UPDATE 19,30: Paul Stănescu, propus ca ministru al Dezvoltării, a declarat, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că este vechi prieten cu Liviu Dragnea, pe care îl cunoaște dinainte de anul 1990, și că este mândru de această prietenie.
„Nu pot să neg că nu sunt prieten cu preşedintele Liviu Dragnea, ne cunoaştem de foarte mulţi ani de zile. Cu cine sunt prieten, spun lucrul ăsta, deci dacă vreţi, chiar sunt mândru că sunt prieten cu Liviu Dragnea”, a declarat Paul Stănescu.
UPDATE 17,50: Vicepreședintele PSD Paul Stănescu, propus să fie ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat vineri că pentru această funcție îl recomandă experiența lui de consilier județean și de președinte al Consiliului Județean Olt.
Pe de altă parte, Stănescu a negat că ar avea vreun dosar penal și a spus că declarația lui mai veche, aceea că nu doarme noaptea de frica DNA, ar fi fost doar o glumă.
"În viața mea n-am fost chemat la vreo instituție a statului, n-am dat cu subsemnatul. Nu știu despre ce vorbiți", a susținut, vineri, Paul Stănescu.
Vicepreședintele PSD, Paul Stănescu, propus pentru preluarea protofoliului Ministerului Dezvoltării Regionale, în locul lui Sevil Shhaideh, este unul dintre cei mai influenți apropiați ai lui Liviu Dragnea. La alegerile din 2016 el a renunțat la postul de președinte al CJ Olt pentru a candida pentru Senat.
A fost preşedintele CJ Olt timp de opt ani, iar din 2016 e senator. El şi-a impus şi fratele pe listele parlamentare, Alexandru Stănescu, fiind deputat, iar soţia să a ajuns din profesor la Şcoală generală Vişina consilier la Ministerul Educaţiei. Familia Stănescu e reprezentată la nivel politic şi de tatăl celor doi fraţi parlamentari, care a fost primar PSD în comună Vişina până la 75 de ani.
Paul Stănescu e considerat unul dintre cei mai duri baroni din PSD, cu o influenţă majoră la nivel central. El l-a ajutat pe Liviu Dragnea, alături de alţi lideri PSD din sud, să preia şefia partidului. Între timp însă, relaţiile Stănescu – Dragnea s-au răcit în ultimele luni, potrivit mai multor surse din partid.
Aceleaşi surse spun că Paul Stănescu conduce de facto judeţul Olt, deşi acum este doar senator. De altfel, judeţul Olt a primit în această vara cei mai mulţi bani de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (faza 2).
Paul Stănescu a fost timp de 8 ani preşedintele CJ Olt, anterior fiind directorul firmei de mecanizare în agricultură Agromec Visina (1992-2008), director I.A.S Studina (1988-1991) şi directorul Fabricii de conserve Caracal (1982-1987). El a absolvit Facultatea de Agronomie Craiova (1982).
El a intrat în PSD în 2003. Adevărul scrie că în 2010 l-a învins la alegerile interne din PSD Olt chiar pe Ion Toma, cel care îl adusese în partid.
După ce procurorii DNA au anunțat că au început urmărirea penală împotriva lui Sevil Shhaideh și că vor să facă același lucru, cu avizul Camerei Deputaților, și cu Rovana Plumb, liderul PSD Olt a declarat că le va ruga pe cele două colege să nu-și prezinte demisia.
„Eu le voi cere să nu-şi dea demisia. Am spus de la început. Pentru că e o făcătură. Le voi ruga pe cele două doamne, colegele mele, să nu-şi dea demisia. Am stat şi eu de vorbă cu oameni care se pricep, cu specialişti, şi e o făcătură. (…) E o aberaţie. Este o făcătură marca Portocală, Zdreanţă, cine vreţi. O făcătură. Ar trebui să fim toţi numai în puşcărie, toţi preşedinţii de consilii judeţene numai în puşcărie, toţi miniştrii în puşcărie, prim-ministrul în puşcărie pentru că discutăm de chestiuni de oportunitate. Ori nimeni din lumea asta, nu există aşa ceva, să te aresteze la oportunitate. Cei aleşi decid oportunitatea”, declara Stănescu.
Poziția acestuia se poate explica prin faptul că, de-a lungul timpului, baronul de Olt a avut propriile probleme cu procurorii. După ce inspectorii Curții de Conturi au semnalat că CJ Olt a finanțat, cu încălcarea legii, o echipă de fotbal locală, DNA Craiova a deschis un dosar pentru abuz în serviciu. Se decide, după un timp, neînceperea urmăririi penale, dar DNA – Secţia centrală cere şi obţine, în septembrie 2015, de la Tribunalul Olt, redeschiderea dosarului. Stănescu ar fi fost, potrivit unor surse, cercetat pentru abuz în serviciu, iar fostul său adjunct, Marius Oprescu, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
De asemenea, Paul Stănescu a propus, în primăvară, excluderea din PSD a ex-premierului Victor Ponta, în contextul în care fostul șef al PSD avea păreri tot mai critice la adresa actualei conduceri a partidului. Ulterior, când Ponta s-a raliat lui Sorin Grindeanu, s-a produs excluderea din partid.