12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportCotaţiile UDMR scad la bursa "Orban"

Cotaţiile UDMR scad la bursa “Orban”

Alegerile din Ungaria  reverberează puternic în România: noul guvern de la Budapesta, condus de Viktor Orban, resetează relaţiile cu UDMR, dar sprijină ascensiunea grupării rivale, condusă de Laszlo Tökes.

Instalarea noului guvern conservator de la Budapesta, controlat de Fidesz, tulbură apele în UDMR. În ultimii ani, conducerea Uniunii a avut relaţii extrem de apropiate cu fosta putere socialistă. Acum însă, formaţiunea condusă de premierul desemnat Viktor Orban a dat semnalul că preferinţele Budapestei au migrat spre Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), condus de fostul episcop reformat de Piatra Craiului, europarlamentarul Laszlo Tokes. Mai mult, noul guvern de la Budapesta ar putea include trei maghiari născuţi în Ardeal: Janos Martony (Externe), Szocs Geza (Cultură) şi Kinga Gal (Maghiarii de Pretutindeni). Toţi trei sunt apropiaţi de gruparea Tökes.

De altfel, chiar înainte de campania electorală din Ungaria, Fidesz şi CNMT au semnat un parteneriat strategic, iar Laszlo Tökes, care are o influenţă considerabilă asupra electoratului protestant din Ungaria, a făcut campanie electorală în favoarea formaţiunii politice conduse de premierul desemnat Viktor Orban. „Este semnificativ faptul că, la anunţarea rezultatelor alegerilor şi a victoriei Fidesz, Laszlo Tökes se afla în piaţa din Budapesta, alături de Viktor Orban. Din partea UDMR nu se afla nimeni”, a spus preşedintele Partidului Civic Maghiar, fostul primar din Odorheiul Secuiesc Jeno Szasz.

Acesta este unul dintre susţină­torii lui Laszlo Tökes. Chiar dacă Tökes conduce acum o formaţiune civică, iar Jeno Szasz este liderul unui mic partid politic al comunităţii maghiarilor ardeleni, în multe situaţii atitudinile politice ale celor doi s-au suprapus, inclusiv pe relaţia cu Fidesz. Jeno Szasz se află, de altfel, în aceste zile la Budapesta. El a fost invitat, alături de Laszlo Tökes, să participe la consultările legate de desemnarea noului guvern al Ungariei, după cum a declarat chiar Jeno Szasz într-o emisiune a postului regional de televiziune TVR Cluj.

 

Miza financiară

Analiştii politici maghiari spun că acest lucru poate fi interpretat în două feluri. Primul ar fi acela că noul şef al guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, doreşte să îşi asume mai curând rolul de premier al tuturor maghiarilor decât pe cel de prim-ministru al Ungariei. Şi în mandatul precedent Orban s-a implicat foarte mult în viaţa comunităţilor maghiarilor din România, Slovacia şi Serbia, chiar dacă acest lucru i-a iritat destul de mult pe politicienii din cele trei ţări. Altă interpretare ar fi aceea că Fidesz doreşte să susţină noi lideri pentru comunităţile maghiarilor din statele vecine Ungariei. În România Viktor Orban a venit de mai multe ori pentru a-şi arăta suportul pentru Laszlo Tökes în campaniile electorale ce au precedat alegerile europarlamentare din 2007 şi 2009.

Tökes a beneficiat şi de susţinerea canalelor radio şi TV din Ungaria apropiate de Fidesz. Astfel, europarlamentarul a primit un „supliment” de emisiuni la care participa în calitate de invitat la televiziunile din Ungaria retransmise în Transilvania. Ajutorul a fost cu atât mai apreciat de Laszlo Tokes cu cât televiziunile şi radiourile din Ungaria nu trebuiau să se supună reglementărilor electorale din România, care limitau apariţiile candidaţilor. Deocamdată, liderii UDMR au fost precauţi în declaraţiile legate de noul guvern. Viceprimarul Clujului, Attila Laszlo, a declarat că „procesul electoral din Ungaria este rezultatul unui vot democratic şi trebuie luat ca atare”.

Concurenţa dintre gruparea Tökes şi conducerea UDMR are şi un profund substrat financiar. Fundaţiile comunităţii maghiare din Transilvania, precum Fundaţia Ilyes ori Fundaţia Iskola, gestionează zeci de milioane de euro destinate ungurilor din Ardeal. Aceste fundaţii sunt controlate de conducerea UDMR, care şi-a asigurat astfel importante resurse logistice, folosite deopotrivă pentru fundaţii şi pentru activitatea politică. De pildă, maşinile birourilor care eliberează legitimaţii de maghiar au fost folosite de UDMR în campania electorală.

De asemenea, organizaţiile de tineret apropiate de UDMR au primit şi ele finanţări consistente. De cealaltă parte, membrii grupării lui Laszlo Tökes nu au avut până acum acces la finanţări semnificative. O dată cu revenirea lui Viktor Orban lucrurile s-ar putea schimba. „Nu cred că vor veni mai mulţi bani, dar vor fi altfel împachetaţi”, a spus jurnalistul clujean de origine maghiară Istvan Rostas. Acest lucru ar putea însemna mai mulţi bani pentru CNMT şi pentru PCM, în dauna UDMR.    

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă