19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportCristian Preda: Decizia de a vota împotriva lui Orban nu e a...

Cristian Preda: Decizia de a vota împotriva lui Orban nu e a PDL, ci a PPE

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat că decizia de a vota împotriva lui Leonard Orban nu este a PDL, ci a PPE, care nu agreează membri de guvern sau alţi oficiali la Curtea de Conturi, întrucât aceştia sunt consideraţi părtinitori, potrivit realitatea.net.

“Guvernul a făcut o propunere care nu era oportună, adecvată. Propunerea trebuie să aibă în vedere experienţa în domeniul controlului financiar. N-a fost făcută o asemenea propunere, toată lumea ştie că Orban nu e auditor, n-a fost la Curtea de Conturi. Grupul PPE a dat un semnal de vot negativ pentru că nu agreează candidaturi guvernamentale, adică membri din guvern, pentru că ei trebuie să fie independenţi. Cineva care vine din Guvern e considerat părtinitor”, a punctat eurodeputatul.

Întrebat dacă a fost o decizie a PDL, Cristian Preda a negat. “Nu, nu a fost o decizie a PDL. Cum să fie a PDL? Semnalul de vot a fost dat de PPE”, a precizat europarlamentarul PDL pentru NewsIn.

Preda susţine că aceste lucruri ar fi trebuit să fie cunoscute la Bucureşti.

“Lucrurile acestea trebuiau ştiute, dacă nu de Victor Ponta, măcar de dl Orban, care a fost comisar şi ştie ce se întâmplă în instituţii. Pe mine mă miră foarte mult. Or domnul Orban nu ştia, şi atunci e foarte grav, că înseamnă că n-a aflat lucruri importante cât a fost comisar, ori ştia şi nu a spus. A încercat să scape printre textele regulamentelor”, a subliniat europarlamentarul PDL.

Articolul 286 din Tratat prevede că “membrii Curţii sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie”.

Cristian Preda consideră că avizul negativ dat miercuri de Comisia de Control Bugetar nu este “un capăt de ţară. E locul României, nu un loc creat pentru o anumită persoană. Trebuie făcută altă propunere”, a spus Preda, care recomandă Guvernului să discute cu toate părţile, inclusiv cu eurodeputaţii.

“Partizanatul politic face rău României în aceste chestiuni şi credeam că Victor Ponta a înţeles, dar se pare că n-a înţeles”, a mai spus Preda, adăugând că se poate renunţa “la cinci minute de intervenţii televizate pentru a vorbi cu deputaţii europeni”.

Cristian Preda nu crede că Leonard Orban va merge mai departe după acest vot.

“A forţa un vot, după ce ai un aviz negativ, e cam mult, nu vor aprecia nici grupurile politice care l-au susţinut. Aici nu e ca la Bucureşti. Nu e ca la Andrei Marga, vreau să fiu numit la ICR indiferent dacă sunt în ţară, indiferent dacă am un plan pentru instituţie. Puneţi-mă acolo, că vin eu mai târziu. Nu e aşa. Totuşi se ţine seamă de avizul Comisiei”, a afirmat Preda.

Acesta consideră că autorităţile, de comun acord, prin discuţii cu toate forţele politice, trebuie să vină cu o candidatură care să nu aibă probleme. “PDL e disponibil pentru un astfel de dialog”, a spus Preda, care s-a arătat deranjat de faptul că europarlamentarii nu au fost consultaţi înainte de a fi făcută o nominalizare. El a reproşat guvernului că nu discută cu europarlamentarii români, indiferent de culoarea politică.

“Pe vremuri, înaintea guvernului Ponta, miniştrii de externe, primul ministru invitau toţi parlamentarii români, indiferent de tabăra politică. E firesc să fie asemenea consultări”, a spus Cristian Preda.

Leonard Orban a primit miercuri aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar, cu 14 voturi împotrivă şi 12 pentru. Avizul este consultativ, la fel şi cel al plenului Parlamentului.

Consiliul poate accepta numirea sa chiar şi în cazul unui vot nefavorabil în PE.

Înainte de audieri, Leonard Orban a răspuns afirmativ la întrebarea dacă şi-ar retrage candidatura în cazul unui aviz nefavorabil al Parlamentului cu privire la numirea sa ca membru al Curţii.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cristian-preda-decizia-de-a-vota-impotriva-lui-orban-nu-e-a-pdl-ci-a-ppe_1017093.html#ixzz27bovuHuv

Cele mai citite

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă