18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportCum se poate REABILITA România în ochii Europei? Ce soluţii vede Mircea...

Cum se poate REABILITA România în ochii Europei? Ce soluţii vede Mircea Geoană

Senatorul PSD Mircea Geoană consideră că o „ofensivă de primăvară” ar putea să refacă imaginea României în Europa El a sugerat înfiinţarea unui consiliu public-privat în acest sens şi a subliniat că, dacă se va acţiona cu seriozitate, lucrurile se pot ameliora în şase luni.

„E grav. Asistăm la o erodare a imaginii noastre, pe un fond economic prost în Occident. E ca la leapşa – ai bască, nu ai bască. A fost mai întâi Grecia, elevul năstruşnic, acum poate e rândul nostru, poate al Bulgariei, poate al Ungariei. Sunt 26 milioane de şomeri în Europa, economia zonei euro e în recesiune, imigranţii provoacă alte reacţii, dar şi în plan intern s-a neglijat, imaginea noastră e acum la cote de avarie. Pledez pentru o ofensivă de primăvară, se poate face. Ştiu să o fac, am mai făcut-o. Nu mă refer exclusiv la problema cancelariilor occidentale, ci şi la principalele pieţe şi centre financiare ale lumii. Când Der Spiegel spune că în România e corupţie, prin gura ministrului german, sau orice revistă de circulaţie mare spune asta, omul de afaceri primeşte aceeaşi informaţie. Reputaţia proastă alungă banii din ţară, turiştii, locurile de muncă”, a explicat Mircea Geoană la Digi 24.

 

Citeşte şi Geoană: Ce se întâmplă cu Schengen se poate repeta cu accesul liber al românilor pe piaţa muncii

 

„Când în Europa lucrurile merg prost, şi eonomia României se sufocă. Pledez pentru recâştigarea credibilităţii, inclusiv ca partener serios de afaceri. A început deja ofensiva, am avut întâlniti cu agenţii guvernamentale, Parlamentul, comisiile relevante, mediul privat, de publicitate, şi sugerez înfiinţarea unui consiliu public-privat. Ofensiva ar putea prinde contur şi vă garantez că în 6 luni multe semne de întrebare ar fi rezolvate”, potrivit lui Geoană.

 

„La Guvern se lucrează la o astfel de strategie. Sper ca propunerile făcute de noi să fie luate în calcul. Ştiu cum se face, am mai trecut prin astfel de momente”, a subliniat el.

Geoană a fost întrebat despre apelul la unitate lansat de preşedintele Traian Băsescu, mai ales în privinţa politicii externe. „Aş fi vrut să aud mesajul acum un an şi ceva, e puţin cam târziu, influenţa lui Băsescu a scăzut dramatic, acum un an şi ceva ar fi fost altceva. În plus, am mai auzit astfel de declaraţii, multă lume nu crede în buna sa intenţie”.

 

Citeşte şi Ambasadorul Olandei: Este posibilă AMÂNAREA aderării României la Schengen cu 5 ani. Vezi ce mai spune despre ţara noastră

 

„Mă doare inima să văd oameni în PE cum se duc acolo cu pâra. Există o limită a războiului politic intern, când e vorba de interesul ţării. Am mai avut momente grele în relaţia cu Germania şi să am ştiut să refacem o relaţie extrem de importantă. În câteva luni, cu seriozitate şi discuţii, cu toate partidele din Germania, se poate realiza. Dacă noi continuăm să spunem la Berlin că România e o ţară dincolo de limita acceptabilului, ne va fi mai greu”, a mai spus Mircea Geoană.

 

Situaţia e atât de periculoasă economic şi social, nivelul de sărăcie e atât de mare, sectorul privat se sufocă. Riscul de data asta e aproape mortal pentru noi, cine nu crede să se uite în Bulgaria, unde au apărut erupţii sociale. Anul ăsta nu avem alegeri, măcar în 2013 să luptăm cu toţii. Trebuie început un război împotriva sărăciei, care ne sufocă. Împotriva corupţiei trebuie luptat, pentru o mai mare transparenţă. Ne trebuie o economie mai competitivă, locuri de muncă, trebuie să fim mai patrioţi din punct de vedere economic. În plus, reputaţia trebuie refăcută”, a explicat el.

 

„Vom avea astfel şi cifre de creştere economică mai mari, vom atrage investiţii străine, vom crea locuri de muncă. Românii din străinătate vor regăsi interesul de a reveni acasă. În fiecare an, 5-7 miliarde de euro se trimit acasă. Dacă aceşti oameni ar fi în România angajaţi cu salariul mediu pe economie, România ar avea 20 de miliarde de euro pe an în plus la PIB. Iată ce resursă este acolo”, a subliniat Geoană.

 

„Sunt convins că lumea înţelege că situaţia e atât de gravă că, dacă va continua un model păcătos, riscăm să ne scufundăm cu toţii. Ne putem trezi cu o ţară atât de sleită, cu o economie devastată şi oameni atât de revoltaţi, că nu o să mai ai ce să guvernezi”, a declarat el.

 

„Cine spune că România e condamnată să fie lanterna roşie a Europei, vă spun că nu e aşa. Mi-aş propune să nu mai fim lanterna roşie a Europei în următorii cinci ani. E o ţară mare, cu resurse. Cred că ambiţia de a răzbi trebuie să înceapă să reapară”, a subliniat Geoană.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă