15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSportCine sunt parlamentarii constănțeni cu probleme penale

Cine sunt parlamentarii constănțeni cu probleme penale

Patru dintre cei 20 de parlamentari constănțeni (plus doi ai minorităților) au probleme cu legea. Pentru unii problemele sunt recente, pentru alții durează de ani buni.

În ordine alfabetică, lista este deschisă de senatorul PC Mircea Banias, fost PDL. Acesta este și cel mai longeviv parlamentar în ceea ce privește problemele cu legea. Pe 12 aprilie 2012 a fost trimis în judecată în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanţa. Senatorul este acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada mai 2010-martie 2011, la nivelul instituţiilor vamale şi portuare din municipiul Constanţa a fost constituită o „reţea de taxare ilicită“ a containerelor cu mărfuri, care a permis introducerea în ţară, prin punctele vamale, de mărfuri contrafăcute, interzise la import. Mărfurile nu erau însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, erau de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, fiind introduse prin falsificarea documentelor de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora). Rețeaua ar fi cerut pentru fiecare transport sume de bani cuprinse între 250 de dolari şi 13.000 de dolari. „Din păcate, în România de astăzi, DNA este un instrument care intervine în activitatea, în viaţa politică a ţării, oameni care nu au ce să caute acolo fac şi desfac majorităţi, îşi fac şi îşi construiesc cariere în funcţie de trofee, lucru care nu este în regulă“, a afirmat Banias atunci când a aflat că este urmărit penal.

Gigi Chiru, două dosare

Christian Gigi Chiru, senator, co-președinte PNL, este cercetat în două dosare, iar unul dintre ele este în stadiu avansat. De fapt, ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit să se pronunțe în unul dintre ele, lucru care nu s-a întâmplat până la închiderea ediției. În acest dosar, Gigi Chiru a fost trimis în judecată în 2012 de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa. Potrivit rechizitoriului procurorilor, acesta a tipărit, prin Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru, al cărei preşedinte era, 24.000 de bonuri valorice medicale pe care le-a trimis prin poştă alegătorilor din municipiul Constanţa, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie. Potrivit anchetatorilor, 11.111 dintre cele 24.000 de bonuri valorice medicale tipărite au fost decontate la farmaciile cu care Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru încheiase protocoale de colaborare. Chiru a negat faptele.

Senatorul este urmărit penal și pentru luare de mită şi spălare de bani, pentru că în 2010, când era şeful Inspectoratului în Construcţii Sud-Est, ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza un grup de firme într-un proiect de construcţie de parcuri eoliene în Dobrogea, potrivit DNA. Potrivit procurorilor, la data de 19 august 2010 Gigi Chiru a pretins de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale de inspector-şef al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH. „Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcţiei de inspector-şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcţia de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută şi în vederea asigurării protecţiei juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România“, arată DNA în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Cazul fostului prefect

Pe lista neagră a ajuns și fostul prefect și președinte al Partidului Forța Civică, Dănuț Culețu, acum parlamentar PNL. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de abuz în serviciu legată de fapte comise în perioada când era prefect al judeţului Constanţa, mai precis de restituiri ilegale de terenuri, prejudiciul calculat de anchetatori fiind de peste un milion de lei. Potrivit anchetatorilor, la 27 septembrie 2006, Dănuț Culețu, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Constanţa, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a propus şi a determinat adoptarea unei hotărâri, fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafaţă de 656,76 hectare aparţinând Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane care nu au făcut dovada că au deţinut terenuri pe acel amplasament. În acest fel, susţine DNA, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei staţiunii de cercetare, precum şi un folos necuvenit de aceeaşi valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile.

Mazăre. Alexandru Mazăre

Probleme cu legea are și Alexandru Mazăre, senator care și-a dat recent demisia din PSD. Împotriva acestuia s-a început, în aprilie 2014, cercetarea penală pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. Este vorba despre ancheta în care este cercetat și fratele său, primarul Radu Mazăre.

Senatorul PSD Alexandru Mazăre este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită – şpaga de 175.000 de euro, care ar fi fost încasată de fratele său, Radu Mazăre -, dar şi pentru fals în declaraţii, deoarece şi-a ascuns contul din Israel în care i-au intrat 80.000 de euro reprezentând o tranşă din aceşti bani, a informat DNA.

„Înțelegeți cu toții că este un an electoral, face parte din jocul electoral, din păcate. Refuz să mai joc rolul în această telenovelă numită telejustiție“, a declarat el, anul trecut, referitor la acest caz.

 

Cele mai citite

Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu...

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă