2 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăSportVIDEO. De ce nu crede Traian Băsescu că Opoziţia va ajunge la...

VIDEO. De ce nu crede Traian Băsescu că Opoziţia va ajunge la guvernare

Prima ieşire publică a fostului preşedinte Traian Băsescu la o emisiune televizată, cea de la Televiziunea Naţională, a fost aşteptată cu mare interes de toată presa din România. Toate televiziunile au anunţat ieri după amiază că emisiunile lor de seară vor dezbate, alături de analişti şi politicieni, declaraţiile fostului şef de stat. Nici ziarele nu s-au lăsat mai prejos şi toate au transmis, în direct, în format LIVE TEXT spusele lui Traian Băsescu de la TVR.

CITEŞTE ŞI  ANALIZĂ. De ce s-a reîntors Traian Băsescu în politică 

Însă, Traian Băsescu nu a lăsat loc de interpretări în interviul acordat Televiziunii Publice. Nu s-a dezis nici de Elena Udrea despre care a spus că i-a fost unul dintre cei mai loiali parteneri în ultimii 11 ani şi nici de principiul său pentru care s-a bătut în cei 10 ani cât a stat la Cotroceni: independenţa justitţiei. Despre care a spus că trebuie întărită şi trebuie lasată să-şi facă treaba independent de orice îngerinţe politice şi de orice altă natură.

Ce spune fostul preşedinte despre schimbarea majorităţii

Despre lupta politică din Parlament, fostul preşedinte susţine că nu crede că Partidul Naţional Liberal va reuşi să obţină, prin diverse metode, majoritatea în cele două Camere. Şi de vină pare a fi şi actualul preşedinte doarece nu pune presiune pe partidul care l-a făcut preşedinte. "Nu văd presiunea schimbării şi nu cred că aşa se poate produce declicul schimbării puterii la nivelul Executivului". Ba mai mult, actualul preşedinte iese în spaţiul public şi spune că s-a înteles cu premierul. "Ce cred că nu se va realiza din dorinţele domnului Iohannis este să guverneze cu un guvern PNL, pentru că atât timp cât îl mângâi pe corniţe pe premierul Victor Viorel Ponta, nu ai cum să generezi venirea la putere a PNL. Nu aş da comunicate cum am convenit, am aranjat, am făcut, ne-am pupat, ne-am înţeles, ne-am nu ştiu ce", a adăugat fostul președinte.​​

CITEŞTE ŞI  Asaltul PNL din Parlament. Când va fi confirmată noua majoritate  

Traian Băsescu a mai declarat că are certitudinea că preşedintele Iohannis şi PNL nu vor putea realiza lucrurile promise în campanie dacă nu au măcar o minimă majoritate. "Am o certitudine, că sunt lucruri pe care preşedintele şi PNL le-au promis în campania electorală şi din proprie experienţă ştiu că, dacă nu ai o majoritate micuţă, măcar doi parlamentrari în plus, nu poţi să treci.(…) Trebuie să-ţi asumi costurile soluţiei imorale ca să faci o majoritate ca să-ţi faci programul şi dacă te mai şi boicotează, când tu te duci la Paris şi la Bruxelles, premierul zboară în SUA, sigur nu-ţi vine bine”, a adăugat Traian Băsescu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/9f131cd50331c4d11230423ed306479c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Laude pentru Klaus Iohannis

Deşi Traian Băsescu a acuzat lipsa de fermitate a preşedintelui Iohannis în a ajuta PNL în demersul de schimbare a majorităţii din Parlament, fostul şef de stat nu a uitat să spună că în cele două luni de când este la Cotroceni preşedintele Iohannis a dar mesaje corecte şi că nu îi poate reproşa lipsa de voinţă. "Îmi dau seama ce înseamnă să vii de la primărie la preşedinţie, de aceea consider că este devreme. Ceea ce nu-i putem reproşa preşedintelui Iohannis este lipsa de voinţă şi lipsa de mesaje corecte, a dat mesaje corecte. Deci, cred că este devreme să judecăm un preşedinte", a mai spus Traian Băsescu la TVR.

CITEŞTE ŞI  VIDEO. Traian Băsescu şi-a preluat biroul de la PMP. Ce a spus despre Elena Udrea​ 

Traian Băsescu a criticat politica externă a preşedintelui Iohannis

Traian Băsescu nu a uitat să aducă în dezbatere, aşa cum convenise cu echipa emisiunii, subiectele la zi de politcă externă. A amintit despre conflictul din Ucraina despre care a spus că "este cea mai mare problemă de securitate. Ucraina este o ciorbă în care nu ne putem amesteca. Am fost mereu împotriva angajării în problemele din Ucraina. Lucrurile sunt atât de complicate încât forţe politice şi economice mari, nu pot ajunge acolo.(…) Ucraina trebuie să rămână în deplinătatea sa teritorială. România nu trebuie să mai aibă niciodată frontieră cu Federaţia Rusă. Nu întrevăd riscul ca România să fie atacată de Federaţia Rusă ".

CITEŞTE ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Primirea preşedintelui Klaus Iohannis la Palatul Elysée​ 

Fostul şef de stat a vorbit şi despre eşecul formării unui guvern proeuropean la Chişinău şi lipsa de implicare a României, deşi ţara noastra avea "destule chei" pe care trebuia să le folosească pentru a ajuta Republica Moldova să nu se îndepărteze de la drumul proeuropean: "România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine se băga la Chişinău. Aveam chei pe care le ştiu cei care trebuie să le ştie, cu care puteam să ne aşezăm la masă alături de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite şi s-a ajuns aici". Cât depre guvernul Leancă, Traian Băsescu a spus că "s-a dus în Parlament neavând alianţele făcute. Greu de explicat logica politică, n-au avut alianţă nici cu Partidul Liberal cele două partide, PLDM şi PDM, n-au avut alianţe cu un al treilea, trebuia ori cu PL ori cu comuniştii lui Voronin. Nu ştiu ce-a fost atât de drag lor, încât n-au reuşit să-i facă o concesie celui mai pro-românesc partid, Partidul Liberal. L-au lăsat în afară şi guvernul a căzut."

Cum vede Traian Băsescu drumul european al Republicii Moldova

Referitor la noul premierul desemnat, Chiril Gaburici, Traian Băsescu a spus că "Republică Moldova care, de unde a fost premiantul Parteneriatului Estic, începe să dea semne de rateu, pentru că, în mod cert, nefiind forţa unui premier om politic, nu va reuşi să împingă cu aceeaşi viteză nici Acordul de Asociere, nici Acordul de Liber-Schimb".

Cele mai citite

Rafila acuză: „Lipsă de transparenţă”

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a declarat faptul că partea din PNRR legată de domeniul sănătăţii a fost găsită, după investigaţii, de predecesorul său, Cseke...

Africa de Sud reacționează: Interdicțiile de călătorie sunt nejustificate

Africa de Sud a declarat că restricțiile de călătorie din cauza Omicron, sunt nejustificate, conform Reuters. Ministrul Sănătății, Joe Phaahla, a declarat într-o conferință de...
Ultima oră
Pe aceeași temă