10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportCorlăţean, despre convocarea lui Micula: Băsescu şi Orban continuă să îşi FACĂ...

Corlăţean, despre convocarea lui Micula: Băsescu şi Orban continuă să îşi FACĂ SERVICII

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a declarat, la Digi 24, că preşedintele Băsescu şi premierul maghiar Viktor Orban „continuă să se înţeleagă foarte bine şi să îşi facă servicii reciproce în continuare”.

“Această campanie electorală din Ungaria transferată pe teritoriul României, în Transilvania, pentru a câştiga cât mai multe voturi ale cetăţenilor români deveniţi etnici maghiari şi cetăţeni ungari pentru a câştiga voturile acestora, aceste lucruri au fost cauţionate de puterea României din 2010 printr-o tăcere ruşinoasă. Vă aduc aminte că s-a mai întmplat un lucru în 2010, înainte de şcoala de vară, acel aviz consultativ al Curţii Internaţionale de Justiţie privind Kosovo. Urmare a acelui aviz consultativ, domnul Tokes şi un alt lider maghiar din România cu viziuni extremiste au spus în felul următor: este un precedent ce s-a întâmplat cu Kosovo pentru Ţinutul Secuiesc din România. Domnul Băsescu n-a spus nimic la şcoala de vară respectivă pe această temă.Trei ani mai târziu, vine la şcoala de vară de la Izvorul Mureşului, ridică flamura războiului, acuză Budapesta şi spune cum o pune la punct – Budapesta în sensul statului ungar – ăsta e motivul pentru care am spus că aceste lucruri sunt total necredibile din partea domnului Băsescu, iar reacţia autorităţilor ungare la aceste intervenţii aparent foarte dure este următoarea: ambasadorul Ungariei la Bucureşti vine şi prezintă o notă şi prezintă o serie de consideraţii. Este absolut remarcabil (…) În contrast, la reafirmarea unor lucruri referitoare la simbolistica legii Trianonului şi la legea cetăţeniei ungare i-am reafirmat domnului ministru al Ungariei aceste diferenţe între legea română şi legea ungară. Astăzi un secretar de stat îl convoacă pe ambasadorul României şi i se transmite o notă faţă de declaraţiile mele. Este o reacţie disproporţionată. Nu e o notă de protest, e o notă verbală care nici măcar nu este apostilată, semnată. Este cel mult un non-paper. E un exerciţiu de imagine, este o reacţie disproporţionată, ceea ce îmi confirmă că cei doi lideri continuă să se înţeleagă foarte bine, să-şi facă servicii reciproce, să se sprijine recproc pentru obţinerea unor voturi suplimentare în perspectivă. Există un bazin în care domniile lor doresc să obţină voturi”, a declarat Corlăţean, la Digi24.

Citeşte şi Declaraţie DURĂ a lui Băsescu: România va pune la punct Budapesta

Joi, secretarul de Stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, l-a convocat pe ambasadorul român în Ungaria, Victor Micula, pentru a respinge, într-o declaraţie verbală, ceea ce a declarat ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, la Izvorul Mureşului.

Citeşte şi Corlăţean: Garda Maghiară şi Garda Secuiască NU ar trebui ACCEPTATE în România

Ulterior, într-un comunicat remis redacţiei, Ministerul român de Externe că demersul MAE ungar de convocare a ambasadorului român reprezintă “un exerciţiu conjunctural de imagine” şi că “spiritul Parteneriatului Strategic româno-ungar presupune tratarea cu responsabilitate a temelor cu potenţial sensibil în relaţiile bilaterale”.

Citeşte şi Ambasadorul român în Ungaria, CONVOCAT la Ministerul de Externe. Ce spune MAE român

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă