤƒ acceptul, dupฤƒ care propunerea este trimisฤƒ la Comisiile de politicฤƒ externฤƒ ale Parlamentului, care audiazฤƒ candidatul ลŸi dau un aviz consultativ. Dupฤƒ audieri, ลŸeful statului semneazฤƒ decretul de trimitere la post, pe baza cฤƒruia ambasadorul prezintฤƒ scrisorile de acreditare.

Cele mai citite

Fostul dinamovist Mihai Popescu a avut prima conferinศ›ฤƒ la FCSB! Ce a declarat

Mihai Popescu, la prima conferinศ›ฤƒ dupฤƒ semnarea cu FCSB. Mihai Popescu, fundaศ™ul central รฎn vรขrstฤƒ de 31 de ani, proaspฤƒt transferat de la Farul, a...

Curca plouatฤƒ – Academia Catavencu

IPS Teodosie cฤƒdelniศ›a, GPS-ul ศ™i apa - Academia Caศ›avencu Ministrul Adrian Cรขciu a dat vina pe autoritฤƒศ›ile locale pentru dezastrul produs de vijelii ศ™i...

Siegfried Mureศ™an, desemnat negociator-ศ™ef al bugetului UE. Este primul europarlamentar romรขn care ocupฤƒ o asemenea funcศ›ie

Europarlamentarul liberal Siegfried MureลŸan, membru al grupului Partidului Popular European (PPE), a fost desemnat de cฤƒtre grupurile politice din Parlamentul European pentru a ocupa...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ