20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSportDe ce guvernul Ponta nu o consultă pe Gabriela Szabo, deşi legea...

De ce guvernul Ponta nu o consultă pe Gabriela Szabo, deşi legea îl obligă

Reprezentanţii societăţii civile din Consiliul Economic şi Social sunt ignoraţi de premierul care i-a numit în acest organism, deşi potrivit legii ar trebui consultaţi obligatoriu asupra proiectelor iniţiate de guvern şi asupra propunerilor legislative ale parlamentarilor.

Premierul Victor Ponta a semnat în acest an legea 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social (CES). Acest Consiliu ar trebui să deţină un rol foarte important urmând “să fie consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor”. De asemenea, Consiliul se poate autosesiza propunând legi şi măsuri. CES urmează să acopere, potrivit legii, principalele domenii de specialitate: economie, educaţie, protecţia consumatorului, profesii liberale, sănătate, industrie etc. Altfel zis, cabinetul Ponta nu poate face nici o mişcare fără să se consulte cu acest Consiliu.

Pe hârtie totul e perfect

Teoretic, o iniţiativă excelentă în contextul în care normele şi legile executivului ar urma să fie analizate, supervizate şi în final “avizate în mod obligatoriu” de un Consiliul format din specialişti. Consiliul este format din 45 de membri (o treime aparţinând patronatelor, alta din confederaţiile sindicale, iar ultimii 15 membri sunt numiţi direct de premier din rândul societăţii civile).

Premierul şi-a onorat această sarcină şi i-a numit discreţionar pe membri societăţii civile din CES la 1 august. Am cerut guvernului să ne explice pe ce criterii au fost numiţi membri societăţii civile în CES, dar executivul a preferat să ne ignore (prima cerere oficială a fost transmisă prin email pe 6 septembrie). Un răspuns ar fi fost obligatoriu chiar şi numai din perspective faptului că fiecare membru al CES este plătit cu bani de la bugetul de stat – “pentru activitatea desfăşurată, membrii Plenului Consiliului Economic şi Social primesc o indemnizaţie lunară în cuantum de 20% din cuantumul indemnizaţiei stabilite pentru preşedinte”. Tăcerea guvernului poate fi explicată prin faptul că acest organism deosebit de important, care ar trebui să supervizeze activitatea guvernului, la trei luni de la formarea sa nu funcţionează. Reprezentanţii societăţii civile în CES nu par foarte preocupaţi de acest aspect deşi au fost numiţi direct de premier şi ar trebui să vegheze la politicile de dezvoltare ale României.

Aşteptăm să ne constituim        

Nedelcu Preda este preşedintele Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice şi unul dintre membri CES. Ne-a explicat că a dobândit această calitate deoarece asociaţia lui reprezintă persoanele vârstnice. “În acest moment, Consiliul nu este constituit astfel încât nu am fost consultaţi şi nu am dat nici un aviz pe nici un act normativ care a ajuns în Parlament. Am fost înştiinţat oficial printr-un fax de calitatea de reprezentant al societăţii civile în Consiliul Economic şi Social şi am fost invitat alături de ceilalţi membri la guvern unde ni s-a adus acest lucru la cunoştiinţă într-o şedinţă la care a participat Ministrul pentru dialog social Doina Pană. Asta a fost tot.” Nedelcu spune că din moment ce Consiliu nu funcţionează nu a primit nici un ban.

Pe listă apare şi un nume celebru. Reprezentanta Federaţiei Culturale Delta în CES este campioana olimpică şi mondială  Gabriela Szabo. Preşedinta Federaţiei Culturale, Camelia Moldoveanu ne-a confirmat acest aspect dar spune că “nu ştiu dacă CES funcţionează în acest moment. Noi am trimis la guvern documente care conţin informaţii despre reprezentantul nostru”. Am întrebat-o în ce domenii va fi Fundaţia consultată, dar nu am primit nici un răspuns. 

Loredana Urzică, un alt membru al CES este student şi, în acelaşi timp, preşedintele Uniunii Studenţilor din România (USR): “Ni s-a spus că ne vom constitui ca şi Consiliu luna septembrie dar au existat unele probleme procedurale rămase de la vechea comisie şi aşteptăm să fim convocaţi. Ceea ce ştiu este că în vechea comisie existau o serie de experţi care acopereau diverse domenii precum cel legislativ, economic şi ei cred că erau plătiţi pentru asta. Nu vă pot spune dacă unii dintre experţi vor fi din cadru USR. Uniunea va avea un cuvânt important de spus în ceea ce priveşte educaţia, domeniu în care vom fi consultaţi şi vom putea chiar iniţia legi.”

Cele mai citite

Bugetul Agriculturii, suplimentat cu un miliard de lei pentru subvenţiile fermierilor. Barbu: plăţile, de săptămâna viitoare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, suplimentarea cu un miliard de lei a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata subvenţiilor de 100 de euro...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă