19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCroitoru iese din arena. PDL il pregateste pe Blaga

Croitoru iese din arena. PDL il pregateste pe Blaga

Cabinetul Lucian Croitoru a fost respins ieri de Parlament cu 250 de voturi "impotriva" si 189 de voturi "pentru". Finalul "proiectului" Croitoru era asteptat, insa el intoarce Romania in situatia de acum trei saptamani: PDL isi proclama dreptul de a da primul- ministru, mizand pe sprijinul presedintelui Traian Basescu, iar majoritatea PSD, PNL, UDMR il scoate din nou in fata pe Klaus Iohannis. Propunerea democrat-liberalilor pentru postul de premier ar putea fi Vasile Blaga, secretarul general al partidului si interimar la Interne, singurul ministru politic care a primit avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate la audierile de saptamana trecuta. Premisa de la care pornesc pedelistii este declaratia recenta a presedintelui Basescu potrivit careia va numi un prim-ministru de la PDL, formatiunea cu cele mai multe mandate in Parlament.

 

Situatia pare insa fara iesire, in conditiile in care opozitia nu este dispusa sa renunte la solicitarea initiala, iar declaratia presedintelui Basescu la aflarea vestii picarii Cabinetului Croitoru nu le este favorabila. "Nu vor avea un guvern pe care sa-l manevreze Iliescu, Hrebenciuc, Voiculescu si Vantu in interesul privatizarilor pe care le doresc", a afirmat seful statului. In tot acest timp, sub presiunea FMI  senatorii si deputatii au adoptat un proiect de hotarare prin care cer Guvernului demis sa transmita proiectul de buget, prin derogare de la lege.

Ministrul interimar al internelor, Vasile Blaga, are cele mai mari sanse sa preia locul de premier desemnat, lasat liber de Lucian Croitoru in urma votului de neincredere acordat ieri de parlamentari, au declarat pentru Romania libera surse din PDL. Pe cai oficiale insa, sefii PDL spun ca nu s-a stabilit in partid o lista scurta a numelor care s-ar putea califica la postul de premier. In ceea ce-l priveste pe Vasile Blaga, argumentul avansat de conducerea PDL este ca el este singurul ministru politic avizat favorabil de comisiile de specialitate din Parlament la audierile de saptamana trecuta. In plus, calculele liderilor pedelisti pornesc de la premisa ca presedintele Traian Basescu ar urma sa faca urmatoarea nominalizare din randul membrilor PDL, invocand din nou faptul ca este partidul cu cele mai multe mandate in Legislativ.

 

Presedintele nu a reactionat insa imediat dupa aflarea vestii din Parlament. Aflat in turneu electoral in judetul Teleorman, Traian Basescu a facut un singur comentariu la cald: "Chiar asa nu se poate!". Ulterior a continuat cu intepaturi la adresa unora dintre liderii politici si a "mogulilor": "Nu vor avea un guvern pe care sa-l manevreze Iliescu, Hrebenciuc, Voiculescu si Vantu in interesul privatizarilor pe care le doresc. Va asigur ca voi desemna un premier responsabil, in spatele caruia sa nu se poata intampla ce isi doresc cei pe care i-am mentionat inainte". Presedintele a mai spus, referitor la aniversarea zilei sale de nastere, ca "parca nu-mi vine sa multumesc Parlamentului pentru cadoul pe care mi l-a facut astazi, trantind al doilea guvern al Romaniei".

 

Presedintele este asteptat sa ia rapid o decizie in privinta urmatoarei nominalizari, tinand cont inclusiv de afirmatiile sale de saptamana trecuta de la TVR 1, potrivit carora va desemna imediat un nou premier daca Lucian Croitoru va fi respins. El isi motiva atunci pozitia sustinand ca acordul cu FMI trebuie renegociat rapid, pentru ca se inregistreaza unele restante in aplicarea lui. Cu o zi inainte, Basescu spunea ca obiectivul sau este sa dea un nou cabinet inainte de prezidentiale.

Majoritatea parlamentara mai incearca o data cu Iohannis
In tabara majoritatii parlamentare, succesul daramarii guvernului Croitoru a fost urmat de reafirmarea sprijinului pentru Klaus Iohannis, propunerea PSD, PNL si UDMR, pentru postul de prim-ministru. "Am asistat la cronica unui esec anuntat. (…) Asteptam din partea lui Traian Basescu un gest de responsabilitate, un gest de minima decenta democratica, vom milita pentru sustinerea lui Klaus Iohannis ca premier desemnat", a declarat Mircea Geoana, presedintele PSD. si liberalii i-au cerut din nou lui Traian Basescu sa-l desemneze pe primarul Sibiului in locul lui Croitoru. "A venit vremea ca presedintele sa termine cu joaca, pentru ca este pe spinarea Romaniei. Avem convingerea ca-l va desemna pe cel sprijinit de majoritatea parlamentara, Klaus Iohannis, pentru a rezolva in cel mai scurt timp criza politica grava si pentru a rezolva problemele economice si sociale ale Romaniei", a spus Ludovic Orban, prim-vicepresedintele PNL.

 

La randul sau, fostul ministrul de Finante Varujan Vosganian a declarat ca presedintele Basescu nu ar trebui sa-si permita sa-i vorbeasca de rau pe Iliescu, Hrebenciuc si Voiculescu, din moment ce a incurajat alcatuirea unui guvern cu PSD. Nici udemeristii nu au iesit din rand, subliniind si ei ca-l vor pe Iohannis la Palatul Victoria. "Dupa votul de azi presedintele mai are sansa sa puna capat acestei crize politice desemnandu-l pe Klaus Iohannis in functia de premier", a afirmat presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor.

Croitoru: "Misiunea mea s-a incheiat"
La finalul sedintei din plen, Croitoru s-a aratat resemnat cu rezultatul: 250 de voturi "impotriva" si numai 189 de voturi "pentru". El a spus ca le-a propus senatorilor si deputatilor cea mai buna componenta posibila, adaugand ca misiunea sa s-a incheiat si ca nu are o alta perspectiva. El a adaugat ca a avut prea putin timp pentru a cauta oameni "capabili sa apese pe butoane". In timpul sedintei din plen, dezbaterile politice s-au desfasurat in termenii parlamentari obisnuiti: atacuri politice, un pic de campanie electorala pentru candidatii la presedintie, pauze de consultari, contre pe interpretarile regulamentului de functionare a Parlamentului, nelipsitele aplauze si fluieraturi. Parlamentarii majoritatii au subliniat in discursurile lor ca votul impotriva cabinetului Croitoru este unul indreptat impotriva lui Traian Basescu, care ignora cu buna-stiinta regulile democratice si consecintele economice dramatice provocate de prelungirea crizei politice.

 

De partea cealalta, consilierul guvernatorului BNR a surprins audienta cand a recitat cateva versuri din Lucian Blaga, pentru a-i raspunde presedintelui PNL, Crin Antonescu, care afirmase ca nu intelege ce cauta in fata Parlamentului cand acesta l-a refuzat deja inclusiv prin declaratia politica la scena deschisa.  "Aparatorii" lui Croitoru au raspuns atacurilor opozitiei facand, la randul lor, apel la ratiunea si responsabilitatea parlamentarilor, carora le-au cerut sa constientizeze necesitatea unui guvern stabil.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă