19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024

Culise

Liderii partidelor din Coalitie au convenit, luni seara, in principiu, doar in privinta reducerii cu o treime a numarului de agentii si a secretarilor se stat, dar nu exista un termen clar pentru finalizarea acestui proces. In schimb, desfiintatea posturilor de vicepremieri si a celor de ministri-delegati este agreata doar de PD. In aceste conditii, surse din PD acrediteaza ideea ca democratii s-ar putea disocia public de guvernul Tariceanu, atacand faptul ca premierul este mai preocupat de clientela PNL decat de realizarea reformei.
La prima intrunire, cea a Aliantei D.A., democratii au propus sa ramana 15 ministere. Emil Boc si Radu Berceanu au reprosat colegilor ca marginalizeaza solicitarile PD si ca Tariceanu isi trateaza aliatii ca si cum nu ar face parte din Guvern. Una dintre nemultumirile concrete a fost aceea ca PD-istii nu au fost anuntati de ideea promovarii lui Dan Voiculescu ca vicepremier, fapt pe care Tariceanu il stia de vineri. Pana la urma, cu chiu, cu vai, liberalii si democratii au fost de acord cu necesitatea restructurarii Guvernului, dar Tariceanu si-a pastrat ideea ca este vorba de un proces de durata. Mai mult, el a insistat ca unele posturi de ministru-delegat trebuie mentinute, mai ales ministrul pentru Relatia cu Parlamentul. La finalul sedintei, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat ca liderii Aliantei PNL-PD au convenit ca la nivelul ministerelor sa se faca in continuare o analiza a autoritatilor si institutiilor existente pentru a se vedea daca se poate reduce numarul acestora. In ceea ce priveste functiile de vicepremier, e necesar consensul coalitiei. Greu de obtinut.
Ulterior, la intalnirea presedintilor celor patru partide din Coalitie, surpriza! Potrivit unor surse din Alianta, Calin Popescu Tariceanu a vorbit despre necesitatea restructurarii doar la nivelul agentiilor si al secretarilor de stat. Emil Boc, vizibil surprins, i-a atras atentia ca solicitarea se referea la reducerea numarului de ministere, in primul rand.
Pana la urma, asupra restructurarii s-a convenit doar "de principiu” si doar in privinta numarului agentiilor si al secretarilor de stat, fara a stabili pentru moment ce posturi si persoane vor fi sacrificate. Membrii coalitiei de guvernare nu au fost de acord cu desfiintarea posturilor de vicepremier si a celor de ministru-delegat, propunere sustinuta de Partidul Democrat.
Dupa sedinta Coalitiei, liberalii au continuat sa vorbesca despre restructurare ca despre un proces de durata, care nu poate fi finalizat inainte de Raportul de Tara din luna septembrie si au insistat ca restructurarea nu trebuie facuta in pripa, ci cu multa grija, in functie de necesitatile integrarii.
Impresia liderilor PD este insa aceea ca PNL, de fapt, nu vrea sa faca restructurare. Potrivit unor surse din PD, democratii se gandeau chiar si la o disociere publica de guvernul Tariceanu, care respinge restructurarea pentru avantajarea clientelei politice.
La fel ca si PC, UDMR pare sa sustina varianta liberala a stabilitatii guvernamentale. Presedintele UDMR, Marko Bela, a recunoscut ieri ca in viziunea sa restructurarea este un proces de durata. "Am convenit, si puneti ghilimelele pentru ca nu este nimic batut in cuie, in privinta reducerii numarului de agentii si al secretarilor de stat. Exista o estimare ca solutia cea mai buna ar fi reducerea cu o treime a numarului de agentii si al secretarilor de stat”, a spus Marko Bela.

Cele mai citite

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă