14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportCiudăţenii electorale la Arad

Ciudăţenii electorale la Arad

Aradul este unul dintre cele mai puternice fiefuri ale PDL.

Situaţie paradoxală în politica arădeană în apropierea alegerilor parlamentare. Forţa Civică, formaţiune componentă a Alianţei România Dreaptă a renunţat la vechii membri, care în iarnă au protestat împotriva lui Gheorghe Falcă şi a lui Traian Băsescu şi acum este o anexă a… PDL. Cearta de la PDL continuă, deoarece Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu, nu-i vrea drept candidaţi pe actualul senator Constantin Traian Igaş, dar nici pe socrul său, Gheorghe Seculici, preşedinte PDL, l-a propus pe Mihai Răzvan Ungureanu candidat pentru un fotoliu de senator la Arad şi a început campania electorală pe bani publici.

Falcă nu-l vrea pe Igaş şi nici pe socrul Seculici

Victoria electorală a PDL la Arad, obţinută în urmă cu patru ani, când acest partid a obţinut locuri de şapte parlamentar din zece produce acum adevărate cutremure. Din dorinţa de a menţine victoria, la PDL de câteva luni are loc un adevărat război al candidaţilor. Deşi Constantin Traian Igaş, vicepreşedinte naţional al PDL, este coordonatorul alegerilor la nivel naţional, la Arad acesta nu este dorit de Gheorghe Falcă, care face totul pentru a-l elimina pe „braconierul” Igaş. „Din punctul meu de vedere domnul Igaş nu trebuia să candideze. Este un punct de vedere al meu”, a declarat Gheorghe Falcă.

Nici socrul lui Falcă, Gheorghe Seculici, preşedinte al PDL Arad, nu este dorit de Gheorghe Falcă să candideze ca şi senator la Arad, deoarece primarul Aradului şi-ar fi dorit pentru el această candidatură. În toiul discuţiilor de la Arad, la Bucureşti s-a înfiinţat Alianţa România Dreaptă, iar Monica Macovei a devenit cea care verifică din punctul de vedere al integrităţii, toţi candidaţii. Unul dintre criterii se referă la faptul să nu existe indicii temeinice legate de comiterea unor fapte penale de corupţie. Ori Gheorghe Falcă a fost judecat pentru fapte de corupţie şi nu are încă o sentinţă definitivă în acest proces deoarece procurorii DNA au declarat recurs. Cu toate acestea, primarul municipiului Arad a declarat că se încadrează perfect în criteriile de integritate aplicate de Monica Macovei pentru stabilirea candidaţilor Alianţei România Dreaptă, la alegerile parlamentare. „Eu am câştigat procesul cu DNA. Nu am de ce să nu mă încadrez în aceste criterii. Mă încadrez perfect”, a declarat Gheorghe Falcă.

MRU, campanie electorală pe bani publici

După numai câteva zile, Gheorghe Falcă a găsit o altă soluţie pentru Arad, pe care de-a lungul anilor a criticat-o la alte partide, care şi-au adus candidaţi din „import”. Soluţia salvatoare este Mihai Răzvan Ungureanu. Totul a fost regizat perfect: la întâlnirea de la Arad cu reprezentanţii Forţei Civice din vestul ţării, chiar Gheorghe Falcă a fost „maestru de ceremonii”. El i-a prezentat la microfon pe cei ce au urcat pe scenă, le-a dat cuvântul şi apoi a ţinut un discurs politic. Călin Bibarţ, fost prefect al Aradului i-a propus pe MRU să devină senator de Arad. „Oferta noastră pentru domnul Mihai Răzvan Ungureanu să fie senator de Arad este valabilă, pentru că vrem să adunăm valori şi cu valorile de la Arad să mergem înainte”, i-a spus Falcă lui MRU. Acesta însă nu a răspuns imediat. „Puteţi fi convinşi că mă voi gândi cu mare atenţie, mă voi sfătui cu prietenii mei, voi căuta sfaturi, şi de la cei care m-au încurajat să fac primii paşi către politica militantă şi vă voi răspunde curând”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Primarul Falcă nu s-a lăsat învins. Cum a doua zi a fost deschiderea anului universitar la cele două universităţi arădene, l-a luat pe MRU cu el la ambele evenimente. Apoi, l-a dus şi l-a urcat pe scenă, pentru a-l prezenta pensionarilor prezenţi la Ziua persoanelor vârstnice, manifestare organizată de CLM Arad pentru pensionarii arădeni. Cheful a costat 300 de milioane de lei vechi.

PDL are alţi candidaţi

Gheorghe Seculici, preşedinte al PDL Arad, a spus că la partid nu a discutat propunerea lui Gheorghe Falcă. „Privitor la propunerea făcută lui MRU de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, de a candida pentru un colegiu senatorial în municipiul Arad, se cuvin câteva observaţii: deoarece domnul Falcă a demisionat atât din funcţia de prim-vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PDL, cât şi din cea de secretar executiv  la nivel naţional al partidului, domnia sa nu are nici o calitate de a face, oficial, propuneri politice. Poate, eventual, să propună domnului MRU ceva în nume propriu sau la nivel administrativ, ca primar al Aradului. Nu a fost împuternicit de BPJ, singurul for abilitat, pentru o asemenea ofertă politică, în condiţiile în care există o propunere de candidatură pe acel colegiu, însuşită de marea majoritate a membrilor BPJ, care a fost înaintată de două săptămâni conducerii partidului. Nu-şi poate nimeni aroga, statutar, o decizie personală privind o asemenea ofertă, fără mandatul BPJ. În calitate de preşedinte în exerciţiu al BPJ Arad al PDL am convingerea că în forul nostru de decizie va fi aleasă cea mai corectă soluţie privind candidatura pentru colegiul senatorial din Arad”, a declarat Gheorghe Seculici.

Forţa Civică l-a susţinut pe Cristea

La alegerile locale din vara acestui an, pe listele Forţei Civice, la Arad a candidat Claudiu Cristea, unul dintre oponenţii lui Gheorghe Falcă. Acum, ei au plecat din Forţa Civică, care, la Arad este condusă de către un fost membru PDL.

Ţărăniştii vor victoria lui MRU

ARD aşteaptă ca în aceste zile să sosească de la Bucureşti confirmarea candidaţilor, iar Gheorghe Falcă vestea cea mare că şi-a scos socrul din jocul electoral. PNŢCD, deşi face parte din ARD, la Arad nu va primi nici un loc de candidat la parlamentare, dar se mulţumeşte cu faptul că actualii politicieni din PDL vorbesc laudativ la adresa lui Maniu, Coposu şi Raţiu. Preşedintele PNŢCD Arad, Nicolae Mladin, pare mulţumit de alianţă şi i-a spus public lui MRU că doreşte ca ARD să învingă şi în 10 decembrie.

Cele mai citite

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă