16 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportCine este Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste...

Cine este Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare

Dan Stoenescu, diplomat jurnalist și eseist, este propunerea lui Dacian Cioloș de ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare.

A predat cursuri la Universitatea din București și Institutul Diplomatic Român. A scris mai multe cărți, eseuri și articole despre Lumea Arabă și Orientul Mijlociu.[2] Interesele sale academice includ naționalismul arab, identitatea islamică, Hamas, Hezbollah șiFrăția Musulmană. Pe parcursul carierei sale a militat pentru drepturile românilor din diaspora și păstrarea limbii, culturii și identității românești în afara granițelor.

Dan Stoenescu vorbește fluent spaniolă, franceză, italiană, engleză, română, portugheză și limba arabă nivel intermediar.

A absolvit în 2003 Austin College din Texas, Statele Unite ale Americii, cu o diplomă de licență în Studii Internaționale iar în 2005 a obținut o diplomă de master în Globalizare și Dezvoltare de la Universitatea Warwick, Marea Britanie. Dan Stoenescu a absolvit cursuri post-universitare cu specializarea Migrație Forțată și Studii asupra Refugiaților la Universitatea Americană din Cairo (2006) și are un doctorat în științe politice acordat de Universitatea din București (2009), tema dizertației fiind "Naționalismul arab modern și identitate islamică după 1987". De asemenea a urmat cursuri la European Security and Defence College la Bruxelles, Netherlands Instititute of International Relations Clingendael la Haga, Institutul Matías Romero la Ciudad de Mexico și Institutul Saifi[11] pentru limba arabă în Beirut.

A lucrat în calitate de diplomat la Madrid [12] și Beirut și a fost președinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture) în Liban pentru două mandate consecutive ca reprezentant al Institutului Cultural Român. Înainte de a intra în diplomație a lucrat în Egipt la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) și la Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) în Cairo. Stoenescu a lucrat de asemenea pentru prestigioase publicații și ziare din România, Statele Unite, Marea Britanie, Egipt,Liban și Republica Moldova. A fost voluntar și coordonator de proiecte pentru organizații non-guvernamentale precum African Hope în Egipt, în Statele Unite a lucrat la Centrul pentru Supraviețuitorii Torturii iar în America Centrală a colaborat cu organizația Siglo XXIII din El Salvador. În anul 2000 s-a numărat printre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni[18] și apoi a înființat Centrul pentru Educație Democratică. Printre bursele, premiile și distincțiile academice obținute se numără bursa Rotary Ambassadorial Scholarship, bursa Ford Foundation, nominalizarea printre primii cei mai buni zece studenți din California în First Phi Theta Kappa All-California Academic Team, premiul Samuel Roberson acordat de Presbyterian Church USA. A primit distincții din partea guvernatorului statului California, Gray Davis, congresswoman Wilma Chan și senatorului Don Perata.

Cele mai citite

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă