11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportCui foloseşte noua încleştare PDL-USL?

Cui foloseşte noua încleştare PDL-USL?

Bătălia dintre USL şi PDL se ascute iar, după ce, anticipând parcă decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, democrat-liberalii au zgâlţâit scaunul lui Crin Antonescu de la Senat cu o nouă sesizare. Chiar dacă judecătorii le-ar da, din nou, câştig de cauză, pedeliştii ar repurta o victorie mai mult simbolică, în sensul că Vasile Blaga nu ar sta la şefia Senatului decât vreo două luni.

Iediat după ce judecătorii Curţii Constituţionale au anunţat că nici forma modificată a Ordonanţei de Urgenţă nr. 38/2012 nu corespunde Legii fundamentale (în sensul că nu pot fi scoase din sfera de acţiune a CCR hotărârile Parlamentului), democrat-liberalii şi-au dezvăluit atacul.

Prin vocea liderului senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, ei au arătat că au depus încă de vineri o nouă sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu modul în care a fost revocat din funcţie, de la şefia Senatului, Vasile Blaga.

O contestaţie de acelaşi fel a mai fost depusă de pedelişti la începutul lunii iulie, imediat după schimbarea fulger a preşedin-ţilor celor două Camere, dar judecătorii CCR le-au respins atunci sesizarea pe motiv că, între timp, Guvernul Ponta luase Curţii, prin ordonanţă de urgenţă, dreptul de a se mai pronunţa pe hotărârile Parlamentului.

Ulterior, odată declarate necon-stituţionale prevederile prin care se limitau atribuţiile CCR, majoritatea parlamentară a USL a modificat, în cele două Camere, controversata ordonanţă de urgenţă. Se pare însă că nici forma modificată nu este tocmai în regulă, după cum au decis judecătorii constituţionali miercuri.

Ce urmează

Dincolo de semnele de întrebare legate de capacitatea PDL de a anticipa decizia CCR de miercuri (în lipsa căreia sesizarea lor ar fi fost iar lipsită de temei), se pune întrebarea: la ce mai foloseşte să fie acum analizată schimbarea lui Vasile Blaga cu Crin Antonescu?

În primul rând, din punct de vedere juridic, este bine să se clarifice, pentru viitor, dacă a fost sau nu respectată procedura la revocarea lui Vasile Blaga. Alt-fel, se creează un precedent, precedent care va fi folosit, fără doar şi poate. Nu de alta, dar regulile au fost modificate din mers când majoritatea USL a forţat schimbarea lui Blaga. Să ne amintim doar că regula „preşedintele nu poate fi revocat decât de grupul care l-a propus”, apărată cu atâta străşnicie în cazurile Nicolae Văcăroiu (PSD contra Alianţa PNL-PD) şi Mircea Geoană (USL contra PDL-UDMR-UNPR), a devenit neimportantă şi neobligatorie în cazul lui Vasile Blaga. Iar CCR nu a mai avut ocazia să spună dacă USL a procedat sau nu corect pentru că, între timp, i s-a luat această prerogativă.

În al doilea rând, dacă judecătorii constituţionali ar da câştig de cauză PDL şi ar decide că Vasile Blaga nu a fost revocat corect, democrat-liberalii ar repurta o victorie. Una mai mult de imagine, însă, dat fiind că până la alegerile parlamentare nu mai este prea mult, iar după alegeri se va reconfigura tot Legislativul. O decizie favorabilă le-ar servi mai mult democrat-liberalilor în a-şi susţine teoria „loviturii de stat”, în special în faţa partenerilor europeni. Ipoteza a fost confirmată de prim-vicepreşedintele PDL Mihai Stănişoară: „Şi chiar dacă o zi se mai duce Blaga la Senat, asta arată că întreg acel demers a fost unul prin care s-au atacat ordinea şi statul de drept în România”.

Nu în ultimul rând, dacă ar fi reînscăunat în fruntea Senatului, Vasile Blaga ar putea crea probleme suplimentare USL, dat fiind că printre atribuţiile preşedintelui Camerei Superioare se numără şi convocarea Biroului Permanent şi conducerea lucrărilor.

Aceste atribuţii ar putea căpăta şi mai multă importanţă în perspectiva alegerilor parlamentare, în pregătirea cărora este posibil să avem în Parlament o avalanşă de proiecte de lege populiste.

De asemenea, şefia Senatului este crucială, după cum s-a văzut, în caz de suspendare a preşedintelui României. Un astfel de scenariu este însă catalogat drept imposibil până la alegerile din 9 decembrie.

Roberta Anastase, tratament diferit

Dacă în cazul lui Vasile Blaga sesizarea CCR s-a produs „preventiv”, după cum a caracterizat Mihai Stănişoară, în cazul Robertei Anastase de abia luni se va discuta în conducerea partidului. Faţă de actualul şef al PDL, Anastase se încadrează însă, mai degrabă, la capitolul „vulnerabilităţi” ale PDL, aşa că democrat-liberalii analizează în ce măsură le-ar servi cu adevărat să se lupte pentru scaunul acesteia.

Tot în categoria hotărârilor Parlamentului pe care PDL le-ar fi dorit în iulie atacate la CCR se numără şi cea referitoare la revocarea Avocatului Poporului. Între timp, odată încheiat episodul furtunos al suspendării lui Traian Băsescu, democrat-liberalii şi social-liberalii par să fie mai degrabă deschişi la negocieri, funcţia fiind ocupată interimar de social-democratul Valer Dorneanu. 

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă