12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSport“Dacă noi nu ne vreţi, noi vă vrem”. ONG-urile se feresc de...

“Dacă noi nu ne vreţi, noi vă vrem”. ONG-urile se feresc de parlamentari, aleşii agreează ONG-urile

Organizaţiile neguvernamentale sunt văzute cu ochi buni de majoritatea parlamentarilor: 67% au o părere bună despre acestea, în timp ce 15 procente o părere foarte bună. Doar 17 din 100 de aleşi au o părere nu prea bună, în timp ce un singur procent dintre cei chestionaţi au declarat că au o părere proastă despre acestea.

Parlamentarii nu se bucură de acelaşi respect din partea organizaţiilor, potrivit studiului citat. Doar un procent dintre ONG-uri au o părere bună despre activitatea aleşilor, în timp ce alte nouă la sută au o părere bună. Majoritatea organizaţiilor incluse în eşantion, 57%, au o părere “nu prea bună”, 19% o părere proastă, iar 14% o părere foarte proastă.

În general opinia parlamentarilor despre societatea civilă şi activitatea acesteia este mult mai bună decât a ONG-urilor despre aleşii din Parlament, se arată în comunicatul IPP. 86% dintre senatorii şi deputaţii care au participat în această cercetare, spun că utilizează rapoartele şi analizele realizate de către ONG-uri.

ONG-urile participante la cercetare sunt mult mai circumspecte în colaborarea cu parlamentarii, cele mai multe apreciind că ar putea fi speculată politic spre avantajul de imagine al politicianului implicat. 44% dintre respondenţii din rândul ONG-urilor au declarat că nu au colaborat cu parlamentarii din acest mandat.

Cei mai mulţi reprezentanţi de ONG (81%) declară că parlamentarii români au o atitudine de indiferenţă/ignoranţă faţă de activităţile ONG-urilor în timp ce doar o mică parte (6%) percep o atitudine de susţinere în rândul acestora, se arată în studiu.

Parlamentarii sunt conştienţi de faptul că în prezent ONG-urile colaborează mai strâns cu autorităţi ale administraţiei publice locale şi sunt interesaţi să preia sugestiile concrete ale societăţii civile în diferite etape ale procesului deliberativ, spun cei de la IPP.

Descărcaţi studiul complet AICI.

Cercetarea a fost realizată în perioada 25 aprilie – 20 mai, pe un eşantion reprezentativ de 321 de parlamentari din toate partidele şi 220 de ONG-uri din întreaga ţară. Marja de eroare a studiului este de +/- 3 procente.

Cele mai citite

Un atac rus cu bombe aeriene în orașul ucrainean Dergaci a rănit șase copii și un adult

Şase copii şi un adult au fost răniţi joi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei,...

Medicii din Iași au transplantat organe prelevate de la un donator din Bulgaria

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare în domeniu...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...
Ultima oră
Pe aceeași temă