25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportDe ce l-a ameninţat Traian Băsescu pe Andrei Marga cu SUSPENDAREA

De ce l-a ameninţat Traian Băsescu pe Andrei Marga cu SUSPENDAREA

Ministrul Afacerilor Externe a fost anunţat de către Administraţia Prezidenţială că va fi suspendat dacă nu trimite toate documentele aferente numirii unor ambasadori, în special a celui propus pentru Roma, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

„În timpul acestei întâlniri (cu oamenii de afaceri prezenţi la Camera de Comerţ-n.r.), am avut o discuţie telefonică urgentă cu ministrul Marga, care m-a informat că pe problema unor ambasadori care au fost audiaţi şi au primit vot negativ în comisiile de politică externă, de la Cotroceni i s-a transmis că dacă nu trimite toate documentele – este vorba în special de ambasadorul de la Roma, dacă am înţeles bine, din scurta discuţie – va fi suspendat pentru că nu îşi îndeplineşte îndatoririle. Eu am considerat că nu avem nevoie de o nouă criză şi avem nevoie de ministrul de Externe, astfel că i-am cerut să procedeze la trimiterea documentelor către preşedinte, dar în momentul în care Parlamentul a dat aviz negativ şi preşedintele vrea să numească mâine ambasadori, se dorea o nouă criză”, a spus Ponta.

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că premierul Ponta a fost informat, joi, că preşedintele Traian Băsescu intenţionează să îl suspende pe Andrei Marga din postul de ministru al Afacerilor Externe, pentru că ministrul insistă în cazul numirii unui ambasador care nu are avizul Parlamentului.

„Este vorba în principal de ambasadorul de la Roma”, au arătat sursele.

Anterior, premierul Victor Ponta a plecat pentru un minut din şedinţa cu oamenii de afaceri de la Camera de Comerţ pentru o discuţie telefonică, afirmând la întoarcere că a aflat că preşedintele Traian Băsescu îl lasă fără ministrul de Externe.

„Am ieşit din sală, pentru că am fost sunat şi am aflat că Traian Băsescu tocmai mă lasă fără ministrul de Externe”, a spus Ponta.

El a declarat ulterior presei că a avut o discuţie cu ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, în care a aflat că acesta a fost atenţionat de către Preşedinţie că ar putea fi suspendat.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat însă, întrebat despre faptul că premierul Victor Ponta a spus că a aflat că Traian Băsescu tocmai îl lasă fără ministrul de Externe, că nu ştie despre ce este vorba.

„Nu ştiu, nici nu ştiu la ce vă referiţi”, a spus Marga.

Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu premierul sau cu preşedintele Traian Băsescu privind o eventuală suspendare a sa din funcţie, precum şi despre reproşurile care i-ar fi aduse, Marga a spus ca nu a avut nicio discuţie pe această temă şi că nici nu întelege despre ce ar fi vorba.

Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului au respins, pe 26 iunie, propunerea MAE ca Dana Manuela Constantinescu să fie numită ambasator al României în Italia, cu reprezentare şi în Malta şi San Marino.

Propunerea a întrunit 9 voturi „împotrivă”, trei voturi „pentru” şi două abţineri.

În cadrul audierilor, ea nu a ştiut să spună numele miniştrilor italieni care deţin portofoliile de Interne şi Externe.

Ministrul Marga a declarat, pe 19 iunie, că premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au opinii divergente privind nominalizarea Danei Constantinescu pentru postul de ambasador al României la Roma, propunere făcută de fostul ministru Cristian Diaconescu.

Marga a arătat că el susţine opinia premierului Victor Ponta, însă a inclus-o pe Dana Constantinescu, propunere formulată de predecesorul său, Cristian Diaconescu, în lista de nominalizări de ambasadori pe care MAE a transmis-o spre avizare comisiilor de politică externă ale Parlamentului.

„Discutând, ca de obicei, sincer, este o discuţie privind ocuparea Ambasadei României de la Roma, acolo avem opinii clar divergente. Opinia Preşedinţiei este una, opinia primului-ministru este alta, opinia fostului ministru de Externe care a dat aprobarea este alta, opinia actualului ministru de Externe este aidoma opiniei primului-ministru şi a altora dintre cei care au analizat”, a declarat Marga, după audierea de la Comisia de politică externă a Senatului.

El a arătat că nu trebuie „dramatizată” această densitate de opinii. „Prin urmare, suntem în situaţia aceasta, dar nu trebuie să dramatizăm densitatea de opinii. Vreau să spun următorul lucru: când apar opinii diverse, trebuie tratate lucrurile păstrând legalitatea şi urmărind-o cu stricteţe”, a spus Marga.

De asemenea, şeful diplomaţiei a arătat că a inclus nominalizarea Danei Constantinescu pentru postul de ambasador al României la Roma în lista de propuneri pe care MAE a transmis-o comisiilor parlamentare, având în vedere şi că trebuie să respecte semnătura predecesorului său, Cristian Diaconescu. „Propunerea este. De ce? A fost făcută de fostul ministru de Externe şi am considerat, pentru că este şi un anumit fair-play între miniştri, chiar dacă ei au păreri divergente în multe privinţe, să respecte semnătura unui ministru, presupunând că fiecare ministru dă în mod serios semnătura, adică după ce chibzuieşte”, a mai spus Marga

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Mircea Geoană, i-a cerut la începutul lunii iunie ministrului Marga să retransmită Parlamentului propunerile de ambasadori pentru posturile vacante, având în vedere neregularităţile de la audierea din 24 aprilie. Geoană i-a adresat o scrisoare lui Marga cu privire la solicitarea sa, el subliniind în text că este „esenţială” analizarea de către Parlament a listei cu ambasadorii propuşi pentru diferite ţări, având în vedere „controversele care au însoţit desemnarea unor ambasadori ai României în ultima perioadă”.

Marga declara pe 17 mai că preşedintele Traian Băsescu a solicitat audierea din nou în comisiile de specialitate ale Parlamentului a Danei Constantinescu, ambasadorul propus pentru Italia, deoarece la precedenta şedinţă nu s-a întrunit cvorumul. „În legătură cu ambasadorul din Italia, nu a avut cvorum comisia atunci când i-a dat avizul. De la Preşedinţie s-a cerut să se întrunească toate condiţiile legale şi de aceea aşteptăm acum să intre din nou în comisie”, a afirmat Marga.

Fostul preşedinte al Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, declara pe 24 aprilie, înainte de căderea Guvernului Ungureanu, că „slujitorii” lui Traian Băsescu din Parlament şi din MAE ar fi convocat ilegal o şedinţă a comisiilor de politică externă, pentru audierea unor ambasadori fără acordul opoziţiei de atunci, printre aceştia fiind şi propunerea pentru Italia.

„Am descoperit că pe lista acestor ambasadori figurează o ţintă extrem de importantă pentru domnul Traian Băsescu, se numeşte postul de ambasador al României în Italia”, a afirmat Corlăţean.
El a acuzat că Dana Manuela Constantinescu, în prezent ambasador în Slovenia, ar fi o „sinecură politică”, afirmând că aceasta a fost şef serviciu în Ministerul Transporturilor, între 1996-1999, iar ulterior a fost numită de Traian Băsescu director general în acelaşi minister.

„Altfel spus, o colaboratoare apropiată a lui Traian Băsescu din anii anteriori, care nu are nicio legătură cu serviciul diplomatic de carieră (…) şi care acum a primit misiunea de la comandantul suprem de a rezolva alegerile parlamentare din toamna acestui an, unde se află o importantă comunitate românească”, a mai spus Corlăţean.

Procedural, MAE face propunerea de ambasador pentru un post. Aceasta se transmite la Guvern şi apoi la Preşedinţie. Preşedintele îşi dă acceptul, după care propunerea este trimisă la Comisiile de politică externă ale Parlamentului, care audiază candidatul şi dau un aviz consultativ. După audieri, şeful statului semnează decretul de trimitere la post, pe baza căruia ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă