19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportCine se bate pentru şefia PDL

Cine se bate pentru şefia PDL

UPDATE 15.30 – Deputatul PDL Theodor Paleologu şi-a depus candidatura la şefia PDL. El a sosit la sediul partidului fumând pipă, fără să fie însoţit de vreo figură marcantă din PDL. Cel care l-a întâmpinat la intrarea în PDL a fost Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al partidului. Moţiunea lui Paleologu se numeşte “Privind spre viitor”.

UPDATE 14.40 – Secretarul general al PDL Vasile Blaga şi-a înregistrat candidatura la şefia PDL, fiind însoţit de mai mulţi parlamentari PDL, printre care Cezar Preda, Cristian Boureanu, Sorin Frunzăverde, Costică Canacheu, Cătălin Croitoru, Radu F. Alexandru, Cristian Rădulescu sau Mihaela Popa. Radu Berceanu s-a numărat şi el printre cei care l-au aşteptat pe Blaga la sediul PDL. Moţiunea lui Blaga pentru şefia PDL se numeşte “O Românie dreaptă, o Românie europeană”, un titlu foarte asemănător cu cel al moţiunii depuse de premierul Emil Boc. Mai mulţi susţinători ai lui Blaga au acuzat echipa lui Emil Boc că a furat titlul.

“Candidez pentru că sunt convins că partidul are nevoie de o schimbare, de o rupere de ritm. Are nevoie de o acţiune politică a lucrului bine cumpănit şi bine făcut. Candidez pentru că ştiu că se poate mai bine. E adevărat că PDL şi-a asumat guvernarea într-un moment greu. Concentrat mai mult pe guvernare, partidul a avut de suferit”, a spus Vasile Blaga.

UPDATE 13.15 – Premierul Emil Boc şi-a înregistrat candidatura pentru un nou mandat la şefia PDL. Moţiunea sa este intitulată “România dreaptă, România puternică”. Boc a venit la sediul PDL însoţit de vicepreşedinţii Ioan Oltean şi Gheorghe Flutur. Printre membrii PDL care l-au întâmpinat pe Emil Boc s-au numărat Gheorghe Falcă, Roberta Anastase, Mircea Toader, Raluca Turcan, Daniel Buda, Silviu Prigoană, Gelu Vişan.

Miniştrii Valeriu Tabără, Ion Ariton, Daniel Funeriu, dar şi europarlamentarii Elena Băsescu şi Theodor Stolojan au fost printre cei care l-au aşteptat pe Emil Boc să-şi depună candidatura.

“În primul rând îmi doresc ca împreună cu PDL să ducem România pe creştere economică. PDL trebuie să fie şi la bine alături de români”, a spus Emil Boc. El a precizat că are două obiective: menţinerea PDL la guvernare şi câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din anul 2012, conform Mediafax.

 

Emil Boc a mai spus că va fi “garantul echipei PDL”, în care fiecare îşi are locul.

El a menţionat că este un “susţinător din plin al dezbaterilor din PDL” şi că, de aceea, le urează succes şi celorlalţi colegi care îşi depun candidaturile.

Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu sunt cei trei candidaţi la şefia democrat-liberalilor.

În timp ce Boc şi Blaga se luptă pentru câştigarea şefiei, acuzându-se de plagiatul moţiunilor, fostul ministru al culturii, Theodor Paleologu, citat de NewsIn, susţine că, prin moţiunea pe care o depune, urmăreşte dezbaterea unor idei şi să aducă “animaţie” şi “culoare” la congres.

“Hai să fim serioşi şi să ne cunoaştem lungul nasului. M-am înscris în această cursă pentru a promova nişte idei, pentru a insista asupra unor lucruri. (…)Miza acestei moţiuni nu este numărul de voturi, ci dezbaterea pe care o va crea”, a explicat Paleologu, într-un interviu pentru Realitatea.net.

Încă de la jumătatea lunii martie, Vasile Blaga, secretarul general al partidului, le promitea colegilor că PDL va câştiga alegerile din 2012, cu o “echipă puternică”, care ştie ce trebuie făcut pentru ca Uniunea Social-Liberală să piardă alegerile.

Potrivit opţiunilor politice prezentate de romanialibera.ro, şansele celor doi oameni politici sunt aproape egale.

La adunarea de sâmbătă, din Miercurea Ciuc, Vasile Blaga le-a cerut politicienilor să judece “cu mintea echipele care trebuie să conducă acest partid, pentru că, până la urmă, dvs. nu ne datoraţi nimic, noi vă datorăm totul”, potrivit NewsIn. Secretarul general al PDL le-a cerut să vadă ce “a făcut fiecare în viaţă”.

Pe de altă parte, Emil Boc, actualul şef al democrat-liberalilor, spune că e sănătos pentru viaţa oricărui partid să să fie o discuţie, o competiţie corectă, loială, pentru că este o competiţie între colegi. Asta nu înţeleg foarte mulţi din afară, că suntem prieteni şi colegi, indiferent de rezultatul din 14 mai”.

Totuşi, într-un interviu de joia trecută, pentru Mediafax, Cezar Preda, vicepreşedintele PDL, vorbea despre faptul că echipa lui Blaga nu va determina scindarea partidului, într-o posibilă opoziţie cu echipa care îl susţine pe Emil Boc: “”Niciodată nu şi-au pus problema, în condiţiile în care pierdem, plecăm sau facem o schismă. Nu. Şi ei ştiu, colegii noştri ştiu, că ăia pot să şi piardă. La ei e o problemă. (…)Noi nu i-am spus niciodată lui Emil Boc : „Noi am câştigat, avem şi noi atâţia senatori şi deputaţi, ne dai, dacă nu, plecăm din partid.”

Emil Boc îşi va lansa candidatura astăzi, la ora 13.00, cu moţiunea “România dreaptă, România puternică”. Blaga îşi va anunţa candidatura la 14.30, tot astăzi, iar moţiunea lui se numeşte “O Românie dreaptă, o Românie europeană”.

De aici şi acuzaţia echipei lui Blaga, cum că echipa lui Boc a plagiat titlul moţiunii secretarului general.

Astăzi îşi depune candidatura şi Theodor Paleologu, care spune că nu este o ameninţare pentru ceilalţi candidaţi şi că nu are “apucături de killer politic“, potrivit NewsIn.

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă