Coalitia a decis ieri infiintarea unei comisii care sa elaboreze pana pe 1 septembrie un proiect de lege privind alegerile prezidentiale. Pe un ton sceptic, organizatiile civice recomanda masuri radicale pentru stoparea fraudelor electorale.
Din comisia pentru modificarea legii alegerilor prezidentiale vor face parte Vasile Blaga si Mircea Toader din partea PDL si Dan Nica, respectiv Viorel Hrebenciuc din partea PSD. Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur nu a precizat insa in ce vor consta modificarile si de ce este nevoie de ele. "S-a constituit o comisie care sa aiba ca tema elaborarea acestui proiect de lege. Vom discuta si in urmatoarele intalniri ale coalitiei. Echipa de lucru va prezenta in coalitie un draft, astfel incat, pana la inceputul sesiunii parlamentare (1 septembrie), sa fie gata proiectul de lege finalizat si insusit de coalitie", a spus Flutur. In urma cu o saptamana, purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, anunta ca partidul sau asteapta o serie de evaluari facute de Ministerul de Interne in privinta tentativelor de frauda la alegerile europarlamentare bazate pe listele suplimentare, urmand sa ia, dupa aceste evaluari, o decizie in ce priveste folosirea acestor liste suplimentare la alegerile prezidentiale.
Directorul adjunct al Asociatiei Pro Democratia, Irina Bujder, ne-a declarat ca este sceptic in privinta demersului coalitiei, avand in vedere ca modificarile aduse legii alegerilor in formula uninominala au fost un "dezastru". Pro Democratia recomanda intr-un nou proiect de lege sa se ia in considerare introducerea unor masuri de siguranta pentru evitarea fraudelor. "Ar trebui sa se introduca obligativitatea votarii cu cartea de alegator, posibilitatea observatorului de a-si desfasura activitatea in tot perimetrul sectiei de votare, introducerea de reglementari legate de finantare pentru a vedea cine si ce anume a cheltuit", a spus Bujder. Directorul Centrului Roman de Politici Europene, Cristian Ghinea, le recomanda, la randul sau, membrilor comisiei sa se consulte cu organizatiile civice care au fost implicate in monitorizarea alegerilor.
El a subliniat ca ar trebui interzisa votarea pe liste suplimentare, fiind nevoie de o asemenea masura radicala pentru stoparea "maniei" fraudelor. "Cum nu am vazut nici o ancheta serioasa privind acuzele de frauda din 2004 si 2008, inclin sa recomand inchiderea cu totul a portitelor din lege care lasa loc de interpretari si posibile fraude. Ma refer, in primul rand, la listele suplimentare. Ideea ca oricine sa poata vota la orice sectie, nu doar acolo unde are domiciliul, este o idee buna si generoasa in teorie. In practica vedem insa ca devine un element nociv pentru democratia din Romania, vorbim despre turism electoral, despre voturi multiple si fraude organizate", a aratat Ghinea.